sulfiții

Analizați fiecare sticlă de vin și pe unele veți găsi scris ”conține sulfiți”. Acest lucru poate să semene cu o avertizare împotriva unui element chimic foarte periculos, dar sulfiții sunt defapt ingrediente inofensive și esențiate la producerea vinului, ei fiind folosiți încă din cele mai vechi timpuri. 

Acest lucru poate fi puțin confuz. Totuși vinul nu este făcut din struguri naturali și suc de struguri? Întotdeauna ați crezut că vinul este un produs obținut din fermentația totală sau parțială a strugurilor proaspăt striviți sau din must! Dar acum, când te uiți pe eticheta vinului vedeți că scrie: ”conține sulfiți”. Ce se întâmplă? Vin cu aditivi chimici? Acest lucru nu are cum să fie bun!

Stați liniștiți: sulfiții chiar nu sunt răi

Stați liniștiți, este chiar o practică standard de a adăuga în timpul producerii vinului cantități mici de sulfură pentru consevare, iar acest lucru trebuie să apară pe etichetă prin propoziția ”conține sulfiți. Sulfura este adăugată pentru a preveni deteriorarea timpurie a vinului și pentru a-i păstra aroma fructoasă. În primul rând, sulfura previne oxidarea, adică protejează vinul împotriva efectelor dăunătoare ale oxigenului, și inhibă creșterea de microbi sau mucegai, care ar transforma rapid un vin bun în oțet acru. Se poate să vă surprindă faptul că adăugarea unei cantități mici de sulfură este întâlnită în producerea vinurilor încă din antichitate , din timpul Grecilor antici și Romanilor.

Deși în timpurile noastre suflura este esențială în productia unui vin bun, unii iubitori de vin sunt încă suspicioși că sulfiții le afectează, într-un anumit fel, sănătatea. Nu vă faceți griji, chiar nu este niciun fel de problemă. În primul rând, toți producătorii de vin cu o reputație bună adaugă sulfură cu mare grijă –  în special din cauză că, deși sulfura oferă beneficii clare vinului când este adăugată în cantități mici, dacă este adăugată incorect va ajunge să suprime aroma vinului; și datorită faptului că normele europene definesc clar limitele acceptate de sulfură adăugată. Un vin roșu sec poate să conțină maxim 150 mg de sulfură per litru și, de obicei, cantitatea conșinută este cu mult sub limita aceasta.

Sulfura nu are niciun impact negativ asupra sănătății noastre

Un vin Riesling sec conține aproximativ 80 mg de sulfură per litru, din care aproape jumătate este sulfură reactivă. Sulfura folosită în producerea vinurilor nu are niciun impact negativ asupra sănătății dumneavoastră, cu excepția celor ce suferă de alergie la sulfură. Dacă ați crezut că sulfiții din vin vă provoacă dureri de cap după ce ați băut vin, păi aflați că nu este așa. Și mai aflați că sulfura conținută în vin (150 mg/litru) poate să sune chiar puțin, în comparație cu alte produse, cum ar fi: alimentele din cartofi dezhidratați pot conține până la 400 mg/kg, nucile decojite ajung la 500 mg și caisele dezhidratate ating incredibila valoare de 2000 mg!

Aveți altă părere despre sulfiții din vinuri? Înscrieți-vă gratuit la newsletterul nostru și veți primi pe mail cele mai noi postări! Dacă mai aveți întrebări te invităm să adăugați un comentariu sau să participați la discuțiile noastre de pe Facebook.