Făină pe obraji, bomboane prin toată bucătăria, ciocolată pe haine, râsete din inimă și aromă de dulciuri cu ghimbir și coajă de portocală. Ce distracție mai potrivită cu copiii decât cea din bucătărie, înainte de Crăciun? Am pregătit o serie întreagă de idei interesante, pe care să le experimentați și să creați o adevărată sărbătoare în bucătărie.

 

Sfat: Alocați timp suficient pentru a putea ca această ocupație să nu întârzie celelalte pregătiri pentru masa festivă.

Coșulețe din portocale – un desert sănătos pe masa festivă

Să nu uităm că rețetele nu trebuie să fie foarte complicate sau dacă sunt, să aibă o etapă în care copiii să se poată descurca singuri. După cum bine știm, stimularea autonomiei are o importanță extraordinară, și ce moment ar fi mai potrivit ca sub supravegherea părinților, copiii să își dezlănțuie imaginația, să se străduiască și să obțină un rezultat final?

Începem ideile de sărbătoare cu coșulețe din portocale, o rețetă ușoară, foarte potrivită și chiar benefică,  alături de abundența de  ciocolată și dulciuri din această perioadă a anului.

  1. Legați-vă șorțurile și prezentați concepția integrală pentru realizarea acestei rețete. Este bine pentru copii să aibă un scop final, spre care să aspire.

  2. Alegeți 4-5 portocale de mărime medie și tăiați-le pe jumătate.

  3. Cu ajutorul unei lingurițe scoateți miezul portocalelor, astfel încât să rezulte coșulețe/păhărele din coaja portocalei.

  4. Într-un vas separat, tăiați bucățele de diferite feluri de fructe, îndrăgite de toată familia. De exemplu, kiwi, banane, mere și alte fructe de sezon.

  5. Stoarceți miezul portocalelor și amestecați sucul cu 1 pachețel de gelatină.

  6. Umpleți păhărelele cu fructele tăiate și acoperiți-le cu gelatină.

  7. Puneți-le pentru o oră la frigider și serviți.

Produse necesare:

4-5 portocale

Alte fructe de sezon, la alegere

1 pachețel gelatină

Spirit de Crăciun în cantități suficiente.

Rețeta nu are nevoie de coacere, ceea ce o face mai mult decât potrivită pentru a fi pregătită împreună cu copiii.

Turte dulci pentru un Crăciun magic

Ce ar fi un Crăciun fără tradiționalele turte dulci? Am pregătit o rețetă interesantă și aromată din seria ”În bucătărie cu Ines”:

De ce avem nevoie?

130 gr. făină de alac

70 gr. făină de cocos

1 ou

3-4 linguri miere

70 gr. unt moale

1 linguriță scorțișoară

1 linguriță praf de copt

1 vanilie

Puțină sare

Pentru glazură:

1 lingură cacao

2 linguri sirop de cocos (sau 1-2 linguri zahăr de cocos)

1 lingură unt

1-2 linguri lapte proaspăt sau apă

Cum să pregătim?

Bateți ouăle cu puțină sare.

Adăugați mierea, vanilia, scorțișoara, untul și blenduiți/mixați.

În alt bol, amestecați făina cu praful de copt.

Adăugați amestecul uscat la compoziția cu ou și amestecați până se obține un aluat care poate fi modelat.

Întindeți aluatul într-o foaie cu grosimea de 5-6 mm și tăiați turte dulci de diverse forme.

Puneți hârtie de copt pe fundul tăvii. Coaceți în cuptorul preîncălzit la 180 grade, pentru aproximativ 15 minute.

Glazura se face pe baie de abur sau la foc slab. Într-o oală mică, amestecați ingredientele și încălziți-le până rezultă o compoziție omogenă cu aspect de sirop gros.

Turtele dulci se ornează cu glazură.

Si dacă sunteți mari entuziaști, fiți atenți să nu omiteți – în zilele următoare vă vom dezvălui cum se pregătește o uimitoare căsuță de Crăciun cu ghimbir, cu toate culorile și aromele. Exact ca cea din povestea Fraților Grimm, „Hansel și Gretel“.

Brăduți cu omăt

La pregătirea brăduților, o mare parte din elemente pot fi realizate de către copii, în casă. Procesul este distractiv, iar dulciurile sunt îndrăgite de toată familia.

De ce avem nevoie?

biscuiți obișnuiți – 3 1/2 căni

Biscuiți rotunzi – cam 2 pachete

zahăr pudră – 2 căni

unt – 250 gr.

rom – 8 linguri

esență de rom – 1 buc.

albușuri – 2 buc.

colorant alimentar verde – 2 buc.

PENTRU CREMĂ:

unt – 350 g

zahăr pudră – 1 cană

1 gălbenuș

Pentru a face brăduți frumoși aveți nevoie de o formă metalică. Mânuirea acesteia este foarte distractivă pentru copii.

Cum să pregătim? Biscuiții se macină mărunt, aproape ca făina. Se frământă un aluat din biscuiții măcinați, zahărul pudră, untul, romul/esența de rom, gălbenușuri și vopsea verde. Vopseaua verde se dizolvă în prealabil în puțină apă caldă.

Într-un vas/bol separat, turnați zahăr pudră și pudrați din abundență interiorul formei, după care umpleți fiecare dintre forme cu aluat. În mijloc se creează o adâncitură, apăsând aluatul spre pereții formei. Apoi, se scoate brăduțul, prin ciocnirea ușoară a formei din toate părțile.

Ulterior, adâncitura din brăduț se umple cu cremă. Pentru cremă se mixează produsele: unt, zahăr pudră și gălbenuș. După ce au fost umpluți, brăduții se lipesc pe un biscuit rotund și se pudrează cu zahăr pudră.

Renul ”Rudolf”

În cazul în care toate propunerile de mai sus v-au plăcut, dar condiserați că nu aveți timpul necesar, avem o propunere: folosiți produse de-a gata și ocupați-vă doar de decorat.

Cum? Alegeți biscuiți rotunzi după preferință, cremă de ciocolată, grisine care pot servi drept urechiușe, bomboane pentru ochi și năsuc.

Ungeți biscuiții cu cremă de ciocolată, lipiți grisinele alese pentru urechi, puneți ochișorii și năsucul. Pe bomboanele albe pentru ochișori picurați puțină cremă de ciocolată, pentru a-i face mai expresivi.

Poftă bună! Echipa noastră vă dorește multă inspirație și bucurii.