Vinul de desert reprezintă o bautură care cu siguranţă răsfaţă simţurile, dar, totodată, este un vin care îi poate induce în eroare pe consumatorii fără multă experienţă. Am pregătit informaţii interesante despre consistenţa vinului de desert, caracteristicile lui şi cele mai bune combinaţii cu diferite tipuri de alimente.
După cum presupune şi denumirea băuturii, vinul de desert este singurul vin care atinge un gust atât de dulce şi se potriveşte cu deserturile. Unul dintre cele mai importante principii de armonie în gusturi este ca desertul servit să nu fie mai dulce decât vinul. Altfel spus – vinul trebuie să fie cel puţin atât de delicios cât este şi desertul. Trebuie luat în considerare un aspect important: dacă alegeţi un vin care nu este atât de aromat, în special cel sec şi il combinaţi cu un desert, rezultatul nu ar fi unul satisfăcător. Vinul ar dobândi un gust intens amar şi va strica gustul desertului.
Cum se produce vinul de desert?
Probabil că nu aveţi de gând să începeţi să produceţi vinuri de desert, dar ar fi util să cunoaşteţi câteva tehnologii, astfel încât să fiţi în măsură să selectaţi vinul potrivit în magazin. Sunt cunoscute trei tehnologii al căror rezultat vă va transforma viaţa într-una de vin dulce. Prima şi cea mai răspândită metodă pentru obţinerea vinului dulce este prin folosirea strugurilor putrezi de copţi. Acest tip de struguri se culege într-o etapă mult mai târzie, atunci când conţinutul în zaharuri este deja acumulat în boabe şi după fermentaţie acesta se intensifică.
A doua tehnologie de producţie a vinului de desert cu siguranţă vă va surprinde. O mare parte din vinurile de desert se produc din struguri cu urme de putregai. Nu, nu vă speriaţi! Boabele de struguri se culeg la o etapă târzie şi totodată înainte de a se strica. Această etapă are o denumire populară „putregai nobil“. Coaja boabelor de struguri se crapă şi apa din acestea se evaporă. Astfel, se dezvoltă celelalte calităţi – aromă, aciditate şi gustul dulce. Denumiri celebre ale vinurilor produse cu ajutorul acestei metode sunt „Beerenauslese” şi „Trockenbeerenauslesen“. Momentul optim pentru culesul acestui tip de struguri este greu de precizat – dacă este stricat, dacă a stat prea mult timp pe viţa-de vie sau este acoperit cu putregai nobil şi a venit momentul potrivit pentru cules. Doar adevaraţii specialişti reuşesc să simtă graniţa invizibilă dintre boabele stricate şi cele acoperite cu putregai nobil.
Vin de desert = Vin de gheaţă
Incă o caracteristică rezultată din tehnologia de producţie! Aceasta este sugerată perfect in definiţie! Boabele de struguri pentru vin sunt congelate, respectiv vinul de desert se transformă într-un sinonim al vinului de gheaţă. Boabele sunt lăsate la maturat o perioadă, iar producătorii de vin se aşteaptă la o răcire a vremii. Dacă temperaturile scad pana la -7оС sau mai jos, boabele congelate se culeg rapid şi se zdrobesc imediat.
Deoarece apa din boabe este congelată, aceasta este reţinută în ele. Cantitatea de suc, tescuită din aceste boabe are o cantitate maximă de zaharuri şi aciditate şi o aromă intensă.
Vinul de desert obţinut de struguri putrezi de copţi, putregai nobil sau boabe congelate se combină perfect cu desertul. Nu ezitaţi si selectaţi un vin de desert cu sau fără o ocazie specială. Combinaţi-l cu un desert şi, pe lângă propriile simţuri, veti răsfăţa şi persoanele dragi.
Fapt interesant: Vinurile de desert sunt ideale nu doar pentru deserturi dulci, ci şi pentru o combinaţie cu brânzeturi cu condimente. Gustul dulce provenit din fructe ajută la reducerea gustului sărat al brânzeturilor. Puteţi sa îl încercaţi în combinaţie cu brânzeturile clasice, ca Roquefort sau Stilton.