Te-ai săturat să decongelezi frigiderul și să-l curăți de gheață? Cu tehnologia NoFrost de la Liebherr acest lucru devine istorie. Află cum funcționează și care sunt beneficiile acestei tehnologii…

Îți amintești că mama ta dezgheța congelatorul în câteva ore? Îți amintești ce chin era pentru ea? La mine în casă era așa: povara pica pe ”șef” – mama- mai ales că niciun membru al familiei nu făcea față acestei sarcini. Ea golea congelatorul, adunând mâncarea înghețată în coșuri de rufe și alte recipient pe care le aduna rapid din toată casa. Dar, după foarte puțin timp, se întâmpla inevitabilul – era din ce în ce mai clar că mâncarea congelată nu se comporta bine în noul mediu și că era sacrificată pentru această cauză nobilă! Supermarketul de după colț era singurul care avea de câștigat.

Cu tehnologia NoFrost povestea este alta… nu numai că nu este nevoie de decongelare, dar electrocasnicele furnizează prospețime profesională, durabilă și de încredere. Funcționează astfel: vaporii de apă se condensează în cel mai rece punct și astfel se vede condensul formându-se pe geamurile de acasă. În același fel, umezeala din congelator se condensează în cel mai rece punct, pe evaporator – sistemul de conducte prin care circulă freonul. La modelele mai vechi, conductele de evaporare trec prin panourile de aluminiu ce susțin rafturile și de aici se produce gheața. Dar la aparatele cu NoFrost conductele de evaporare sunt aranjate compact într-un compartiment sigilat în partea superioară a aparatului. Un ventilator distribuie aerul rece de la evaporator prin tot aparatul. Deși acest evaporator compact este predispus la înghețare, un sensor reglează nivelul de gheață și declanșează un ciclu de dezghețare când este nevoie: ventilatorul este închis și un radiator electric pornește procesul de dezghețare prin încălzirea conductelor evaporatorului și topind gheața. Apa dezghețată este colectată într-o tavă și transferată din congelator către compresorul din spatele aparatului. Deoarece compresorul este mai tot timpul călduț în timpul funcționării, condensul se evaporă treptat. Cu această tehnologie aparatul este mereu fără gheață și mâncarea nu se mai poate bruma. Deci am scăpat de decongelare!

Un alt beneficiu al tehnologiei NoFrost: poți ajusta înălțimile sertarelor după cum dorești pentru a face loc alimentelor voluminoase, datorită faptului că panourile evaporatorului nu mai fac parte din structură. VarioSpace de la Liebherr oferă un mod convenabil de a crea spațiu suplimentar pentru depozitare, spre exemplu pentru un tort mare de ziua mamei sau alte evenimente.

Totuși ne vine în minte o întrebare… Tehnologia NoFrost folosește mai multă energie datorită ventilatorului? Într-un fel, da, pentru că ventilatorul folosește curent electric. Totuși, electrocasnicele convenționale folosesc mai multă energie când sunt înghețate și cum aparatele NoFrost rămân mereu dezghețate, energia consumată de cele două categorii de produse rămâne acceași.

O soluție cu adevărat ingenioasă a fost implementată pentru decongelarea evaporatorului la electrocasnicele noastre comerciale: inginerii Liebherr au descoperit cum să folosească aerul cald ce este creat în timpul ciclului de răcire pentru decongelare, astfel încât să nu se mai folosească energie suplimentară pentru încălzirea conductelor. În plus ciclul de dezghețare este scurtat cu aproximativ 10 minute și nici nu se simte o încălzire în interiorul aparatului. Pe de altă parte un radiator electric ar folosi energie suplimentară și ciclul de decongelare ar fi mai lung.

Placa Vario de economisire a energiei poate reduce consumul cu până la 50% la numeroase aparate dotate cu tehnologia NoFrost.

Placa Vario de economisire a energiei poate reduce consumul cu până la 50% la numeroase aparate dotate cu tehnologia NoFrost.

Dacă un electrocasnic cu NoFrost nu este utilizat în totalitate, montarea unei plăci Vario oferă posibilitatea de a reduce zona ce necesită răcire și astfel, se economisește energie. Economisirea reală depinde de poziționarea panoului față de numărul de sertare și de dimensiunea electrocasnicului. Ca o regulă generală cu cât este mai mică zona de răcire cu atât este mai mare economia energiei. Din motive de funcționalitate trebuie să rămână deasupra panoului de economie a energiei cel puțin trei sertare. Momentan sunt două tipuri diferite de panouri: pentru GN(P) de 600 mm lățime și GN(P) de 700 mm lățime. Energia economisită, în funcție de poziționare, este afișată pe fiecare panou.

Electrocasnicele cu tehnologia NoFrost pot fi identificate prin litera ”N” în seria/tipul lor. Spre exemplu: GNP 4166 Premium NoFrost. Atenție la acest aspect dacă iei în considerare cumpărarea unui electrocasnic dotat cu această funcție.

Ai întrebări sau comentarii despre NoFrost? Scrie-ne sau folosește funcția de comentariu din josul paginii. Abia asteptăm comentariile tale!