Noiembrie e, copacii și-au îmbrăcat cele mai colorate veșminte, iar în aer se simte gustul de plăcintă  de mere și castane coapte.

Astăzi acordăm atenție delicatelor castane maronii. De ce? Pentru că sunt pline de beneficii, iar gustul lor poate deveni și mai și nu într-una, ci în două rețete.

 

Ce se-ascunde în castana cea dulce?

Faptul că e dulce, să nu vă păcălească, pentru că spre deosebire de alte fructe, semințe și nuci, castanele au conținut scăzut de calorii și grăsimi. Iar răspunsul despre beneficiile pe care le-ascund castanele cu greu pot fi enumerata, în ciuda dimensiunilor lor mici. Potasiul și fosforul au un rol în întărirea sistemelor cardiovascular, nervos și osos. Proteina din castane este comparabilă cu cea din ouă și se absoarbe extrem de rapid de corpul uman. Conținutul de vitamina C este la fel de mare ca-n lămâie. Toate acestea duc castanele pe primele poziții în topul alimentelor pe care să le adăugăm în meniul nostru pentru a ne întări imunitatea în perioada aceasta rece și instabilă de toamnă.

Cum să alegem cele mai bune castane?

Peste tot în lume castanele se află printre alimentele de bază. Caracteristicile lor nutritive sunt apropiate de cele ale cartofului și orezului, dar modul în care se aleg, diferă. Castanele bune și suculente nu sunt moi, ci dimpotrivă. Castanele nu au nevoie să se coacă, ele nu sunt fructe. De aceea, trebuie să fie tari și grele – așa le veți recunoaște că sunt proaspete. Castanele mai ușoare și, oarecum uscate, sunt lipsite de prospețime și calitate.

Pentru păstrarea corectă a castanelor este bine să alegeți un loc mai răcoros, chiar ar fi bine să găsiți un loc într-unul dintre sertarele frigiderului. Așa veți putea avea o rezervă de castane pentru o perioadă mai lungă și să experimentați diverse rețete. Exact așa, rețete. Haide să vedem cum și cu ce produse să pregătim castanele.

Pregătirea castanelor ușor, rapid, gustos

Este important să aveți în vedere că, în formă crudă, castanele nu au gust și aromă conturate. Gustul le este neutru, ceea ce deschide tot felul de oportunități pentru pregătirea lor, atât ca salate, aperitive, supe, diferite feluri de mâncare, precum și dulciuri.

Cel mai cunoscut mod de pregătire a castanelor, este coacerea. Castanele fierbinți se curăță de coajă și se servesc, dar înainte de asta, haideți să vedem cum le pregătim.

Pregătirea constă în înmuierea castanelor cel puțin o oră, în apă rece. Apoi se scurg bine și cu ajutorul unui cuțit ascuțit se taie capetele ascuțite, rotunjindu-le. In celălalt capăt se crestează pentru a se asigura coacerea deplină a interiorului castanelor. Așezați castanele curățate pe o tavă, acoperită în prealabil cu hârtie de copt, și acoperiți cu folie de aluminiu. Coacerea durează aproximativ 20-25 de minute, în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade. Recomandăm să clătinați tava din când în când.

Probabil vă întrebați când este clar că sunt complet gata castanele și bine coapte? Trebuie să verificați dacă s-au înmuiat, iar în cazul în care după ce-au trecut cele 25 de minute nu sunt încă gata, puteți opri cuptorul, dar să lăsați castanele înăuntru până la se înmoaie complet.

Coapte, castanele merg bine cu fructe și vinuri de desert sau cu Beaujolais. Nu doar în vremurile de azi, ci încă din antichitate, oamenii primitivi consumau castane coapte. Vestigii carbonizate au fost găsite în așezările din epoca de piatră și cea a bronzului.

Supă cremă de castane

De ce avem nevoie?

Castane – 300 g fierte/coapte și decojite

1 ceapă

2 cartofi

½ morcov

½ rădăcină de păstârnac

50 ml – smântână pentru gătit

oregano

cimbrișor

salvie – ceai de grădină

sare

ulei de măsline

unt

Cum să le pregătim?

Tocăm mărunt legumele și le înăbușim în uleiul de măsline până când devin moi. Turnăm apă fierbinte până se-acoperă legumele cu apă caldă, potrivim de gust cu condimente și lăsăm pe foc până se înmoaie toate legumele. După ce ne asigurăm că ingredientele s-au înmuiat, adăugăm castanele și lăsăm să fiarbă încă 10 minute. Ca la orice altă supă cremă, pasăm și adăugăm untul. La final, adăugăm smântâna și amestecăm.

Supa se completează minunat cu crutoane și/sau brânză.

Tort cu castane

Cui nu îi place ceva dulce? Si ce e mai bun să fie și sănătos? Ei, am pregătit un tort cu castane benefic, gustos și ușor de realizat. De ce avem nevoie?

Pentru blat:

260 gr. – curmale

200 gr. – nuci

Crema 1:

215 gr. – caju înmuiat cel puțin 2 ore în apă caldă

270 gr. – piure de castane

40 ml – suc de portocale

250 gr. – smântână de cocos

40 gr. – unt de cocos topit

20 gr. – unt de cacao topit

150 gr. – castane fierte și decojite

coaja rasă de la ½ portocală

Crema 2:

215 gr. – caju înmuiat

30 gr. – unt de cacao topit

1 banană

110 gr. – smântână de cocos

60 ml – suc de portocală

DECOR

Physalis

merișoare sălbatice

bombonele crude

Pentru blat:

  • Blenduiți curmalele cu nucile și apăsați-le pe fundul unei forme rotunde cu diametrul de 24 cm, dar puteți folosi și un cerc, dacă aveți. Nivelați bine, astfel încât să se obțină o grosime uniformă.

Pentru crema 1:

  • Puneți în blender cajuul înmuiat și scurs împreună cu piureul de castane, sucul de portocale proaspăt stors, smântâna de cocos;
  • Untul topit de cocos și de cacao în blender;
  • Blenduiți până când obțineți o cremă omogenă;
  • Turnați crema de castane peste blat și nivelați;
  • Presărați deasupra castanele curățate și mărunțite, și coaja de portocală;
  • Puneți în frigider ca să se închege, cel puțin 2 ore.

Între timp, pregătiți crema 2:

  • Puneți în blender cajuul înmuiat, untul de cocos înmuiat, banana, smântâna de cocos și sucul de portocală;
  • Blenduiți până la obținerea unei creme omogene.

Turnați crema peste stratul de castane deja închegat și nivelați. Puneți tortul gustos cu castane în frigider pentru 2 ore. Decorați după preferință și păstrați acest unic tort cu castane, în frigider!

Poftă bună și o toamnă plăcută! În cazul în care aveți o rețetă cu castane verificată, vă așteptăm la discuțiile din Facebook, pentru a face schimb de idei.