Cocktail Martini

”Scuturat, nu amestecat”, așa își preferă James Bond cocktail-ul Martini, dar ar trebui să-i urmăm exemplul?

Datorită lui James Bond, Martini este probabil cel mai faimos cocktail din istoria filmelor – chiar și cei ce nu au gustat niciodată un Martini, cu siguranță știu că James Bond comandă mereu un Martini ”Scuturat, nu amestecat”. Totuși, foarte puțin cunoscut este faptul că această metodă de preparare care este considerată, de cele mai multe ori de către împătimiții filmelor, un lucru cool și sofisticat, este privită cu o oarecare suspiciune de către barmani. Din punct de vedere profesional, un Martini clasic este mereu amestecat cu gheață și nu scuturat într-un cocktail shaker, și sunt două motive de ce se practică așa:

• În primul rând, un Martini trebuie să fie translucid. Când acesta este scuturat într-un shaker , gheața se sparge și tinde să facă cocktail-ul opac până aceste se limpezește treptat.
• În al doilea rând, în shaker gheața tinde să se topească mai rapid, crescând efectul de diluare, băutura devenind astfel mai apoasă.

Va rămăne mereu un mister dacă Ian Fleming, creatorul lui James Bond, l-a făcut pe 007 să comande un Martini ”scuturat” fără să-l intereseze de modul de preparare al acestuia, sau pur și simplu l-a creat așa ca să iese din mulțime. Cu toate acestea spuse, ne este foarte cunoscut și faptul că James Bond comandă și ‘Vodka Martini’. În această versiune, tradiționalul gin aromat este înlocuit cu vodca, o băutură cu un gust mai neutru.

Și în ”Casino Royale” – primul roman James Bond din 1953, Fleming a inventat o nouă versiune a cocktail-ului Martini – ”Vesper Martini„, ce conținea un mix de vodcă și gin, fiind considerat un clasic în zilele noastre. Între timp, în ”Spectre„, cel mai recent film cu James Bond, 007 ridică ștafeta făcând comandă de un ”Dirty Martini„ (Martini ”murdar”) în timp ce este în serviciul majestății sale; această versiune este decorată cu o măslină verde și are amestecată puțină saramură de măsline – sau, scuturată în shaker, bineînțeles :)))

Voi cum preferați un Martini? Înscrieți-vă gratuit la newsletterul nostru și veți primi pe mail cele mai noi postări! Dacă mai aveți întrebări te invităm să adaugați un comentariu sau să participați la discuțiile noastre de pe Facebook.