10 LUCRURI PE CARE TREBUIE SĂ LE ŞTII DESPRE OUĂ
Consumul de ouă pe cap de locuitor în România este undeva între 230-250 ouă pe cap de locuitor (consumul cel mai ridicat a fost în 2004 – 292 ouă/cap de locuitor – an anterior isteriei cu gripa aviară). Având în vedere că este un aliment de bază și foarte popular, te invităm să citești câteva curiozități despre ouă citind articolul nostru:
- În gospodăriile țărănești din România se produc aproximativ 4 miliarde de ouă, însă producția industrială în ultimii ani a fost de 1,4-1,5 miliarde, crescând foarte puțin față de anii 2005-2010.
- Puteţi evita infecţia cu Salmonella ţinând ouăle la temperatura de 5°C, în frigider. Sub 5°C bacteria nu se va înmulți rapid.
- Ouăle sunt bogate surse de nutrienți, în special proteine. Un ou mare conţine 12% din valoarea de proteine necesară zilnic.
- Ouăle conţin aproximativ 6 grame de proteine, 5 grame de grăsimi şi urme de carbohidaţi, precum fierul şi toate vitaminele cu exceptia vitaminei C. Majoritatea vitaminelor se găsesc în gălbenuş.
- Grosimiea cojii de ou, culoarea gălbenuşului şi gustul, pot fi influenţate de alimentaţie. Ouăle moi, după cum sunt numite, care au particularitatea de a fi mici sau fără coajă, sunt rezulatatul unei alimentaţii sărace în calciu sau a densităţii calciului in oviduct.
- Ouăle au grosimea cojii variabilă între 2,8 și 3,8 mm. Coaja este permeabilă cu aerul şi are aproximativ 10000 de pori, necesari pentru schimbul de aer dintre conţinutul oului şi lumea exterioară, care se realizează în timpul reproducerii. Porii, permit și substanţelor odorante să patrundă în interior, deci niciodată să nu depozitaţi ouăle lângă alimente cu miros puternic. Depozitarea ouălor cu vârful în jos le va menţine proaspete o perioadă mai lungă. În acest fel bula de aer din interiorul oului va fi orientată către vârf. Altfel, această bulă de aer poate creşte şi introduce rapid germeni care vor spori stricarea oului. Variata gamă de frigidere Liebherr vine cu diferite suporturi de ouă, iar unele chiar permit depozitarea de până la 20 de ouă cu vârful în jos. Alte frigidere Liebherr au un design glisant care permite suplimentarea spaţiului pentru alte alimente dacă nu ai atât de multe ouă. Întoarce suportul de ouă şi vei putea depozita ouă de prepeliţă.
- În multe ţări, ouăle nu sunt ţinute în secţinea pentru lactate. In Gemania de exemplu, ouăle nu trebuie ţinute în frigidere dacă nu au mai mult de 18 zile. Ouăle proaspete sunt protejate de coajă şi proteinele din albuş aduc o auto protecţie. Astfel fiind spus, trebuie să pui ouăle în frigider imediat după ce le cumperi. Compartimentul BioFresh al frigiderelor Liebherr este perfect în acest scop.
- Forma arcuită face structura oului mai puternică. Dacă o forţă este aplicată pe suprafaţa unui ou, este distribuită întregii suprafaţe. Aceasta e importantă pentru incubaţie.
- Găinile sunt cele mai comune şi răspândite animale domesticite de pe glob. Se estimează că există aproximativ 21 de miliarde de gaini pe glob.
- Cine a fost primul, oul sau găina? Evoluţia a răspuns la această întrebare. Ouăle există de aproape 300 de milioane de ani. Păsările, de care aparţin găinile, sunt „doar” de 150 de milioane de ani. Cand vorbim în special de găini, prima gaină se trage dintr-un ou al unui animal care a fost aproape – dar nu chiar – de a fi gaină. Știința!