Vinul, berea, cocktail-urile și cafeaua sunt parte din stilul de viață urbană. Maestrul somelier Frank Kämmer discută câteva din trendurile internaționale ale acestui an!
Vinurile portocalii
Vinurile portocalii au provocat destul de multă agitație în industria vinurilor în ultimii ani. Producția de vin alb implică de obicei extragerea sucului din coaja strugurilor în vasul de fermentare. Și pentru vinurile portocalii este folosită coaja. Aceste vinuri însă prind culoare mai puternică și structura gustului mai intensă. Negustorii de vinuri, somelierii și jurnaliștii pe acest domeniu au făcut rapid publicitate senzațională pentru acest tip de vin, însă cunoscătorii mai conservatori și experții au avut unele rezervări și au luat în considerare chiar respingerea cu desăvârșire. Trendul a fost puternic, iar astăzi doar vinurile cu o calitate și reputație îndoielnică dispar, în timp ce concurenții mai serioși își stabilesc poziția lor pe piață.
Carbonatarea naturală a vinurilor
O metodă de producere a vinului veche de secole este această nebunie pe scena vinurilor naturale: carbonatarea naturală! Nu există fermentație secundară ca la șampanie sau la majoritatea vinurilor spumante. Vinul este pus în sticle după prima fermentație, iar producătorii au control foarte mic asupra procesului de carbonatare. Drojdia reziduală din sticlă dă uneori un aspect ușor tulbur sticlei și oferă vinului o aromă mai „sălbatică”. Chiar dacă această metodă este una din cele mai vechi metode de producere a vinului spumant, cunoscută în Franța ca metoda străveche, e considerată acum o inovație mai ales în rândul negustorilor de vinuri.
Vinurile acidulate
Nu cu mult timp în urmă, pasionații de vinuri se preocupau de caracterul nutritiv al vinurilor acidulate, în special savuroasele vinuri Riesling de pe malurile fluviului german Rin. Se ia în considerare o regândire a acestui aspect în ultima vreme. Acum, aciditatea vinurilor Riesling este căutată și extrem de apreciată. Acidul unui Riesling bun nu este doar puțin acru, ci joacă un rol major în famecul și flotabilitatea vinului. Somelierii spun că patronii descoperă sau apreciază aceste caracteristici, în special în combinație cu o cină deosebită!
Negrini
Vinul Negrini este un aperitiv clasic ce a devenit la modă în anii ‘20 în Florența, Italia. În căutarea acelui „ceva” care să înlocuiască acum omniprezentului Aperol-Spritz, nonconformiștii și iubitorii de mâncăruri fine dau acestui cocktail de specialitate un nou rost în viață. Această băutură dulce-amăruie de servit înaintea cinei, făcută din gin, vermut și Campari a răspuns cerințelor! Cu așa popularitate, a fost denumită „Băutura deceniului” din Londra în 2014.
Gin îmbuteliat
Faptul că Negrini este în trend a deschis calea pentru o nouă generație de distilatori. Acasă în Germania, nefiind o țară tradițională a ginului, peste 75 (!) de distilatori concurează acum cu branduri tradiționale. Brandurile de artizan din Marea Britanie, venind cu aportul lor clasic, primesc credit pentru producerea celui mai popular gin de milenii, iar acest gin întrece vodka în termeni de popularitate.
Bere îmbuteliată
Cu câțiva ani în urmă, berea îmbuteliată era un produs de nișă bagatelizat, într-o piață dominată de câteva branduri mari. Acum e o parte stabilă în cultura berii, fiind oferită în restaurante rafinate, iar uneori apar pe propriile lor meniuri ca vinuri fine. Cu stilul lor aparte, ingredientele de înaltă calitate și măiestrie, fabricanții locali de bere au început să preia conducerea printre brandurile mari de bere. Unii au vrut pur și simplu să creeze stiluri de bere populare în unele părți, dar indisponibile în Statele Unite sau care la momentul acela erau atât de nepopulare încât se găseau foarte greu. Berile îmbuteliate sunt acum un mare trend internațional și chiar fabricile mari de bere le comercializează. În majoritatea cazurilor, aceasta e o scenă foarte locală în continuare, iar atunci când vizitați un nou punct turistic se merită să căutați fabricanți de bere locali sau să întrebați un chelner unde găsiți bere îmbuteliată clasică, locală.
Cafea preparată la rece
Cafeaua rece a fost mult timp una din băuturile principale dintr-o zi de vară fierbinte. Metoda „tradițională” de preparare a acestei băuturi este destul de banală. Pur și simplu se toarnă cafea normală peste gheață și gata. Cafeaua preparată la rece este metoda preferată a entuziaștilor ce acum a câștigat popularitate globală. Așa cum sugerează și numele, este făcută prin a înmuia boabe de cafea în apă rece (la temperatura camerei) pentru o perioadă extinsă de timp – până la 12 ore. Lichidul concentrat ce rezultă din acest proces va fi servit ca și cafea rece. Există chiar o varietate de trenduri ce implică și apa tonică. O băutură aromată cu minim de aciditate, blândă pentru un stomac sensibil.