Vânătoarea în România devine din ce în ce mai populară. În timp ce majoritatea oamenilor care aleg acest hobby acordă cea mai mare atenție armelor sau câinilor lor, păstrarea capturilor rămâne pe fundal, afectând direct sănătatea noastră. În acest articol, vă vom oferi îndrumări și sfaturi pentru a vă ajuta să depozitați, să pregătiți și să consumați în mod corect carnea de vânat.
Pentru a evita surprizele neplăcute, odată ce intră în casă, carnea sălbatică trebuie să fie supusă unor proceduri înainte de a intra în frigider sau congelator. Motivul este că unele dintre bacteriile din tractul gastrointestinal al animalelor sălbatice pot cauza probleme după ce ați consumat astfel de carne. La acest lucru contribuie plăgile pricinuite de împușcare, pregătirea animalului pentru transport, transportul corespunzător al animalului și, bineînțeles, depozitarea acestuia.
Prin urmare, manipularea corectă și depozitarea ulterioară de pe teren prin frigider și la masă sunt extrem de importante, chiar obligatorii.
Înainte de a refrigera sau congela carnea sălbatică:
După ce animalul sălbatic a fost împușcat, este foarte important să se ridice cât mai curând posibil temperatura carcasei. Dacă temperatura aerului depășește 5°C, puteți împiedica creșterea rapidă a temperaturii punând pungi de gheață sau zăpadă, dacă este iarnă, în cavitatea corpului. Acest lucru va ajuta, de asemenea, la reducerea murdăriei pe plaga de intrare care se poate acumula în timpul transportului.
Dacă nu aveți la îndemână zăpadă sau gheață, ar trebui să asigurați un loc departe de lumina directă a soarelui și de o bună circulație a aerului. După ce ajungeți acasă, așezați carnea la o temperatură de sub 5°C cât mai curând posibil, astfel prevenind stricarea cărnii.
Există aparate speciale de răcire concepute pentru a stoca întregi animale sălbatice mai mari, care pot fi echipate cu cârlige speciale pentru a agăța un animal sălbatic de dimensiuni medii. În acest scop, în frigiderele Liebher sunt montate cârlige. Aceasta permite ca carcasa animalului sălbatic să fie agățat, răcorit și depozitat întreg.
Înainte de a pune carnea într-un frigider obișnuit, este important să vă asigurați că sucul de carne nu se scurge pe alte produse alimentare pe care le păstrați în frigider. Iar după ce o de acolo, curățați orice suprafață care a intrat în contact cu carnea sălbatică crudă sau cu sucurile acesteia.
Pentru depozitarea optimă a acestui tip de carne, nu este suficient doar să o tăiați, dar și să o sortați în pungi de plastic și să o puneți la frigider. Înainte de a proceda astfel, este important să procesați corespunzător. În scopul de a se strecura bine sângele, înmuiați carnea timp de 2-3 zile în apă rece, neuitând să o schimbați regulat până când apa este limpede și carnea este ușor cenușie. Apoi puneți carnea deja tăiată într-o cratiță suficient de adâncă și lăsați-o să fiarbă. Odată ce începe fierberea, îndepărtați cu atenție spuma care s-a format pe suprafață.
Aceste două proceduri sunt foarte recomandate înainte de a plasa carnea sălbatică la congelator sau de a proceda la gătire imediat.
Congelarea și răcirea cărnii de vânat:
Scopul principal al înghețării cărnii de vânat este de a opri reacțiile biochimice pricinuite de microorganismele și enzimele din carne. La temperaturi între -5°C și -8°C dezvoltarea bacteriilor încetinește semnificativ, iar în cazul enzimelor la -9°C sau -10°C. Totuși, temperaturile scăzute reduc dezvoltarea bacteriilor, dar nu o opresc.
Înainte de a pune carnea de vânat în congelator, este important să se examineze măsura în care integritatea animalului a fost compromisă, precum și ce parte din acesta a fost infiltrată cu sânge și dacă există focare purulente din plăgi vechi. Este obligatorie ca, înainte de a fi refrigerată, carnea să fie supusă testelor veterinare, în special pentru mistreți și alt tip de vânat mare împușcați a căror diafragmă sau o parte a mușchilor de mestecat trebuie examinată pentru trichineloză.
Doar după ce v-ați asigurat, în urma examinărilor efectuate, că totul este în regulă cu carnea de vânat, puteți considera răcirea corectă.
Carnea de vânat poate fi înghețată în două metode: monofazată și în două faze. Ce anume înseamnă acest lucru? În cazul înghețării monofazate, carnea proaspătă este plasată în camere de congelare pentru înghețare rapidă la temperaturi între -35°С până la -45°C, fără a fi răcită în prealabil. În cazul înghețării în două faze, vânatul este răcit în prealabil la 4°C sau 0°C și apoi până la -2°C. Carnea deja răcită este plasată pentru îngheț în a doua fază, unde temperaturile ar trebui să fie semnificativ mai scăzute.
Este bine de știut că la înghețarea în două faze, greutatea cărnii și sucul de carne în procesul decongelării se reduc la jumătate. Acesta este și motivul pentru a prefera înghețarea monofazată, mai ales dacă carnea nu va fi păstrată pentru o perioadă de timp prea lungă.
Deși este stocată la congelator, procesul de maturare a cărnii nu se oprește, ci doar încetinește. La temperatura de -8,5°C, descompunerea grăsimilor începe după aproximativ 5 luni, iar dacă carnea este păstrată la -18°C – după 18 luni. După aceea, grăsimile încep să se îngălbenesc, iar carnea capătă un gust diferit. Pentru a încetini în continuare acest proces de râncezire a grăsimilor în carnea de vânat se recomandă ca rațele domestice mai grase să nu fie lăsate la congelator mai mult de 6-8 luni, iar rațele sălbatice și carnea de vânat în general (deoarece acest tip de carne este mult mai puțin grasă) să nu fie păstrată mai mult de 1 an.
Lăzile frigorifice Liebherr echipate cu control electronic de tipul Premium integrat în mâner sunt o modalitate convenabilă de a păstra carnea sălbatică, deoarece veți putea verifica și controla temperatura unității de refrigerare. Afișajul digital din controlul MagicEye informează dintr-o privire temperatura despre spațiul congelatorului. Dar cu ajutorul funcțiunea automată SuperFrost, produsele alimentare sunt congelate, păstrându-și calitatea. Când procesul de îngheț este finalizat, SuperFrost trece automat în regim normal de funcționare.
Dezghețării cărnii de vânat:
Cu privire la carnea sălbatică congelată, este important ca aceasta să fie dezghețată în mod corespunzător: în cuptorul cu microunde dotat cu o funcție specială în acest scop, ori sub apă curentă, însă niciodată să nu se dezghețe la temperatura camerei.
Fie că este vorba de carne obișnuită din magazinul alimentar sau carne de vânat, este o idee bună să știți că atunci când se dezgheață carnea care a fost congelată pentru timp îndelungat, laolaltă cu sucul se descarcă și fibre rupte și proteine descompuse.
Prin urmare, de recomandat este să consumați carnea cât mai proaspătă. Utilizarea marinatei înainte de depozitare sau imediat înainte de gătire vă va ajuta să mascați sau să îmbunătățiți anumite arome.
Care este experiența dvs. cu depozitarea și prepararea cărnii de vânat? Scrieți-ne în câmpul de comentarii de mai jos sau alăturați-ne în discuția de pe Facebook.