După cum scrie și în titlu, există păreri diferite când vine vorba despre decantare. Multe opinii vor fi subiective, deci comentarea asupra acestei activități oarecum instinctive necesită un nivel de sensibilitate.

Pentru început trebuie să diferențiem procerele de decantare și aerare a vinului – chiar dacă vorbim de vinul roșu sau vinul alb. Vinurile tinere, ce sunt pline de taninuri, sunt aerate prin turnarea energică într-o carafă bombată.

Prin decantare vinul este turnat cu o atenșie deosebită în carafă

Prin decantare vinul este turnat cu o atenșie deosebită în carafă

Această rapidă expunere-șoc la oxigen face vinul mai plăcut la gust și mai domol.  Pe altă parte, procesul de decantare implică turnarea cu grijă a vinului într-o carafă cu expunere la o sursă de lumină. Când se ajunde la ultima treime a sticlei, o dungă de culoare închisă va apărea pe gâtul sticlei – sedimentul – ce ar trebui separat de restul vinului și lăsat în sticlă.  Sedimentul poate fi folosit pentru a intensifica gusturile sosurilor, fără a ne îmbăta.

Vinurile mai vechi trebuie decantate cu o atenție deosebită. Uneori contactul cu oxigen le poate deteriora gustul delicat, astfel un vin extraordinar de colecție ar putea fi deteriorat complet în carafă, chiar înainte de a fi turnate în pahar. Vinurile albe complexe pot face floare când sunt expuse la oxigen. Vinurile maturate în butoaie de stejar sau cu puternice note minerale, au nevoie de o temperatură optimă și de adaos de aer pentru a se dezvolta complet.

Depozitarea carafei în vitrina de vinuri

 După ce vinul a fost turnat într-o carafă, acesta începe să se încălzească și poate atinge temperaturi ce nu sunt adecvate. Cu siguranță dacă temperatura unui vin roșu crește peste 20°C, parfumul vinului este distrus și conținutul carafei va începe să miroase puternic a alcool. Astfel, după ce este decantat sau aerat în carafă, vinul ar trebui să fie depozitat în vitrina de vinuri unde, la o temperatură constantă, se poate dezvolta liniștit – timp câteva ore, dacă este necesar.

Ai întrebări sau comentarii despre această postare? Scrie-ne! Folosește funcția de comentariu de mai jos sau vino pe Facebook!