Luăm ca și lege nescrisă faptul că principiul FIFO se folosește la depozitarea hranei în restaurant. Acest lucru este deosebit de important mai ales atunci când vorbim de mâncare gătită și proaspătă. Cu toate acestea, uneori uităm că ar trebui să se aplice același principiu și la depozitarea vinului.

 

Ce este principiul FIFO?

Metoda „Primul intrat – primul ieșit” înseamnă că produsele achiziționate sau fabricate primele trebuie să fie tot primele luate din stoc. Este un principiu de bază în comerțul din restaurante atunci când vine vorba de depozitarea alimentelor. Cu toate acestea, în special atunci când se completează stocurile de vin în frigiderele speciale, la bar sau în pivnița de serviciu, acest principiu este adesea neglijat de persoanele responsabile. În cele mai multe cazuri, motivul este simpla comoditate: pentru a evita extragerea stocului rămas, se iau produsele din față sau din partea superioară în loc de cele din spate sau de jos.

Și vinul se poate altera..

În cazul vinului, oamenii sunt de obicei mai puțin conștienți de faptul că produsul este perisabil. La urma urmei, spre deosebire de alte tipuri de alimente, vinul poate fi păstrat, nu? Însă contrar a ceea ce presupunem de multe ori, un frigider convențional pentru băuturi nu este potrivit pentru stocarea vinului pe termen lung. Acesta poate fi păstrat fără a își pierde calitatea doar într-o pivniță sau în anumite aparate frigorifice speciale de depozitare a vinului. Doar în astfel de circumstanțe puteți să vă așteptați la condiții fără vibrații, temperaturi constante de refrigerare și umiditate optimă. Menținerea stocului în conformitate cu principiul FIFO este, prin urmare, împreună cu stocarea corectă, un instrument de garantare a calității în sectorul serviciilor viticole și contribuie la evitarea perisabilității dintr-un frigider tradițional.

Vitrinele pentru vinuri sunt deosebit de potrivite pentru depozitarea pe termen lung a băuturii

 

Dacă aveți întrebări sau comentarii cu privire la acest subiect, vă rugăm să ne contactați sau să intrați în discuții cu noi pe pagina noastră de Facebook.