Toată lumea o cunoaște și o iubește: adevărata brânză Brie franțuzească. Această brânză moale, irezistibilă, obținută din lapte de vacă, este renumită pentru forma sa similară unui tort și pentru crusta de mucegai fragedă, comestibilă. V-ați îndrăgostit și dumneavoastră de „bijuteria din Île-de-France” și vreți să știți totul despre originea, utilizarea și depozitarea acesteia? Atunci citiți articolul de mai jos care include un rezumat al celor mai interesante aspecte referitoare la acest sortiment de brânză cremoasă.

 

Brânza Brie provine din regiunea rurală cu aceeași denumire situată la est de Paris, în regiunea Île-de-France. Brânza nu are o denumire de origine protejată  și, prin urmare, este replicată în întreaga lume, așa cum se întâmplă de obicei cu multe sortimente replicate. Însă, niciunul nu se apropie de cele două sortimente originale din Franța: brânza Brie de Meaux și brânza Brie de Melun. Numai aceste două sortimente de brânză au denumirea de origine protejată și sunt supuse procesului de producție tradițional.

Totul ține de maturare

Nu numai gustul unic al brânzei, ci și procesul său special de producție o fac inconfundabilă. Spre deosebire de alte tipuri de brânză, laptele de vacă coagulat nu este tăiat sau presat, ci este strâns în forme perforate. Numai prin acest proces se poate scurge zerul în modul dorit în decurs de 18 până la 36 de ore. Apoi brânza este scoasă din formă și depozitată în mod tradițional pe paie sau covorașe de plastic pentru a se matura. După aproximativ o săptămână, timp în care este întoarsă pe o parte pe cealaltă în mod regulat, peste brânza Brie se pulverizează culturi de mucegai comestibile. Acesta este modul în care se formează crusta albă caracteristică. Brânza este apoi maturată timp de cel puțin încă trei săptămâni, în funcție de soi.

Brânza Brie trece prin diferite etape în timpul perioadei de maturare. Consistența brânzei este încă elastică la început, iar gustul este dulce până la ușor acidulat. Cu toate acestea, brânza moale franceză devine treptat mai cremoasă și mai fină. Are o aromă puternică, picantă. Crusta și culoarea brânzei modifică, de asemenea, în timpul maturării complete. În timp, brânza Brie devine mai galbenă, iar învelișul de mucegai comestibil capătă o nuanță ușor roșiatică. O brânză Brie perfect maturată are un miros inconfundabil de nuci, cu o ușoară notă de ierburi picante.

Brie sau Camembert: care este diferența?

O brânză moale care arată destul de asemănător cu brânza Brie este brânza Camembert. Dar la o privire mai atentă, pot fi observate unele diferențe.! Brânza Camembert provine tot din Franța, dar din orașul cu același nume din Normandia. Începând cu anii 1980, brânza Camembert de Normandie a avut, de asemenea, statut de denumire de origine protejată. Din punct de vedere vizual, cele două tipuri de brânză moale pot fi diferențiate cu ușurință. Brânza Camembert are o dimensiune mult mai mică, având un diametru de aproximativ unsprezece centimetri și, prin urmare, este adesea vândută ca o singură bucată. O roată de brânză Brie, pe de altă parte, are un diametru respectabil cuprins între 28 și 35 de centimetri, însă este mai plată decât concurentul său popular. Ca urmare a dimensiunii sale, brânza Brie trebuie să se matureze mai mult timp și cel mai probabil este achiziționată în supermarketuri sub formă de felii, mai degrabă decât ca o roată întreagă. Structura și gustul celor două tipuri de brânză moale diferă de asemenea. Brânza Brie este mult mai moale și mai cremoasă, în timp ce brânza Camembert are o structură mai fermă, cu mai multe orificii. Brânza Camembert se caracterizează prin aroma sa de nuci, în timp ce brânza Brie este descrisă ca fiind ușor acidă spre aromată.

Brânza Brie în meniu

Datorită aromei sale unice, brânza Brie este deosebit de gustoasă pe o felie de pâine ușoară, gustul putând fi potențat prin adăugarea de pere, mere sau struguri. Tot ce mai lipsește este un vin roșu fructat pentru a vă simți ca un adevărat francez în bucătăria dvs. Brânza Brie poate fi, de asemenea, feliată pentru a adăuga acel element extraspecial unei salate. Deoarece brânza Brie se topește foarte ușor, este ideală și pentru a adăuga un plus de aromă supelor și sosurilor. În acest scop, îndepărtați mai întâi crusta. Rețeta prezentată în continuare este perfectă pentru cei care preferă parfumul bavarez în locul celui franțuzesc:

Rețetă Obazda

300 g brânză Brie

150 g cremă de brânză

100 g unt

1 ceapă

Sare, chimen, paprica, usturoi și arpagic

Așteptați ca untul să ajungă la temperatura camerei sau încălziți-l puțin. Zdrobiți brânza Brie cu o furculiță și adăugați-o peste unt. Se amestecă bine cu ceapa mărunțită, usturoiul zdrobit, brânza topită și condimentele. Apoi puneți amestecul în frigiderul Liebherr și lăsați aromele să se combine. Înainte de servire, ornați crema savuroasă cu arpagic. Crema tartinabilă clasic bavareză este gata de savurat!

Depozitare corectă pentru menținerea gustului bun pentru un timp mai îndelungat

Pentru a vă bucura un timp îndelungat de gustul irezistibil al acestei brânze moi franțuzești, păstrați-o într-un loc răcoros și uscat. Seiful BioFresh din frigiderul Liebherr este soluția ideală. Brânza poate fi păstrată astfel până la 20 de zile. Cel mai bun mod de depozitare a brânzei este să o înfășurați în hârtie pentru brânză sau să o depozitați într-un recipient permeabil la aer, cum ar fi un recipient prevăzut cu o supapă. Dacă este posibil, nu înfășurați brânza Brie în folie autoadezivă transparentă pentru că brânza ar putea să „transpire” și mucegaiul nedorit ar putea să se dezvolte prematur. Și dacă vreodată se întâmplă să cumpărați o cantitate mai mare de brânză decât cea pe care o veți consuma , nu vă faceți griji deoarece brânza Brie poate fie chiar congelată. Poate fi păstrată timp de până la trei luni în compartimentul congelator al frigiderului Liebherr.