…și încă ceva, da, exact așa! Acest ceva este un pic de zahăr și o cantitate imensă de emoție de Crăciun. Plecăm împreună într-o călătorie virtuală, dar foarte încărcată de delicii, către capitala marțipanului, pentru a-i înțelege esența, să îl cunoaștem și să îl preferăm de sărbători.
Lübeck – a zis cineva marțipan?
O pastă pufoasă, măcinată fin din migdale dulci și amare, îndulcită delicat cu o cantitate moderată de zahăr – așa arată adorata fiecărui locuitor din Lübeck, Germania. O delicatesă de cofetărie, atât de scumpă și care cucerește simțurile oricui a gustat-o, fiind mulți aceia care pretind a fi creat-o. Cu greu poate să spună cineva cine este câștigătorul acestei dispute, dar oricine știe că există un mic orășel cochet în Europa, care se remarcă în așa măsură cu maeștrii săi pricepuți în pregătirea marțipanului, încât de mulți ani poartă titlul de ”capitală a marțipanului”. Localnicii sunt foarte convinși de autenticitatea uneia din legende, potrivit căreia, în îndepărtatul an 1407, în timpul unei mari foamete și din cauza penuriei de grâu, un brutar local a folosit migdale pentru pregătirea pâinii și a înlocuit cu acestea lipsa cerealelor. Preferința germanilor pentru marțipan este evidentă și în prezent, iar orașul Lübeck continuă să fie unul din liderii producătorilor de marțipan, la nivel mondial. Maeștrii din acest oraș garantează că pasta conține o cantitate de migdale care ajunge la aproape 70%, ceea ce plasează marțipanul de Lübeck printre cele mai calitative și populare din întreaga lume.
În căutarea adevărului – cine a descoperit primul, marțipanul?
Așa cum am sugerat la început, pentru paternitatea acestui desert au loc dispute și în prezent. Ipotezele sunt multe, unele dintre ele susținute de fapte și aproape dovedite, altele se bazează pe legende transmise din generație, în generație.
Se știe că din timpuri străvechi, există metoda amestecării migdalelor cu suc de zahăr din trestie, în țările mediteraneene și în India. Oamenii au numit marțipanul „hrană divină“, prin faptul că a avea un gust atât de intens și o dulceață foarte plăcută.
Decenii la rând, marțipanul a fost considerat o marcă rezervată doar curții regale și aristocraților. Motivul era că zahărul era un produs rar și extrem de scump, pe care și-l puteau permite puțini. Această tendință a fost schimbată în cursul secolului al XVIII-lea, când, în întreaga lume începe să fie cultivată intens trestia de zahăr și zahărul devine tot mai accesibil fiecărei pături sociale. Există zahăr suficient, există condiții pentru producția de marțipan. Tocmai din acest motiv, marțipanul capătă popularitate printre toți – de la cei mai săraci, la cei mai bogați.
Dacă primii care au descoperit marțipanul sunt din India, Germania sau Italia, mai puțin contează, având în vedere că astăzi, putem să savurăm cu bucurie acest desert.
Cum să îl pregătim acasă?
Este clar că pentru realizarea unui marțipan original, singurele de care avem nevoie sunt migdalele dulci și amare, fin măcinate, precum și puțin zahăr. Aceasta nu înseamnă deloc că trebuie să respectați rețeta simplă și originală. La marțipan se poate adăuga lejer albuș și arome preferate.
Vă prezentăm o variantă de marțipan tradițional, care îi va bucura, cu siguranță, pe toți cei din familie care îl plac.
De ce avem nevoie?
200 g zahăr pudră/se recomandă pudră pentru a se obține o pastă de migdale foarte fină și omogenă/
200 g migdale
1 albuș
1 linguriță lichior
2-3 picături suc de lămâie
Cum să preparăm?
Migdalele se pregătesc în prealabil, opărindu-le, după care se usucă foarte bine. Migdalele perfect uscate, deja, se curăță și se macină fin. Se adaugă zahărul pudră, albușul bătut spumă, sucul de lămâie și lichiorul.
Compoziția obținută se întinde în două straturi cu grosimea de aproximativ 3 cm și se împachetează în folie, pentru a se închega la frigider câteva zile (în intervalul a 2-7 zile). La servire, se taie în bucăți subțiri.
Marțipanul este desertul minunat pentru încântarea simțurilor! Este preferat pentru ocazii speciale, sărbători sau, pur și simplu, pentru o îmbucătură de bucurie într-o zi obișnuită. Colecția bogată de variante îl face iubit din generație în generație. Special, cu caracter și esență nealterată, marțipanul are locul său rezervat în frigider. Iar pentru pasionații adevărați ai marțipanului, de ce Lübeck-ul să nu fie următoarea destinație?!