Microorganismele precum bacteriile și virușii sunt unul dintre tovarășii noștri constanți. Cu toate acestea, unele dintre ele nu au un efect bun asupra corpului și mâncării noastre. Pe de altă parte, există vești bune – cu câteva obiceiuri simple ne putem îmbunătăți igiena, sănătatea, calitatea și durata de valabilitate a alimentelor. Mai jos puteți citi aceste sfaturi importante pentru pregătirea și menținerea unei igiene bune și a unei bucătării curate!

 

Așa-numiții microbi patogeni, adică, microorganismele cauzatoare de boli, cum ar fi bacteriile sau virusurile, pot fi găsite și în alimentele noastre, în frigiderele noastre și pe blaturile de bucătărie. Unele dintre ele pot duce la intoxicații alimentare sau mai rău – infecții. Intoxicația alimentară înseamnă că microorganismele „strică” mâncarea care este consumată ulterior de oameni.

Frigiderul – NU germenilor

Frigiderul nostru este un ajutor inteligent în lupta împotriva intoxicațiilor alimentare și a germenilor. În frigider, nu numai că majoritatea alimentelor rămân proaspete mai mult timp, dar sunt și „eliberate de colegii de cameră nedorite” (sub formă de microbi patogeni). Motivul este că microorganismele au nevoie de condiții de viață favorabile pentru a se înmulți. În condiții nefavorabile, cum ar fi temperaturile scăzute (acest lucru se aplică majorității microorganismelor, dar nu tuturor), în acestea este greu de reprodus. Frigul nu ucide dușmanii mici, ci doar inhibă creșterea lor.

Pentru a îndepărta în siguranță germenii, avem nevoie de căldură. În majoritatea cazurilor, la temperaturi de 70-80 ° C nu pot supraviețui. Pe de altă parte, unii microbi continuă să se înmulțească chiar și la temperaturi scăzute în frigider. Acest tip de organisme poate fi încetinit doar de frigul extrem oferit de aparatele congelatoare. În acest fel, păstrăm produsele mai mult timp și le prelungim durata de valabilitate. Pe lângă temperatura scăzută, există și alți factori care inhibă, de asemenea, creșterea microbilor. PH-ul acid sau conținutul scăzut de apă opresc de obicei creșterea lor. Acesta este motivul pentru care unele alimente sunt mai perisabile decât altele.

Îngrijire bună pentru igiena frigiderului

Locul în care se păstrează mâncarea mult timp merită o îngrijire specială! Prin urmare, curățați-l regulat cu o cârpă moale, lavetă și detergent. Se recomandă ca alimentele să fie depozitate și într-un recipient etanș și acest lucru este benefic și pentru curățenia frigiderului. De asemenea, pentru a nu crește temperatura la frigider, este recomandat să puneți alimente răcite. Pentru un rezultat rapid, puteți folosi următorul truc aici: așezați vasul într-un castron cu apă rece și gheață pentru câteva minute. Vasul este apoi gata pentru frigider sau congelator.

 

Mâini, blaturi, ustensile – sfaturi pentru o bucătărie curată

Când vine vorba de pregătire, putem face multe pentru a ne proteja hrana și, în cele din urmă, corpul de germeni. Cel mai adesea, transmitem microbi mâncarii noastre și apoi aceștia ajung în corpul nostru. Cu măsură, acest lucru este bun pentru imunitatea noastră și natural (chiar sănătos). De asemenea, este cunoscut faptul că tusea, strănutul sau rănile deschise sunt o sursă majoră de transmitere microbiană. Dar chiar și fără să vă îmbolnăviți, mâinile sau hainele dvs. pot transporta microorganisme în mâncarea noastră (și multe, multe altele). Prin urmare, există o regulă simplă și elementară de conduită înainte de gătit: spălați-vă pe mâini! Îndepărtați-vă și bijuteriile și acoperiți rănile cu bandă impermeabilă (bandaj, tifon etc.) sau mănuși de cauciuc. Spălarea mâinilor este utilă și în timpul gătitului, mai ales dacă sunteți în contact cu carne crudă, pește sau fructe și legume nespălate.

La fel cum vă păstrați mâinile curate, faceți același lucru cu blaturile de bucătărie și alte aparate. Apropo, nu aveți nevoie de produse de curățat sau dezinfectante speciale pentru a menține bucătăria curată. În unele cazuri, fac mai mult rău decât bine. Detergentul pentru spălat vase sau detergent universal sunt destul de suficiente.

Pentru un mediu interior mai sănătos, aruncați deșeurile în mod regulat și la locul potrivit. Coșurile sunt, de asemenea, „fericite” cu o curățare sau o spălare temeinică din când în când. Unele lucruri din bucătăria dvs. trebuie, de asemenea, înlocuite în mod regulat. De exemplu, prosoapele de mână trebuie schimbate în mod regulat și spălate. Nu uitați să schimbați bureții de spălat vase, precum și mopurile.

 

Pe cât de importantă este igiena bucătăriei, la fel de importantă este sistemul imunitar al organismului. Acesta joacă un rol excepțional în lupta împotriva bolilor, infecțiilor și altora. Știm că, pentru a avea o imunitate ridicată, este important să avem o dietă sănătoasă și echilibrată, printre altele!