Slider_Wine_quality_Pamther

Vinurile mature sau mai vechi sunt, în general, considerate a fi deosebit de bune și sunt, ca atare, foarte căutate; oricum, nu orice vin are potențialul de a se îmbunătăți odată cu timpul. Maestrul somelier Frank Kämmer din partea Liebherr explică misterele maturării vinului.

Vinul este un produs alimentar neobișnuit, datorită faptului că acesta poate avea uneori o rezistență considerabilă în ceea ce privește durata de depozitare. Deși conține doar câteva miligrame de sulfit pentru a preveni oxidarea, uneori pare că vinul are abilitatea miraculoasă de a ține timpul în loc și rezistă chiar și secole! Dar, în linii mari, legendele care abundă lăudând calitățile vinurilor foarte vechi nu ar trebui să fie luate ca fiind adevărate din start. Din păcate, e adevărat că oricine se agață din toată inima de zicala „cu cât mai vechi, cu atât mai bun” este cel mai probabil să fie drastic dezamăgit când va deschide și va gusta unul din vinurile lui de colecție ce a ajuns la vârstă de senior.

Maturarea vinului: tipul vinului e cheia

Există doar câteva vițe de vie excepționale, care au potențialul de a produce struguri și ulterior sucuri ce posedă demne calități de maturare până la vârsta lui Matusalem. În esență, vinurile pot fi împărțite în trei categorii: cele care își pierd calitatea de depozitare, cele care pot menține calitatea lor într-o anumită perioadă de timp și în cele din urmă, cele care devin tot mai bune atunci când sunt depozitate în pivniță ani de zile. În prima categorie – de departe cea mai numeroasă – intră vinurile de casă, cele pe care le consumăm zilnic. Acestea sunt produse în mod intenționat pentru a avea gust bun atunci când sunt cumpărate și prin urmare, e de recomandat să nu fie cumpărate în cantități mari cu intenția de a le ține la păstrare.

Spre deosebire, vinurile de calitate ridicată, în funcție de originea și tipul acestora, pot fi potrivite pentru a fi ținute în pivniță ceva timp. Cu toate acestea, trebuie să se înțeleagă faptul că, în cursul procesului de maturare, caracterul acestor vinuri se va schimba, dar acest lucru nu va fi echivalent întotdeauna cu o schimbare pozitivă sau o îmbunătățire notabilă a calității acelui vin. Și acest lucru e valabil și pentru ultima categorie de vinuri, cele autentice și fine. Desigur, prin natura lor, aceste vinuri sunt de multe ori o excepție evidentă, deoarece într-adevăr au potențialul de a deveni mai savuroase și mai rafinate odată cu trecerea anilor. Cu toate acestea, niciodată să nu cădeți în ipoteza că maturarea favorabilă și această îmbunătățire despre care vorbim își va urma mereu cursul natural, chiar și în cazul vinurilor de top.

Vinul nu se păstrează pentru totdeauna

Fiecare vin extraordinar, chiar și vinul ce se păstrează o durată îndelungată, are un ciclu de viață individualizat, ce urmează o cale ascendentă și descendentă curbată, mai degrabă decât o cale liniară. În ceea ce privește dezvoltarea sa, după o perioadă de rafinament, un vin bun în cele din urmă va ajunge la un apogeu al calității sale; și o recoltă bună va menține de cele mai multe ori această calitate pentru mulți ani. Dar, în cele din urmă, chiar și cel mai bun suc de viță va urma destinul tuturor lucrurilor muritoare: va coborî de pe vârful maturității sale și va începe o coborâre, lentă și blândă (sperăm). Vinurile fine ce sunt în declin de la calitatea lor de zenit pot fi, desigur, încă foarte bune pentru consum. O anumită cantitate de respect și umilință este necesară pentru a savura cu plăcere un vin deosebit de vechi ce se află în ultimele etape ale fazei lui de calitate maximă.

Dacă v-a plăcut acest articol, de ce nu v-ați abona la newsletter-ul nostru pentru cele mai fresh și recente știri și curiozități? Sau, dacă aveți întrebări cu privire la ceea ce tocmai ați citit, vă încurajăm să ne scrieți. Utilizați secțiunea de comentarii de mai jos sau alăturați-vă într-o discuție cu noi pe pagina de Facebook.