Vară fericită! Cel mai frumos timp din an, când soarele ne mângâie cu razele sale calde și hrănește întreaga noastră ființă. Soarele, atât de călduros, preferat și important, acesta are grijă să ne încarce destul cu atât de populară în ultima vreme  vitamina  D. Nu este un lucru întâplător că această vitamină caștigă primele poziții de importanță. Astăzi, ajungem să ne facem cunoștină cu ea îndeaproape și cu toate faptele interesante care o însoțesc.

 

Vitamina D – un sărut pentru sănătate  

În afară de faptul că ne îmbrățișează cu caldura sa, soarele ne sărută pentru sănătate cu o doză de vitamina D. Vitamina care are grijă de nivelurile bune ale imunității noastre și care este greu de obținută numai din alimente. Aici în ajutor, vine soarele! Acesta ne oferă cantitățile necesare de vitamina. Vitamina D este foarte importantă pentru sistemul nostru imunitar.
Cercetătorii sunt de aceeași părere că nivelurile suficiente de vitamina D din organism reduc riscul de infecții respiratorii la toate vârstele
. Îmbunătățesc metabolismul zahărului și consolidarea sănătății celulare. În cantități suficinete, vitamina D menține niveluri bune ale metabolismului osos. Nouatatea bună – este vara, iar țara noastră ne oferă destule locuri plăcute , unde putem să ne expunem la soare și să adunăm vitamină suficientă.

De cât timp avem nevoie la soare, ca să obținem suficientă vitamina D?

Pentru a obține suficientă vitamina D, este recomandat să-vă expuneți corpului dvs.la  lumina directă a soarelui pentru o anumită perioadă de timp în fiecare zi.

Pentru oameni cu piele mai deschisă, această perioadă este de aproximativ 15 minute pe zi;

Pentru cei cu piele mai închisă – aproximativ 30 minute;

Pentru cei negri – aproximativ 60 de minute.

Cum să aflăm dacă am făcut rost de suficientă vitamină de la soare?

O serie de studii susțin că între 70% și 80% de europeni au un deficit de vitamina D, precum și multe boli și stări de sănătate se pot complica din cauza deficitului acesteia.

Deficitul de vitamina D poate  să se manifeste prin simptome nespecifice, cum ar fi oboseala sau slăbiciunea musculară, dar numai un test de sânge oferă informații clare. La rândul său, se dovedește necesitatea unor controale medicale.

Consecințele din cauza lipsei de vitamina D dovedesc că expunerea noastră la lumină de soare este mai mult decât necesară. În secolul al XIX-lea, copiii din țările industrializate, care  apar rar la soare, au raportat malformații osoase crescute. Această imagine clinică, care este cauzată de deficiența de vitamina D la copii, se numește rahitism. De asemenea, adulții suferă de consecintele deficitului de vitamina D. Aici imaginea clinică este așa-numita osteomalacie: care poate duce la o sensibilitate și oase rupte.

În afară de vitamina D, restul de vitamine au un rol foarte important  în funcționarea corpului nostru. De asemenea, este important să existe cantități suficiente de minerale, oligoelemente și substanțe vegetale secundare. Interacțiunea acestor așa-numiți micronutrienți ne mențin sănătoși, activi și rezistenți la viruși. Cu excepția vitaminei D, dieta noastră este foarte importantă pentru o aprovizionare optimă de nutrienți. Prin urmare, o dietă echilibrată și variată cu alimente proaspete este cea mai bună.
Frigiderul dvs Liebherr vă va susține în acest lucru: Recipientul BioFresh garantează că vitaminele se vor păstra mai mult timp în produsele respective, astfel încât să puteți obține cel mai bun lucru din alimentele alese.

Selectarea alimentelor bogate la vitamina D

Cel mai bun mod de a obține vitamina D de care avem nevoie, de fapt nu este prin alimente, pastile sau picături, ci prin expunerea regulată la lumina de soare.

Dar modul de viață modern  de mai multe ori ne împiedică să  obținem o cantitate sănătoasă de compus solubil în grasimi într-un mod natural. Din acest motiv, acordăm o atenție la alimentale cu care trebuie să aprovizionații frigiderul.

Fie ca un supliment  pe timp de vară, fie ca o rază mică de speranță pe timp de iarnă: Vitamina D se poate găsi și în unele alimente. Dar, doar unele au o cantitate semificativă. Printre acestea sunt:

  • Somon (în special prins în sălbăticie)
  • Macrou
  • Ciuperci ( mai ales, dacă în timpul cultivării au fost expuse la lumina ultravioletă)

Alte alimente care conțin o cantitate mai mică de vitamina D  sau sunt  mai puțin cunoscute:

  • Ulei de ficat de cod (conținut ridicat de vitamina D);
  • Ton;
  • Sardine consevate în ulei;
  • Ficat ( de vită și mânzat);
  • Galbenusuri de ou;
  • Brânză.

Important:  Vitamina D este una dintre vitaminele solubile în grasimi. Pentru dvs, aceasta ar înseamnă că mereu trebuie să administrați suplimente bogate la vitamina D cu alimente (care conțin grasimi). În stomacul gol nu există grasimi, dar acest lucru este necesar pentru absorbția vitaminei.

Dacă vă confruntați cu dilema ce trebuie să vă pregătiți pentru cină, nu ezitați să includeți oricare dintre superalimentele de mai sus.

Ei bine, expuneți-vă la soare și încărcați-vă cu tot ce vă va oferi. Respirați adânc, bucurați-vă de vară și fiți sănătoși! Vă așteptăm pe Facebook, ca să ne ajutăm cu idei despre unde putem obține din ce în ce mai multă vitamina D.