Astăzi, vă prezentăm trucuri verificate pentru decorarea deserturilor cu produse naturale și complet sănătoase. Haideți să fie acesta un mic motiv pentru a aborda într-un mod diferit tradiționala pregătire a sezonului sărbătorilor. Bineînțeles că vă apar deja în minte întrebări despre culori. Pe acestea le dorim cât mai aprinse, cât mai festive și tocmai din această cauză, ne îndreptăm frecvent spre standul cu coloranți de cofetărie. Ei bine, ne-am pregătit și în acest sens.

Începem cu glazura pentru prăjituri, care contribuie la atmosfera Crăciunului.

GLAZURA pentru prăjituri

Turte dulci, prăjituri cu ghimbir, fursecuri –  sunt printre  prăjiturile preferate de Crăciun ale fiecărei familii. Acestea capătă însă un aspect mult mai festiv atunci când sunt bine decorate. Întrebarea este: cum să obținem glazura caracteristică pentru decorarea lor, utilizând produse naturale? Vă prezentăm o rețetă ușoară și potrivită pentru a reuși.

De ce avem nevoie?

1 cană de zahăr pudră

1 lingură pudră de albuș de ou

2 linguri apă

1/4 linguriță extract de vanilie

1/2 linguriță sirop ușor de porumb

pentru colorare:

colorant natural fluid sau colorant pregătit preliminar în condiții casnice/vezi mai jos/

concentrat de fructe

Cum să pregătim?

Amestecați într-un bol, până la omogenizare, zahărul pudră, pudra de albuș, apa, siropul de porumb, extractul de vanilie și câteva picături din colorantul pregătit în prealabil. Desigur, puteți avea încredere și în colorantul alimentar, dar în cazul în care doriți să folosiți produse perfect curate, recomandăm colorant pregătit din produse naturale.

Este foarte important ca, dacă doriți să colorați compoziția cu concentrat de fructe, nu trebuie să adăugați apă, întrucât concentratul de fructe va dilua mult compoziția obținută.

Adăugați suc de merișoare pentru culoarea roz, suc de portocale pentru portocaliu deschis sau suc de struguri pentru un lila pastelat.

Turnați glazura într-un poș și decorați biscuiții, tortul sau alte prăjituri.

CULORILE

Roșu

Culoarea obligatorie pentru Crăciun! Iată, de aceea acordăm o atenție deosebită la pregătirea acesteia în mod natural.  Culoare roșie conferă nota de festiv și se numără printre cele mai atrăgătoare pentru fiecare produs dulce. Pentru colorarea deserturilor puteți folosi piure de zmeură, căpșuni, merișoare, coacăze roșii sau să aveți încredere în rodiile de sezon, care cu siguranță vor da un roșu  intens, expresiv. Pentru colorarea dipurilor, sosurilor – folosiți piper roșu, care într-un fel sau altul este caracteristic pentru alimentele sărate.

Verde

Culoarea brăduților! Dacă va fi un verde mai intens sau mai întunecat, puteți obține culoarea verde adăugând avocado la o cremă de culoare deschisă. În scopul obținerii celui mai intens verde, puteți folosi și piure de spanac. Această legumă este bogată în clorofilă, ceea ce contribuie la culoarea sa puternică. Pe lângă aceasta, sezonul permite să  folosim pentru obținerea culorii verde și conurile. Cum?

250 g conuri verzi sau ace tinere de brad se fierb într-un litru de apă filtrată, timp de 20-30 de minute. După răcire, decoctul se strecoară. Știm că verdele se potrivește cu roșul exact în timpul sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou, de aceea nu ezitați să experimentați!

Cafeniu

Poate vă gândiți deja că liderii în colorare sunt cafeniul și cacao. Totuși, sunt sărbătorile, și în cazul în care doriți o culoare perlată sau caramel, faceți un caramel adevărat. Folosind zahăr alb veți obține o culoare cafeniu deschis, în cazul zahărului de trestie, veți obține o nuanță de mijloc de cafeniu, iar cafeniul adevărat, închis și intens se poate obține cu zahăr brun. Un alt mijloc de colorate în cafeniu sunt nucile. Cojile de nucă se separă, se înmoaie și se fierb. Lichidul obținut se strecoară prin tifon și se folosește pentru colorarea oricărui tip de desert.

Galben

Ați dori să vă colorați turtele dulci cu culori galbene? Ei bine, avem câteva soluții în funcție de cum doriți să fie culoarea – mai pală sau mai strălucitoare. În cazul în care este necesar un galben mai pal, atunci puteți înmuia flori de mușețel sau gălbenele în apă caldă. Cu decoctul rezultat colorați alimentul, iar culoarea va fi pală, pastelată. În cazul în care preferați culorile mai vii, atunci recomandăm să folosiți în mod obligatoriu foi de ceapă, de asemenea, înmuiată în apă. Pentru obținerea unei culori foarte tari, se mai pot folosi curcuma și/sau șofranul. Specialiștii în domeniu mai recomandă utilizarea decoctului de frunze de gutui, piersic, scumpie, flori de spânz sau șofran.

Portocaliu

Pentru un portocaliu solar, de asemenea, puteți folosi curcuma, mărind cantitatea. Coloranți buni sunt morcovii, ardeii portocalii (sub formă de bulion sau ardei), precum și coaja de portocală. Dacă doriți să dați o culoare portocalie intensă unei creme de ouă deschise sau unei creme albe, adăugați câteva linguri de piure de dovleac. Culoarea portocalie ați putea să o obțineți și cu ceapă, dar diferența este că trebuie lăsată să stea mai mult timp. 100 g frunze uscate de ceapă uscată se înmoaie în 700 ml apă, timp de 6-7 ore, după care lichidul se strecoară și se folosește pentru colorare.

Decorațiuni fără fondant din zahăr

Pentru decorarea deserturilor festive ați putea să aveți încredere tot în produse naturale, în loc să modelați figurine cu cunoscutul, dar nu foarte sănătosul, fondant din zahăr. Ornamente minunate și rafinate puteți obține folosind Physalis sau frunze de Physalis. Despre acesta, puteți afla mai mult aici.

Ananasul, de asemenea, este potrivit pentru ornamente. Se taie rondele și se scobește o gaură în mijloc. Fiecare rondea se pune în cuptorul slab încălzit până se uscuă, făcând ananasul să arate exact ca o floare.

Cu cocos, de asemenea, se pot modela diverse figurine, specifice sezonului. Culoarea sa

Care sunt trucurile dumneavoastră pentru ornarea deserturilor? Să nu uităm că nu de curând, oamenii au ajuns la anumite culori prin intermediul produselor naturale, iar pentru decorațiuni și-au folosit imaginația, fructe, bomboane și prăjituri de casă.

 Vă dorim să fiți inspirați!