Balsamic se caracterizează prin gustul specific și unicitatea sa. Un gust rafinat , puțin dulce, ușor acru, dens și distinct. Un gust specific numai pentru oțetul balsamic.Acesta lasă amprenta sa și atribuie eleganță oricărei rețete. Astăzi dorim să ne familiarizăm cu esența sa. Este important să-l cunoaștem bine și să-l folosim cum trebuie pentru a putea savura pe deplin farmecul său.
Din Italia până în România
Undeva acolo, înconjurat de soare și muzică italiană, se maturizează unul dintre cele mai valoroase produse din lume – oțetul balsamic /Aceto Balsamico/. Acesta provine din orașul Modena din nordul Italiei. Oțetul balsamic original se fabrică numai acolo și în niciun alt loc din lume. El este o încântare culinară cu care italienii știu foarte bine cum să satisfacă papilele gustătoare și, pe de altă parte, să își răspândească capodoperele culinare fără limitări, în toată lumea.
Populația autohtonă din Modena cunoaște încă din Evul Mediu calitățile valoroase ale oțetului balsamic. Există texte vechi de peste 500 de ani în care se menționează oțetul balsamicul de la Modena și tehnologiile pentru producerea sa.
În istorie există povestea ducelui de Modena Francesco al IV-lea, care niciodată nu pornea într-o călătorie, decât dacă lua cu el câteva sticle de oțet balsamic.Atât oamenii bogați, cât și săraci în acele zile aveau propriul lor vas pentru oțet balsamic, care era transmis de la mamă la fiică ca un dar cel mai personal .De-a lungul anilor, italienii au răspândit rețeta oțetului balsamic în toată Europa, însă trebuie subliniat un fapt– ei își creează propriul consorțiu „Oțet Balsamic din Modena”, care unește producătorii cei mai vechi și importanți de oțet balsamic, astfel protejând numele și tradițiile locale de producție din orașul Modena în întreaga lume. Acest consorțiu garantează clienților săi că produsele vândute de către membrii acestuia sunt originale și de calitate superioară.
Astăzi, experții culinari cu unanimitate totală susțin că oțetul balsamic este unul dintre darurile cele mai prețioase ale adevăratei bucătării mediteraneene.
Cum се prepara?
Tehnologia producției de oțet balsamic este foarte complexă. Melasa din struguri necesară pentru prepararea acestuia ,trebuie să se maturizeze în butoaie timp de aproximativ 15-20 de ani. Pentru procesul de fermentație este folosit oțet de vin.
În fiecare an, lichidul este turnat dintr-un butoi mai mare într- unul mai mic, ceea ce conferă oțetului aroma sa caracteristică și intensă. Producătorii susțin că oțetul trebuie pus mai întâi în butoaie de castan și apoi în butoaie de stejar care sunt depozitate în încăperi calde.
Pe măsură ce se maturizează acesta devine tot mai aromat. Mai este aromatizat cu ierburi, cel mai adesea busuioc, tarhon, chimion, mentă, rozmarin, țelină, roiniță, semințe de anason, mărar, pătrunjel și multe altele.
Cum să selectăm și să păstrăm oțetul balsamic
Veți cunoaște adevăratul oțet balsamic după prețul șocant. În unele cazuri, se ajunge la un preț de peste 100 de euro pentru o cantitate extrem de mică. Oțetul balsamic se vinde numai în sticle în formă de pară .
Există câteva tipuri de oțet balsamic care pot fi recunoscute după eticheta sticlei. Oțetul balsamic cu o etichetă roșie înseamnă că acesta s-a maturat 12 ani, eticheta de argint – 18 ani, iar eticheta de aur semnifică oțetul care s-a maturat 25 ani.
Există o altă clasificare a oțetului balsamic în funcție de dop. Dopul alb înseamnă că are 12 ani, iar cel de 25 de ani are un dop în culoarea magentă.Prin aceste semne, ca și după preț, veți recunoaște oțetul balsamic de calitate. Depozitați oțetul într-o sticlă bine închisă în frigider. Bineînțeles, există și imitații mai ieftine de oțet balsamic care pot fi găsite pe piață la un preț destul de accesibil.
Oțetul balsamic în gastronomie
Este important să menționăm că oțetul balsamic nu se adaugă în timpul tratamentului termic, ci numai la mâncăruri deja preparate. . Se adaugă doar câteva picături, deoarece aroma este foarte puternică și în cantități mari nu ar fi plăcut simțurilor.
Oțetul este un aditiv potrivit pentru aproape toate tipurile de legume și contribuie la o îmbunătățire deosebită a produselor culinare. Pe lângă condimentarea salatelor, oțetul balsamic este potrivit pentru a fi adăugat la diferite dressing-uri și sosuri din categoria “gourmet” și multe altele. Este destul de surprinzător, dar se știe că el subliniază perfect aromele unor fructe,printre care căpșuni, piersici și zmeură.
Beneficiile oțetului balsamic
Pe lângă faptul că are un gust și o aromă extrem de plăcute, oțetul este o sursă naturală de antioxidanți.Consumul regulat, în cantități rezonabile, reduce riscul bolilor cardiovasculare, îmbunătățește sănătatea mintală, mai are puterea de a preveni diabetul sau accidentul cerebral.
Până în zilele noastre experții din acest domeniu mai studiază această descoperire miraculoasă a italienilor și consideră că oțetul balsamic reduce riscul de cancer.
Alte beneficii importante ale consumului de oțet balsamic sunt legate de pierderea în greutate. De aceea, poate fi utilizat în diete pentru reducerea kilogramelor în plus, deoarece polifenolii din compoziția oțetului acționează printr-un mecanism dublu – îmbunătățesc rezistența la insulină și inhibă lipogeneza.
Datorită perfecționiștilor în gusturi sofisticate, și anume italienii, astăzi ne putem răsfăța simțurile și corpul cu acest produs seducător. Oțetul balsamic își merită locul de onoare în bucătăria noastră și are puterea de a contribui la unicitatea mâncărurilor noastre.