PantherMedia A12856433

După cum știe orice pasionat, vinul trebuie să fie depozitat într-un spațiu întunecos. Dar de ce? Și ce se întâmplă dacă nu se depozitează vinul la întuneric și răcoare?

Îmbătrânirea sau maturarea vinului în sticlă este un mister. Vinul este un aliment care – pe lângă câteva miligrame de sulf – nu conține conservanți și uneori poate fi păstrat pentru ani, decenii, fără a se degrada – ba chiar depozitarea îndelungată poate îmbunătăți vinurile! Dar nu se poate generaliza acest lucru, chiar dacă sunt vinuri ce au un gust extraordinar dupa o sută de ani, însă sunt considerate rarități. Majoritatea vinurilor produse pentru consumul zilnic își vor menține calitatea pentru o perioadă de timp, dar cu siguranță nu se va îmbunătăți calitatea.

Lightbox_Winestorage_Panther

Vitrinele de vinuri oferă condiții similare cramelor. Vitrina de vinuri WKEes 553 GrandCru

Totuși, indiferent de potențialul de maturare a unui vin, se aplică același procedeu: cu cât este mai răcoros spațiul de depozitare, cu atât este mai lent procesul de maturare. Rata de maturare poate fi calculată cu aproximație folosind ecuația Van’t Hoff din chimie (și, la sfârșitul zilei, maturarea vinului este doar chimie!). Astfel, în aria de temperatură în care este depozitat vinul, această ecuație ne zice că o creștere de temperatură cu 10°C va accelera rata de maturare cu un factor de 2 până la 3. Cel puțin în teorie!

Dar ceea ce se întâmplă în realitate și temperatura de depozitare au vreun impact palpabil asupra gustului vinului? Food Research Institute din Norvegia au efectuat un experiment interesant pentru a afla răspunsul. Câteva sticle identice de Chilean Cabernet Sauvignon au fost depozitate la patru temperaturi diferite (5°C, 10°C, 23°C și 31°C) și degustate de specialiști. După șase săptămâni de depozitare nu s-a observat nicio diferență între sticle. Însă, dupa șase luni, s-a observat un declin în aroma vinului depozitat la 31°C și semnele maturării au fost evidente. După 12 luni aceleași efecte au fost de asemenea evidente și la vinul depozitat la 23°C, adică la temperatura camerei.

Conform acestui studiu, putem spune că un raft pentru vinuri din bucătărie este perfect pentru depozitarea sticlelor pentru câteva zile sau săptămâni. Dacă vrei ca vinul să-și păstreze calitatea pentru câteva luni, chiar este necesară depozitarea lui într-o pivniță la o temperatură între 10°C-14°C. Dacă nu ai pivniță, o vitrină de vinuri este o alternativă perfectă.

Tu cum îți depozitezi vinul? Așteptăm cu nerăbdare să ne auzim. Nu ezita să postezi direct prin funcția de comentariu sau pe pagina noastră de Facebook.