Timp de depozitare: 6 zile în frigider | 18 zile în BioFresh | 18 zile în BioFresh-Plus

Faptul că sfecla are beneficii pentru sănătate este cunoscut de sute de ani. Dar ce o face atât de deosebită? Citiți mai departe pentru a afla, decoperiți de ce nu ar trebui să aruncați frunzele de sfeclă și dați-ne voie să vă tentăm cu câteva rețete delicioase cu sfeclă roșie.

 

Diversele tipuri de sfeclă

Sfecla cu care suntem familiarizați cei mai mulți dintre noi este de o culoare vișinie spre violet bogat, dar știați că poate fi și albă sau aurie? Există mai multe soiuri de sfeclă: cea pe care o numim „sfecla roșie” este cea mai cunoscută, dar există și sfecla de aur, sfecla de bere, sfecla chioggia, alto, pablo sau wodan.

Beneficiile pentru sănătate ale sfeclei

Sfecla este pe scena plantelor vegetale și medicinale, cultivată de peste 2000 de ani, cu un nivel ridicat de vitamine, minerale și acid folic, fiind consideratăă de mult timp benefică din punct de vedere nutrițional. Se spune că sfecla stimulează funcția celulelor hepatice, ajută digestia și metabolizarea grăsimilor. De asemenea, ajută la scăderea tensiunii arteriale și, prin urmare, poate oferi protecție împotriva atacurilor de cord, accidentelor vasculare cerebrale și tulburărilor vasculare atunci când este consumată în mod regulat.

sfecla-sanatate-cu-liebherr

 

Se poate mânca sfecla crudă?

Dacă suntem consumatori obișnuiți de sfeclă, cel mai probabil vom servi sfecla gătită (aburită, fiartă, prăjită) sau murată, indiferent de unde am procurat-o. Acest lucru sugerează faptul că sfecla crudă nu este comestibilă? Nu, absolut greșit. Sfecla crudă este chiar mai sănătoasă decât cea gătită – nutrienții săi fiind sensibili la căldură, sunt diminuați în timpul gătitului. Așadar, din perspectiva nutrițională, cel mai sănătos este să mânânci sfecla crudă.

Din acest motiv, pentru a maximiza beneficiile nutriționale, sucurile de sfeclă sunt un alt mod minunat de a contribui la sănătate.

Sfecla este săracă în calorii

Conform verificatorului de calorii NHS (cel mai mare site de sănătate din Marea Britanie), sfecla crudă conține 36 kcal la 100 grame, ceea e o pune în categoria rădăcinoaselor cu conținut scăzut de calorii. Ideală pentru o dietă echilibrată!

Cum să păstrați sfecla proaspătă?

Pentru a vă asigura că sfecla crudă rămâne proaspătă cât mai mult timp, cel mai bine este să o refrigerați. În compartimentul frigider, sfecla va rămâne proaspătă până la 6 zile, dar într-un compartiment Liebherr BioFresh puteți tripla timpul de depozitare.

sfecla-biofresh-liebherr

Se pot mânca frunzele de sfeclă?

S-ar putea să vă surprindă să aflați că frunzele de sfeclă sunt o sursă foarte bogată de nutrienți importanți – chiar mai mult decât bulbul rădăcinii. Sunt o sursă extraordinară de calciu, magneziu, fier, lutină și beta-caroten. Dar să nu uităm că au și o aromă deosebită.

V-am promis rețete?

Frunze de sfeclă soté

Ingrediente:

  • 600 g frunze de sfeclă cu tulpini
  • 1-2 cepe
  • 1 cățel de usturoi
  • 2 linguri de ulei vegetal
  • 300 g roșii
  • Sare, piper
  • 125 ml supă de legume
  • 4 ouă

Preparare:

Fierbeți tare ouăle și înăbușiți-le în apă rece. Apoi, spălați bine frunzele de sfeclă și separați tulpinele de frunze. Tăiați-le în bucăți de aproximativ 3 cm lungime. Cojiți ceapa și usturoiul, tocați-le bine și rumenițile în uleiul încins într-o tigaie de dimensiuni adecvate. Când ceapa s-a înmuiat și a devenit translucidă, adăugați frunzele și tulpinele de sfeclă.

Opăriți puțin roșiile și înăbușiți-le în apă rece. Îndepărtați coaja și tăiați roșiile în cuburi mici. Adăugați cubulețele în frunzele de sfeclă, condimentați cu sare și piper și turnați peste supa de legume. Gătiți ușor timp de 10 minute, amestecând ocazional. Turnați acest sos peste compoziția cu frunzele și tulpinele de sfeclă.

Între timp, cojiți ouăle, tăiați-le felii, apoi așezați-le cu grijă printre frunzele din tigaie pentru a se încălzi. Condimentați și serviți.

Sfecla roșie ca desert

Există o tendință naturală de asociere a legumelor cu felurile principale de mâncare, dar sucul de sfeclă este de asemenea popular ca și colorant natural al alimentelor pentru brioșe, fursecuri sau produse de patiserie.

Supă de sfeclă cu feta, ridiche și crutoane

Ingrediente:

  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 1 ceapă mare, tăiată felii subțiri
  • 2 căței de usturoi tocați
  • 1 kg sfeclă roșie proaspătă, curățată de coajă și tăiată cuburi
  • 1,5 litri supă de legume
  • ½ pâine cu coajă subțire, tăiată ca pentru crutoane
  • 100 g ridichi, tăiate felii subțiri
  • 100 g brânză feta, fărămițată

Încălziți o lingură de ulei de măsline într-o tigaie mare și adăugați ceapa tocată, prăjind-o 5 minute, până se înmoaie ușor. Adăugați usturoiul, amestecând timp de 1 minut, apoi adăugați sfecla și gătiți-le timp de 15 minute.

Turnați supa de legume și lăsați compoziția să fiarbă la foc mic timp de 30 minute sau până când sfecla este fragedă. Condimentați bine și lăsați să se răcească puțin înainte de mixare. Între timp, pregătiți bucățile de pâine pe o hârtie de copt stropită cu cealaltă lingură de ulei și puneți tava la cuptor pe temperatură ridicată până se auresc.

Mixați supa cu un blender de mână până când este netedă.

Se servește în castroane sau căni cu crutoane, ridichi și feta fărămițată deasupra.

Care este modul dumneavoastră preferat de a servi sfecla? V-am convins să îi acordați mai multă atenției și să o alăturați dietei zilnice? Ne-ar plăcea să aflăm ce părere aveți. Ne găsiți cel mai ușor pe Facebook sau Instagram.

de-ce-este-sfecla-atat-de-benefica