Termometrul se apropie deja de valorile calde, iar ceea ce includem în meniul nostru zilnic este extrem de important. Din acest motiv am decis să împărtășim faptele interesante și utile despre tofu, care devine din ce în ce mai popular în țara noastră și câștigă fani fideli.

Alături de sosul de soia, tofu este unul dintre cele mai cunoscute produse de soia. Această mâncare tradițională din Asia de Est câștigă din ce în ce mai mulți fani din întreaga lume cu viteza fulgerului.

Înlocuitor de carne? Da, da! Scepticismul pe această temă „tofu” nu este nici un secret, iar afirmația că este un produs de origine nenaturală se strecoară în discuțiile pe această temă. Atăzi, am decis să să dezvăluim în detaliu acest subiect pentru a răspunde dacă produsul merită în mod rezonabil scepticism sau este demn pentru raftul  din frigider.

A fost odată – există și astăzi!

Tofu este cunoscut de acum 2000 ani! Uimitor, nu-i așa? Produsul este de origine din China, iar în Japonia ajunge în secolul VIII. Acesta a fost acolo din cele mai vechi timpuri, iar astăzi tofu se bucură de o popularitate tot mai mare. Baza principala a istoriei sale bogate sunt calitățile sale benefice. Bogat în proteină de înaltă calitate, cu un conținut scăzut de grăsimi și calorii, tofu are un efect deosebit asupra oricărui organism.Abundența de calciu din conținut îl situează printre alimentele superioare cu care putem să ne diversificăm meniul atât vara, cât și dacă evităm pur și simplu produsele de origine animală.

De la boabe de soia până la Tofu

După cum s-a dovedit, ingredientul principal al tofului este soia și mai bine, este că îl putem prepara singuri și să fim siguri în originea lui. Cum?

Soia se curățată, se aleg boabele  care se măcină mărunt. După ce esența ei este trecută prin acești pași, aceasta se pune la înmuiat în apă, iar după aceea strecurată precis si complet.
Lichidul de rămas ( din ea) nu este de aruncat, ci – acesta este lapte de soia. Acest tip de lapte câștigă din ce în ce mai multă popularitate în țara noastră și poate fi găsit în rețeaua de comerț. Produs sau cumpărat acest lapte de soia  se amestecă cu sulfat de calciu, care transformă lichidul într-un amestec cu o consistență de gel. După presarea amestecului rezultat, se obține o consistență gelatinoasă și tare, cunoscută sub denumirea de tofu natural.

 

Ce gust are tofu?

Probabil, cel  puțin o dată ați auzit părerea că tofu are un gust plictisitor. Da, acest lucru este adevărat dacă doar tof este natural și pregătit după cum am menționat mai sus. Bineînțeles, aroma neutră a produsului de soia poate fi, de asemenea, un factor foarte pozitiv. Exact, în Asia, tofu este servit de obicei fără condimente, astfel încât să dobândească gustul felului de mâncare. Când vine vorba de preparare și condimentare, totuși, puteți să lasați imaginația dvs și la amestecul să adăugați condimente, aromele și ierburi preferate.

Tofu în 3 forme

Tofu tradițional se oferă 3 forme diferite: naturală, afumată și condimentată. În forma lui naturală, tofu nu conține componente aromatizante și  de aceea, poate fi utilizat nu numai pentru mâncăruri picante, ci și pentru feluri de mâncare dulci (de exemplu, ca bază pentru un tort vegan). Tofu afumat este potrivit pentru prelucrare termică  pentru coacere, prăjire datorită aromelor sale specifice și gustului picant. Tofu condimentat  este expresia bucătarului, se adăugă arome preferabile.

În cazul în care sunteți fanul bucătăriei exotice, puteți să vă bucărați de variată asiatică, care include lapte de cocos, ghimbir, suc de lămâie, sos de soia sau usturoi.

Idei pentru mâncăruri cu tofu

V-am pregătit două rețete foarte potrivite pentru vară, care includ produsul bogat în proteine.


Salată de vară cu tofu și quinoa

De ce avem nevoie?

Quinoa- 1 cană d

Dovlecei – 2 buc.

Morcovi – 3 buc.

Ardei gras – 2 ardei roșii

Usturoi – 3 căței

Piper negru

Curcuma – ( aprox. 1 lingură , fără vârf)

Tofu- 200 gr.

Crochete (nuggets) de soia – jumătate de pachet

Sare de Himalaya – la gust

Ulei de măsline

Chrochetele de soia se lasă în apă, până când se înmoiae. Quinoaua  se fierbe aproximativ 10-12 minute, într-o compoziția este 1 la 2 părți de apă. Quinoua fiartă se amestecă cu curcuma.

Dovleceii se taie în rondele și se aranjează pe fundul tăvii și se adăugă sare. Deasupra, aranjați morcovii și ardeii, după aceea crochetele de soia, bucățile de soia și condimentați cu sare și piper.

Deasupra împărțiți toată quinoaua, iar peste ea-adăugați rondele de roșii. Garnisiți generos cu ulei de măsline și coaceți la temperatură de 170 de grade.

Smoothie cu căpșuni și tofu 

De  ce avem nevoie?

Tofu- 250gr.

Căpșuni – 250gr.

Semințe de floarea soarelui – crude 3 lunguri

Miere- 2 lunguri

Portocale – 2 buc.

Lămâie – 1 buc.

Portocalele și lămâia se storc. Tofu se taie mărunt. Căpșunile se curăță și taie. Tofu, mierea, căpșunile și cele două feluri de suc se amestă în blender și se mixează până la obținerea unei spume.

Să aveți poftă!

Alte produse alimentare, care sunt potrivite pentru vremea de vară caldă și în același timp îmbogățesc organizmul, puteți găsi aici:

Și dvs includeți tofu în meniul dvs? Aveți o rețetă aprobată? Vă așteptăm în discuția pe pagina noastră de Facebook.