Din ce în ce mai mulți oameni sunt interesați să devină vegani și,în general, de veganism, cu o selecție tot mai mare de alimente vegane disponibile acum în supermarketuri. Acest lucru nu se limitează doar la alimente, existând și o ofertă în creștere de vinuri descrise pe etichetă ca fiind vegane. Dar vinul este un produs din struguri, deci nu este oricum un produs vegan pur? Vă vom explica totul.

 

Conform Regulamentului UE 1308/2013, vinul este un „… produs obținut exclusiv prin fermentarea alcoolică totală sau parțială a strugurilor proaspeți, presați sau nu, sau a mustului de struguri.” Cuvântul „exclusiv” arată clar că nu sunt prevăzute ingrediente suplimentare pentru producția de vin. Prin urmare, acest lucru exclude orice ingrediente de origine animală. Prin urmare, vinul poate fi descris cu siguranță ca un produs pur pe bază de vegetale.

…Dar acest lucru nu înseamnă că, atunci când este produs, vinul nu intră în contact cu alte produse de origine animală în timpul producerii sale.

 

Există de fapt unele procese tradiționale de vinificare în care sunt utilizate aceste substanțe. De exemplu, în procesul de clarificare a vinului – cu alte cuvinte atunci când se elimină substanțele tulburi – se folosesc proteine ​​animale, cum ar fi proteinele din ou sau din lapte. În trecut, era chiar obișnuit ca vinul să fie clarificat folosind ihtiocol, care sunt granule de proteine ​​produse din vezica de înot uscată a sturionului. Totodată, gelatina fabricată din material de origine animală care conține colagen este de asemenea utilizată pe scară largă, în special pentru vinurile roșii. Cu toate acestea, este important să înțelegem că aceste substanțe de origine animală nu rămân în vin. Acestea sunt îndepărtate prin filtrare odată ce și-au îndeplinit scopul.

Când este vinul vegan?

Dintr-o perspectivă legală, acestea nu sunt de fapt ingrediente, ci aditivi tehnici. Cu toate acestea, deși nu rămâne nimic din aceste substanțe în vin atunci când este îmbuteliat, simplul gând că au intrat în contact cu băutura este cu adevărat „inacceptabil” pentru unii vegani. Prin urmare, un număr din ce în ce mai mare de producători de vin evită acești aditivi și trec la alternative de proteine pe bază de plante, cum ar fi mazărea, fasolea și cartofii. Aceasta înseamnă că, atunci când descriu produsele lor ca fiind vegane pe etichetă, ei chiar pot face acest lucru cu conștiința curată. Cu toate acestea, chiar dacă cuvântul poate să nu apară în mod specific pe etichetă, multe vinuri sunt oricum produse ca fiind vegane, fără ca vinificatorii să menționeze în mod explicit acest lucru. Asta se întâmplă deoarece mulți vinificatori evită acum cu totul clarificarea folosind aditivi tradiționali și, în schimb, așteaptă pur și simplu ca tulburarea din vin să se așeze în mod natural la baza butoiului.

Ați prefera un vin vegan sau vinul tradițional este mai potrivit pentru dumneavoastră ..? Împărtășiți-vă gândurile pe Facebook! Vă așteptăm părerea.