Mici și verzi, fisticurile sunt un adevărat deliciu pentru simțuri, în special pentru micul dejun dimineața și după-amiaza. Fie că este inclus in înghețată sau în orice fel de mâncare, chiar și acolo unde ne așteptăm cel mai puțin. Am pregătit niște informații utile privitoare  la ce anume reprezintă acest aliment tentant și cum ne putem îmbogăți meniul zilnic prin intermediul acestuia.

Cu totul exotic: Arbustul/copăcelul de fistic

Ați auzit vreodată despre planta  scumpie ? De fapt, fisticul este din familia copacilor anacardiaceae . Reprezentanții acestei familii dau naștere la plantele bine cunoscute de noi   alune de caju, mango și altele.

Arbustul  de fistic ale cărui fructe le cunoaștem ca fisticuri, este un arbust caracteristic din Orientul Mijlociu. Acesta  se dezvoltă cel mai bine acolo, deoarece este cald și uscat. Din păcate, în Bulgaria se dovedește că a fi prea frig, fapt pentru care  arbuștii de fistic nu își poate crește fructul fantastic aici. Totuși, acesta nu este un motiv pentru care nu ne putem  bucura de fistic. În supermarket sau în piață, de obicei, găsim fistic în formă uscată. Acest lucru le face accesibile pe tot parcursul anului. Datorita  romanilor antici, care au  pus bazele  fisticului de a-și începe turneul său internațional, înainte de peste 2000 de ani, astăzi și noi putem să  folosim beneficiile acestui fruct estic. Și până  în prezent, copacul de fistic crește în Africa, Asia, Statele Unite, Italia și în alte țări europene. Turcia este principalul producător de fistic.

Arbustul  de fistic crește până la o înălțime de zece metri și  are  fructe care ne interesează în mod deosebit.Se numesc fructe de piatră și reprezintă o sămânță închisă  cu o coajă dură și lemnoasă Iar sămânța este ceea ce numim de obicei fistic: o nucă  cu  formă triunghiulară, în cea mai mare parte verde și acoperită cu o coajă subțire violetă. Fisticul dă rod o dată la doi ani, ceea ce explică prețul ridicat la nivel mondial.

De ce fisticul este de culoare verde?

Nuca fisticului conține un ingredient foarte specific în cantități relativ mari: clorofila. Din 100 de grame de fistic se poate obține 3 miligrame de pigment verde. Coaja subțire violetă își capătă culoarea dintr-un alt pigment natural, și anume antocianina. Un fapt interesant este că murele, vinetele, cireșele și multe alte fructe purpurii sunt de asemenea colorate de antocianină.

Un fistic este considerat copt atunci când coaja tare se deschide. Așadar, sfatul nostru este – să nu cumpărați fisticuri complet închiși, ci doar cele ușor deschise la un capăt.

Ce se află în mica nucă verde?

Unul dintre ingredientele fisticului iese în evidență specială: grăsimea. Până la 60 de grame de grăsime pot fi găsite în 100 de grame de fistic. Cantitatea mare de grăsime este și motivul pentru care fisticul râncezește destul derepede. Cum poate fi prevenit acest proces? Răspunsul este ușor – contactul cu oxigenul trebuie limitat la maximum.

Depozitați nucile verzi prețioase într-un recipient etanș și în frigider.

Pe lângă această cantitate de grăsimi, o nucă de fistic conține aproximativ 20% proteine.În ceea ce privește mineralele, se remarcă în mod special calciul, potasiul și fierul. Prin urmare, acest aliment este potrivit pentru micul dejun dedimineață, după-amiaza sau la  miezul nopții. Fisticul oferă un impuls energetic și senzații plăcute, iar deschiderea i sămburelui este un ritual caracteristic numai pentru acest tip de nuci.

O terapie ispititoare: fistic

Există un motiv bun pentru care vânzările de fistic continuă să crească – nucile sunt extrem de gustoase. Aroma lor amintește de migdale, iar nucile verzi pot fi folosite în deserturile dulci și sărate. Cel mai des întâlnim fisticul prăjit, deoarece gustul specific se dezvoltă în timpul procesului de prăjire. Fisticul se consumă împreună cu stratul subțire de coajă violetă. Cu toate acestea, dacă preferați nuca fără această teacă obișnuită, puteți turna apă clocotită peste fisticuri, clătiți-le și apoi îndepărtați cu ușurință teaca purpurie de pe  nucă.

Pe lângă consumul fisticului prăjit și sărat, putem experimenta incluzându-l în mâncărurile noastre principale.

Ați gătit vreodată o mâncare cu fistic? Am pregătit pentru dvs. câteva idei interesante și delicioase pentru niște  mâncăruri care includ acest fruct oriental.

Baclava festivă cu fistic

Amestecați fisticurile cu nuci. Ungeți fundul și pereții unei tăvi cu unt topit. Pe fiecare foaie de copt  puneți din combinația de nuci și astfel până ce acoperiți cu ultima foaie de copt. Se coace până se rumenește, după care se stropește  cu sirop de zahăr.

Desert de casă cu fistic

Topiți câteva linguri de zahăr într-o cratiță sau tigaie și apoi adăugați aceeași cantitate de fistic. Amestecați frecvent până când zahărul devine brun și începe să miroasă a caramel. Amestecul format se întinde pe hârtie de copt și se lasă să se răcească. Acest desert rapid este o adevărată plăcere pentru simțuri.

Gustări cu umplutură de fistic

Fisticurile sunt un hit nu numai atunci când sunt preparate sub forma unui desert.Ele sunt, de asemenea, o complementare bună la mâncarea principală. P Pasta de fistic, de exemplu, este un mod minunat de a experimenta.La carnea tocată se adaugă o mână de fistic, ou, pesmet, ceapă și usturoi. Condimentați la gust  cu sare și piper după gustul personal. Pe stratul  subțire de  blat  de patiserie întindeți amestecul și acoperiți cu un alt strat de aluat. Se taie în forma preferată de gustări. Coaceți pentru puțin timp și veți obține o masă delicioasă pe care o puteți garnisi cu un sos la alegere.

Ei bine, fără îndoială, fisticul este o plăcere superbă ale cărei caracteristici le-am cunoscut îndeaproape.