Refrigerare și încălzire? Cum este posibil să funcționeze cele două împreună? Pare un paradox, dar de fapt frigiderele și congelatoarele conțin câteva sisteme de încălzire cu diferite funcții.
Este un fapt bine cunoscut că polii opuși se atrag și astfel poate nu ar trebui să fie o surpriză că încălzirea are un rol justificat în lumea refrigerării și congelării! Poate ai observat că spatele frigiderului este cald. Acest lucru se întâmplă deoarece căldura din interiorul frigiderului trebuie eliminată într-un mod sau altul. În această postare vom explica de ce frigiderele au sisteme de încălzire active și care este rolul acestora în procesul de refrigerare.
În general sistemele de încălzire au patru funcții:
1.Prevenirea condensării
Este un lucru sigur că umiditatea se va condensa la suprafețele cele mai reci. Poate ai văzut acest lucru în baie, după un duș fierbinte când condensul apare pe geamuri și oglinzi. Un efect asemănător se întâlnește și în frigider. Când se deschide ușa aparatului, aerul cald din exterior se întâlnește cu aerul rece din interior, astfel existând posibilitatea de formare a condensului pe chederul ușii. Pentru a preveni formarea condensului se poate crește puțin temperatura prin direcționarea cu atenție a freonului încălzit prin conducte poziționate în locurile predispuse la condens (ex. chederul ușii). Până la urmă acesta nu este un sitem de încălzire, ci un mod sofisticat de a folosi căldura risipită.
2. Controlul temperaturii
La ”aparatele cu un singur circuit” și la cele cu un congelator de 4 stele, temperaturile sunt reglate, de obicei, în funcție de temperatura frigiderului. Când temperatura ambientală scade, apare o problemă pentru că frigiderul nu va mai avea nevoie de o răcire obișnuită, acest lucru ducând la o încălzire a congelatorului de 4 stele. În asemenea cazuri frigiderul este încălzit artificial de un bec sau un radiator electric pentru a forța frigiderul să se răcească mai des, astfel menținând congelatorul de 4 stele suficient de rece.
3. Evaporarea condensului
Când căldura emanată de compresor nu este suficientă pentru a evapora condensul, se montează o tavă încălzită electric pentru scurgerea condensului. Înseamnă că freonul încălzit de compresor este alimentat printr-o conductă ce trece prin zona tăvii, pentru a încălzi optim condensul și pentru a grăbi evaporarea. Încă o dată acest sistem este un mod sofisticat de folosire a căldurii risipite, fără niciun consum energetic în plus.
4. Defrosting the evaporator
Multe electrocasnice Liebherr cu tehnologia NoFrost au un radiator electric pentru dezghețare, pentru a îndepărta gheața formată pe evaporator. Acest radiator este setat să funcționeze conform obiceiurilor consumatorului (ex. deschiderea ușii), dezghețarea având loc doar atunci când există gheață formată – lucru ce micșorează impactul asupra consumului energetic. La unele modele, radiatorul se folosește de aerul cald risipit pentru a produce dezghețarea fără consum energetic.