Șampania este considerată de foarte multă vreme ca fiind cea mai selectă dintre vinurile spumante. Acest lucru se referă, după cum sțiu toți pasionații de vinuri, la produsele ce vin din zona Champagne din estul Parisului. În paralel, termenul de vin spumant este folosit eronat de cele mai multe ori – chiar și de pasionați – pentru orice este spumant într-un pahar!
Leagea europeană a vinurilor stipulează clar diferențele definite dintre vinurile spumante de pe piață. Întâi, este o diferență fundamentală dintre vinurile spumante și cele semi-spumante, datorită presiunii dioxidului de carbon: conform regulilor EU, vinurile semi-spumante sunt produse ce au o presiune a dioxidului de carbon de cel puțin 1 bar, dar nu mai mult de 2,5 bar, deci sunt mai puțin spumante. Multe dintre vinurile Prosecco mai simple se încadrează în această categorie de vinuri semi-spumante, fiind numite ”frizant”.
Un vin cu adevărat spumant trebuie să aibă presiunea dioxidului de carbon de cel puțin 3 bari. Totuși, acest lucru nu încadrează orice vin în categoria ”vinurilor bune”. Vinurile spumante de calitate trebuie să îndeplinască anumite condiții legate de producție mult mai stricte, cum ar fi perioda de depozitare și conținutul de alcool care trebuie să fie de minimum 10%.
Mai mult, conținutul de dioxid de carbon din vinurile de calitate trebuie să fie creeat prin fermentație secundară, nu prin adăugarea acestuia în container, cum este cazul în vinurile spumante simple. Prosecco poate fi încadrat în categoria vinurilor spumante de calitate doar dacă împlinește toate criteriile de mai sus, și dacă da, veți găsi pe eticheta acestuia denumirea de ”spumant” și nu ”frizant”.
Ti-a plăcut articolul nostru? Înscrie-te gratuit la newsletterul nostru și vei primi pe mail cele mai noi postări! Dacă mai ai întrebări te invităm să adaugi un comentariu sau să participi la discuțiile noastre de pe Facebook.