Untul ( nu margarină)  este ul aliment foarte bun cu un gust bogat și intens. Acesta se obține din crema de lapte bătută, în urma căreia se împarte în lapte bătut și bile de unt.

Micul dejun cu o filie de pâine prăjită cu unt aromat este una dintre numeroasele plăceri mici, dar foarte gustoase din viață. Bineînțeles, untul îndulcește nu numai masa de dimineață, ci și orice alt fel de mâncare la care este adăugat.

De exemplu, acesta poate îmbogăți într-un mod extraordinar gustul porumbului fiert.
Această plăcere va fi stricată, dacă aveți de afacere cu o bucată de unt rece, tare și greu de întins pentru a cărui aplicare este nevoie de o putere suplimentară și multă răbdare. Va fi mult mai ușor de întins pe pâine, dacă nu este întărit din cauza frigurilui din frigider.

Totuși, aceasta nu este singura problemă. Untul prea rece și tare pierde o parte din calitățile sale de gust. Cea mai simplă soluție în acest caz, este să-l scoateți din frigider și s-l lăsați la temperatura camerei pentru un timp – într-o cutiuță specială cu capac.

Nu există un  singur răspuns pentru cât timp exact trebuie s-l lăsați în afara frigiderului.

Și totuși………….

Chiar trebuie să păstrăm untul în frigider?

Se întălnesc opinii contradictorii – să se țină doar la temepratura camerei sau în frigider. Pe o parte sunt suporterii  pentru depozitare la temperatura camerei.

Ei consideră că „spre deosebire de alte produse lactate (lapte, smântână, brânză, iaurt),care treubuie ținute într-un loc rece deoarece lăsate la temperatura camerei se vor strica rapid, dar lucrurile nu stau la fel și cu untul. Acest lucru se datorează faptului că acest produs conține cel puțin 80% grăsime, iar conținutul ridicat de grăsimi, combinat cu conținutul scăzut de apă creează un mediu nepotrivit pentru dezvoltarea bacteriilor care îl  poate strica mai repede.

În plus, smântâna bătută, care se folosește pentru pregătirea untului de mai multe ori este pasteurizată , iar acest lucru, de asemenea, protejează produsul de lapte de a se strica mai repede. Sigur,  bacteriile externe încă se pot așează pe el și să-l strice, dar este puțin probabil ca acest lucru să se întâmple cu untul înainte de a-l consuma.

După opinia contrară, depozitarea untului în frigider este singura și cea mai bună soluție. Dar problema cu aplicarea lui grea rămâne! Pentru întinderea lui mai ușoară pe o felie de pâine delicioasă sau utilizarea lui  în preparatele pe care le gătim, susținatorii acestei metode recomandă scoaterea din frigider cu cel puțin 10-15 minute înainte de utilizare.

Lăsat pentru un timp prea lung în afara frigiderului, untul se poate râncezi.

Dar acest lucru nu se va întampla pentru o noapte sau chiar și pentru câteva zile. Atunci când se va întampla, veți afla după miros. Dacă acest lucru se întamplă, pur și simplu îl aruncați.

Și, desigur, există o opinie neutră între cele două extreme.

Acesta afirmă că locul untului este pe masa de bucătărie, dar nu pentru prea mult timp. La această afirmație se ține cont că temepratura camerei prea ridicată, care îl poate face prea moale și fără formă, chiar îl poate transfromă în lichid , de asemenea se poate strica.

În realitate, untul este un produs care nu necesită o racire prea mare. Principalul factor în modul în care este păstrat este clima din jurul locului de locuit.

Factorii care provoacă  deteriorarea untului sunt expunerea la aer și lumină.  De aceea, dacă decideți să-l țineți pe masa în bucătarie, puneți-l într-un vas de lut sau ceramică. Acest lucru va ajuta la menținerea acestuia la o temperatură mai constantă, suficient de scăzută pentru a îl menține în forma lui. Dacă locuiți într-un loc mai răcoros, îl puteți păstra la temperatura camerei. Dacă temperatura constantă a bucătăriei dvs. este peste 20 ℃, atunci este mai bine să îl păstrați în frigider.

Cel mai potrivit loc este  pe partea interioară a ușii sau pe raftul de sus, unde frigiderele de clasă superioară de obicei sunt echipate cu o cutie de unt specială.

Să rezumăm: Întrebarea unde să depozitați untul se rezumă la preferințele personale: dacă dorința dvs este să fie moale, ușor de întins și cu adevărat aromat, atunci depozitarea untului la temperatura camerei  este pentru dvs. – doar să nu uitați să-l țineți acoperit și să-l consumați în timp de câteva zile.  Iar dacă preferați să-l depozitați în siguranță și nu îl folosiți atât de des, lăsați-l în frigider. Poate că combinația dintre cele două variante este cea mai bună opțiune – atât pentru depozitare, cât și pentru consum. Dacă doriți să aveți la îndemână un unt gustos și moale, lăsați o jumatate din bucată într-un vas de lut, iar cealaltă jumătate păstrați-o în frigider.

Și dvs? Unde preferați să păstrați untul? Scrieți-ne în comentariu părerea dvs sau alăturați-vă în discuția noastră de pe Facebook.