Din când în când auzi critica leneșă că mâncarea vegetariană sau mâncarea vegană este plictisitoare… oare acești oameni au trăit sub o piatră în ultimii cinci ani? Gătitul în stil vegetarian strălucește în sfârșit după un timp lung de așteptare, și întrucât valul consumerismului conștient este în creștere, acest moment probabil că va dura cu siguranță – vești excelente! Iată cele mai bune 5 sfaturi pentru a găti acasă concentrându-vă pe legume într-un stil cât mai interesant.

Mâncați în funcție de anotimpuri. Pentru prospețime și aromă!

Fructele și legumele de sezon au mai multă aromă, mai mulți nutrienți și oferă o textură mai bună decât cele consumate în afara sezonului. Acestea din urmă sunt adesea culese înainte de a fi pe deplin coapte și au zburat mii de kilometri pe tot globul, în timp ce profilul lor nutrițional scădea… Dacă legumele vor fi în centrul dietei, trebuie să fie cât mai hrănitoare și mai aromate!

Tratați-vă legumele ca și cum ar fi carne. Utilizați marinate, condimente uscate și gătitul pe grătar.

Uitați de gătire la aburi și fierbere … dacă nu sunt cartofi Jersey Royal proaspeți și în acest caz nu mai trebuie să faceți nimic altceva! Este timpul să acordăm legumelor aceeași atenție culinară ca și în cazul cărnii; așa cum spunem întotdeauna, tratați-vă legumele ca pe un piept de pui și ele vor fi întotdeauna (și chiar mult mai) delicioase.

Iată câteva dintre preferatele noastre: o marinată dulce cu sos miso pe vinete la grătar (părți egale miere și miso, cu care ungeți vinetele tăiate, pe care le puneți apoi pe grătar …); ciuperci cu usturoi gătite pe grătar într-o salată Cezar care în rolul principal legumele (prăjite într-o marinată bogată în umami cu tamari și zahăr brun); și varză savoy gătită pe grătar deasupra unei tagine harissa bogate.

Împrieteniți-vă cu „trucurile noastre legate de arome”; sunt cel mai apropiat aliat al gătitului vegan.

În timp ce gătitul centrat pe legume poate fi una dintre cele mai delicioase diete, acest lucru nu va face toată munca grea pentru dumneavoastră. Gătitul pe bază de carne, prin însăși natura sa, este capabil să construiască arome îndrăznețe și complexe, cu puțin efort culinar. Friptură într-o tigaie? Un pui întreg în cuptor? „Reacția Maillard” va face aroma să lucreze pentru dumneavoastră, deoarece aceste proteine și zaharuri se caramelizează la căldură.

Ei bine, bucătăria pe bază de legume necesită puțină imaginație în jurul farfuriei, dar este 100% realizabilă și 110% delicioasă. Dacă acasă aveți un stoc de dukka făcut în casă, semințe dulci și sărate condimentate cu curry, varză acră fermentată puternic aromatizată și sambal, toate acestea vă vor permite să creați mâncăruri complexe și interesante pe bază de legume într-un mod rapid și ușor.

Ocoliți supermarketul, cel puțin atunci când vine vorba de legume.

Dacă leguma este rege, asigurați-vă că provine dintr-un castel! Și prin castel, ne referim la o rețea locală pentru achiziția de legume sau la piața fermierilor. Supermarketurile sunt la îndemână pentru produsele de bază din dulapuri, dar legumele lor sunt adesea departe de casă și învelite în plastic.

Banii pe care îi economisim mâncând mai puțină carne pe parcursul lunii îi cheltuim cu bucurie pe legume organice, fie de la piața noastră locală de duminică, fie cu ocazia livrării săptămânale de la Riverford. Ambele sunt opțiuni excelente pentru legume proaspete, de sezon, a căror aromă inerentă va face diferența în cazul meselor pe bază de legume de acasă.

Fiți împotriva cerealelor, pentru aromă și fibră.

Există un timp și un loc pentru pastele albe mătăsoase, dar acesta nu este în fiecare seară a săptămânii. Există o mulțime de alegeri atunci când vine vorba de leguminoase și boabe, fiecare cu arome și texturi variate și sălbatice – subtil dulce? bogat și cu gust de nucă? robust și gumat? moale și reconfortant? Fiecare bob va avea utilizarea perfectă și vă sfătuim să încercați cât mai multe în gătitul dumneavoastră bazat pe legume; varietatea este condimentul vieții la urma urmei și cheia pentru o bună sănătate a intestinelor, în acest caz!

Nouă ne place orezul sau grâul spelta integral în tocana de legume preparată cu rădăcinoase, macaroanele din grâu spelta în supa minestrone și  lintea roșie din supa noastră de usturoi și cavolo nero.

Dumneavoastră ce vă place?