Istoria despre cum poate scorțișoara să facă minuni în bucătărie este, într-adevăr, captivantă. Batoanele de scorțișoară sau pudra măcinată de scorțișoară provin din scoarța unui arbore special. În acest articol, vom dezvălui adevărul din spatele scorțișoarei. Aroma sa este desăvârșită și inconfundabilă. Ea provine preponderent din Asia și adaugă un gust exotic preparatelor noastre. Însă, există deosebiri între soiurile de arbori din genul Cinnamomum. Cele mai răspândite sunt două dintre ele: Cinnamomum cassia și Cinnamomum verum. Ultimul soi este cunoscut ca „adevărata scorțișoară“ pentru că are un gust mai delicat și mai fin. Scorțișoara adevărată se mai numește de Ceylon, deoarece provine din Sri Lanka, țară care în urmă cu câteva decenii era încă cunoscută sub denumirea de Ceylon. Arborii de scorțișoară se dezvoltă foarte bine în zonele tropicale, unde clima este caldă și umedă.

 

Călătoria scorțișoarei.

Când ne oprim în fața raftului cu condimente din supermarket, gama produselor oferite arată destul de asemănător. Pe rafturi se expun mărfuri sub formă de pulberi, în ambalaje de dimensiuni mici. Scorțișoara este destul de diferită de celelalte. Ea reprezintă scoarța interioară a tulpinilor arborelui de scorțișoară, care a fost extrasă din stratul de plută. Se răzuie în fâșii subțiri, strat după strat, și apoi se usucă la soare pentru un timp scurt. Pierderea apei în urma procesului de uscare garantează că straturile subțiri sunt egale. Ulterior, fâșiile plate sunt puse una peste cealaltă și se usucă complet. La final, ele sunt tăiate la dimensiuni specifice. Dacă priviți cu atenție secțiunea transversală a unui baton de scorțișoară, veți observa că are mai multe straturi de coajă dispuse unul peste celălalt.

Cât de sănătoasă este scorțișoara?

Scorțișoara ajută digestia, se consideră că are efect benefic și stimulează apetitul. Uleiurile eterice de scorțișoară au efect antibacterian. Trebuie însă să se acorde atenție: scorțișoara conține substanța cumarină, care poate avea efecte negative. Cumarina inhibă coagularea sângelui și poate afecta ficatul și rinichii animalelor.

Gătitul cu scorțișoară.

Ce vă vine imediat în minte, când vă gândiți la scorțișoară? Poate chifle cu scorțișoară, fursecuri cu scorțișoară sau zahăr? Poate, chiar Crăciunul și căldura sobei. Pentru majoritatea, iarna este strâns legată cu aroma de scorțișoară. Nimic ciudat, întrucât aroma condimentului este caldă și nemaipomenit de dulce. Și, totuși, scorțișoara este capabilă să creeze ceva mai mult decât amintiri de Crăciun și de aceea am dori să vă inspirăm cu idei noi despre ce poate face acest condiment cafeniu-deschis.

Puteți adăuga o notă încântătoare preparatelor cunoscute, adăugând puțină scorțișoară. Încercați singuri, adăugând un baton de scorțișoară în timpul pregătirii unui preparat din carne. Acesta va îmbogăți preparatul cu un gust special, mai ales, dacă este cu vânat.

În plus, scorțișoara adaugă pasiune în bucătăria din Orientul Apropiat, ca de exemplu, iahnie tanganină cu miel, pui sau pește, combinată cu o notă dulce (de exemplu, caise, smochine, semințe de rodie sau stafide). Crema de scorțișoară peste ciocolată fierbinte sau ștrudel de mere este obligatorie pentru cei care savurează întrebuințările clasice ale scorțișoarei. Așa că, după cum vedeți, scorțișoara poate fi folosită foarte bine în nenumărate combinații – începeți cu un pic și adăugați mai mult, după gust.

Puteți împărtăși rețete preferate și experimente cu scorțișoară în discuțiile noastre de pe Facebook.