Există foarte multe mituri despre mâncarea și viața sănătoasă în general. Au fost repetate atât de des de-a lungul timpului încât am ajuns să le credem, fără să mai punem întrebări. Am ales câteva mai populare, ne-am interesat puțin și suntem aici pentru a le demonta…

Mitul #1: Nu mâncați după ora 18

mituri despre viata sanatoasa

Înțelepciunea tradițională s-a schimbat de-a lungul anilor. O calorie este o calorie. Când o consumați are influență mică sau chiar zero asupra greutății sau sănătății în general. Regula de aur este să nu serviți o masă copioasă cu 3-4 ore înainte de a merge la somn. Dacă vă propuneți să dormiți de la ora 22, atunci da, nu este indicat să mâncați după ora 18. Dacă stați treaz până mai târziu, puteți avea cina la o oră mai târzie.

Nu stați flămând: nu sunteți monstrul mogwai, puteți mânca oricând doriți! Fiți rezonabil însă – gustările bine porționate sunt perfecte pentru a lupta cu pofta de mâncare în loc să faceți săpături în gălețica de înghețată. Moderația este cheia, nu înfometarea!

Mitul #2: Ciocolata îngrașă

Ciocolata îngrașă

Ciocolata îngrașă categoric, acesta e adevărul absolut. Acesta e unul din miturile cele mai vechi! Ciocolata conține, întradevăr, multe calorii, dar carbohidrații din compoziția ei sunt foarte ușor digerați și consumați de organismul nostru. Poate vă gândiți să consumați mai mult ciocolată amăruie decât ciocolată cu lapte, datorită antioxidanților ce îi conține. Per ansamblu, nu e însă nimic greșit în a savura ciocolata preferată atât timp cât este consumată cu moderație și cel mai important: atât timp cât aduce fericire! Rămâneți în gând cu această părticică din înțelepciunea trupei Spice Girls: ”Prea mult din orice este destul de rău”.

Mitul #3: Beți 8 pahare de 200 ml de apă pe zi

Beți 8 pahare de 200 ml de apă pe zi

Nu există nicio dovadă științifică pentru acest aspect. Cerințele de hidratare sunt complet individuale. Nu există vreo recomandare precisă pentru cantitatea zilnică de apă de care are nevoie un om. Care e lucrul cel mai bun pe care îl puteți face? Ascultați-vă corpul! Dacă vă e sete, beți apă. Și ajustați în funcție de cât de activ sunteți sau în funcție de context, de căldura de afară, lucruri de genul acesta. Nu pierdeți bani pe un produs care vă spune când să beți apă. Organismul nu are un cronometru strict și vă va da semnale când e momentul potrivit pentru un pahar cu apă!

Mitul #4: Nu beți mai mult de o cană de cafea pe zi

Nu beți mai mult de o cană de cafea pe zi

Majoritatea cunoscătorilor din domeniul cafelei vor râde, deoarece încă multe persoane cred că a bea mai mult de o cană de cafea pe zi poate duce la efecte adverse. Insomnia, irascibilitatea și palpitațiile la inimă sunt toate puse pe seama cafelei. Cafeina este un stimulent natural. Când serviți cafea, este absorbită aproape instant și scoasă din sistem undeva în maxim 4-5 ore. Nu există absolut nicio problemă cu băutul cafelei în timpul zilei în cantități rezonabile. A se reciti mitul #1 pentru a vedea când să vă opriți. Ați putea, totuși, să aveți grijă cât zahăr puneți în acea cană de cafea.

Mitul #5: Zahărul brun este mai sănătos decât zahărul alb

Zahărul brun este mai sănătos decât zahărul alb

Zahărul brun este zahăr simplu cu melasă. Zahărul alb este zahăr rafinat. Toate tipurile de zahăr granulat au mai multe sau mai puține valori nutritive și conțin aproximativ aceleași calorii. În general ar trebui să aveți grijă la consumul de zahăr, dar ce tip de zahăr folosiți depinde doar de gustul personal și utilizare.

Mitul #6: Fructele și legumele înghețate sunt mai puțin nutritive

Fructele și legumele înghețate sunt mai puțin nutritive

Fructele și legumele înghețate pot fi la fel de bogate nutritiv ca și cele proaspete. Atât timp cât au fost înghețate cum se cuvine imediat după ce au fost strânse. O tehnică numită „congelarea-flash” de care se știe de decenii încoace face ca înghețarea alimentelor să fie făcută în așa fel încât să își păstreze majoritatea nutrienților.

Puteți încerca „congelarea-flash” utilizând un frigider Liebherr! După activarea funcției SuperFrost, temperatura în compartimentul de congelare este redusă rapid la -31°C. În aceste condiții, produsele îngheață rapid, păstrând cantitatea maximă de nutrienți. SuperFrost se dezactivează automat, deci nu trebuie să vă preocupați de nimic!

Mitul #7: Legumele crude sunt mai sănătoase decât cele gătite

Legumele crude sunt mai sănătoase decât cele gătite

Aspectul deosebit cu privire la legume este că majoritatea au un gust foarte bun și crude, și gătite. În cele mai multe cazuri ține de gustul personal în a decide cum să le serviți și nu veți da greș în nicio situație. Gătitul lor are un mic avantaj, totuși; fierberea și aburul în special păstrează mai bine proprietățile antioxidante din legume.

 

Notă: Articolul „7 mituri despre stilul de viață sănătos” a fost scris cu scop de divertisment. Nu intenționează și nu ar trebui să fie interpretat ca sfat medical.