În Germania, sezonul Crăciunului începe din prima săptămână a așa-zisului Advent. Adventul se numește luna care precede Crăciunul, pe parcursul căreia se fac pregătiri pentru sărbătoare. În timpul Adventului, aerul se umple de aroma plăcută a stollen-ului, a dulciurilor de Crăciun și a vinului fiert. Străzile și casele sunt decorate de sărbătoare, cu scenele tradiționale ale Ieslei din Betleem, căsuțe din turtă dulce, coronițe de Crăciun, precum și cu multe lămpi și luminițe strălucitoare, iar în piețe se aude muzică plăcută și atmosfera însuflețită a atractivelor bazaruri de Crăciun. În acest articol, vă vom povesti despre unele dintre cele mai fermecătoare obiceiuri și tradiții germane de Crăciun, care sunt o parte inseparabilă din spiritul Crăciunului.
Pregătiri în așteptarea Crăciunului
Când vorbim despre tradițiile germane de Crăciun, nu avem cum să omitem pregătirile de sărbătoare de pe parcursul lunii dinaintea Crăciunului, numită Advent. Atunci, oamenii încep să se pregătească pentru sărbătoarea ce va urma, să își împodobească casele și pomii de Crăciun, precum și să pregătească dulciuri de Crăciun. Cuvântul „Аdvent“ vine de la cuvântul latinesc „Adventus“, care înseamnă „venirea“. Prima duminică din Advent marchează începutul sezonului de Crăciun.
Adventul este însoțit de o simbolistică bogată și de tradiții, din care cele mai populare sunt coronițele de Advent și calendarele de Advent.
Se presupune despre coronițele de Advent că au fost create în secolul al XIX-lea, pentru a-i ajuta pe copii să numere timpul rămas până la Crăciun. În coronițele de Advent se pun 4 lumânări, care se aprind succesiv în fiecare din cele patru duminici ale lunii premergătoare Crăciunului.
În prima duminică de Advent se aprinde prima lumânare, în a doua săptămână, a doua lumânare și tot așa până în a patra duminică, când deja ard toate cele patru lumânări.
De obicei, fiecare lumânare „nouă“ se aprinde în timpul prânzului familial de duminică, care reprezintă încă un prilej minunat pentru adunarea familiei laolaltă.
Un alt obicei îndrăgit al lunii ce precede Crăciunul este calendarul de Advent, care este legat de nerăbdarea și așteptarea venirii sărbătorii. Se dăruiește celor dragi și rudelor și este întâlnit sub fel de fel de variante, forme și design. Cel mai adesea, este sub formă de cutiuțe sau ciorăpei decorați special. Acestea sunt obligatoriu în număr de 24 (pentru fiecare din zilele până la Crăciun) și conțin mici cadouri sau dulciuri. Extrem de populare și îndrăgite de copii sunt calendarele de Advent din ciocolată. În afară de ciocolată, calendarele de Advent pot conține ceai, produse cosmetice sau alte cadouri mici. În fiecare zi, de la 1 decembrie până la Ajunul Crăciunului, din data de 24 decembrie, se deschide câte o cutiuță din Calendar.
Delicatesele de Crăciun
Adventul este și perioada din an în care întreaga familie se adună împreună și trăiește spiritul tradițiilor. O parte importantă a tradițiilor familiale de-a lungul sezonului de Crăciun sunt rețetele păzite cu grijă și transmise din generație în generație. Și înainte de toate, acestea sunt rețetele pentru pregătirea dulciurilor de Crăciun îndrăgite de toți, precum fursecuri, prăjituri cu ghimbir, stollen-ul german de Crăciun și multe altele.
Weihnachtsmarkt: târgul german de Crăciun
Târgurile germane de Crăciun reprezintă o atracție interesantă, nu doar pentru germani, ci și pentru turiști.
Conform tradiției, ele se deschid la începutul Adventului, unde sunt prezente decorațiunile specifice sărbătorii – scene din Ieslea din Betleem, pomi de Crăciun imenși și piramide din brazi. O parte integrantă a târgului de Crăciun o constituie numeroasele pavilioane pline de tot felul de dulciuri: fursecuri, prăjiturele cu ghimbir, ciocolată, migdale prăjite și alte delicatese de Crăciun.
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Buna dispoziție este întreținută de către coruri și orchestre, care interpretează colinde de Crăciun în direct.
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Vizitatorii pot savura și un pahar de vin fiert. Acesta poate fi alb, roșu sau nealcolizat. Se înțelege că preferatul este cel roșu.
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Să vizitezi târgul de Crăciun, unde să te întâlnești cu prieteni, să bei un pahar de vin fiert bun, să mănânci dulciuri de Crăciun și să te bucuri de colinde, s-a transformat într-un element obligatoriu în tradiția Adventului german.
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Vizitarea târgurilor germane de Crăciun reprezintă unа din cele mai bune modalități de a cunoaște cultura și tradițiile Germaniei și de a simți atmosfera de basm, care domină orașele germane pe parcursul lunii decembrie, până în Ajunul Crăciunului. Aroma îmbătătoare a vinului fiert cu condimente, gustul de neuitat al tradiționalilor cârnăciori nemțești, luminile de sărbătoare, magazinele decorate, bazarurile autentice de Crăciun cu podoabe de Crăciun lucrate manual… dacă le vedeți o dată, întotdeauna vă veți aminti cu nostalgie de această memorabilă poveste de Crăciun.