Când decidem ce legume să cumpărăm – în special pe parcursul lunilor reci – ne întrebăm adesea care ar fi cea mai potrivită alegere: legume proaspete, congelate sau importate în conserve? Mai ales în sezonul rece, dar nu doar atunci, organismul nostru are nevoie de o cantitate sănătoasă de vitamine pentru a evita scăderea imunității, dar care din aceste tipuri de legume conțin cele mai multe substanțe nutritive?

 

legume-congelate-la-conserva

Rutele lungi de transportare și depozitarea îndelungată diminuează conținutul de vitamine din legumele proaspete

Legumele conțin cele mai multe vitamine atunci când sunt proaspăt recoltate și prin urmare sunt cele mai recomandate spre consum cât mai repede posibil. După recoltare, efectul căldurii, oxigenului și luminii începe să distrugă vitaminele, iar perioadele lungi de depozitare, precum și rutele lungi de transportare duc adesea la o diminuare semnificativă a conținutului de vitamine. Așa cum puteți vedea, atunci când cumpărați legume proaspete e important să acordați atenție provenienței. Încercați să cumpărați produse ce provin din surse locale dacă puteți sau, ideal, direct de la producător.

Congelarea conservă vitaminele

Legumele congelate reprezintă o bună alternativă la legumele proaspete. În decurs de 2, până la 3 ore de recoltare, legumele se trec rapid prin apă fierbinte pentru a scăpa de germeni și apoi sunt înghețate cu șoc termic (răcite la o temperatură de -40°C în doar câteva minute). Acest proces conservă majoritatea vitaminelor, le îngheață alături de legume și menține astfel consistența și gustul alimentelor. Ulterior, este extrem de important pentru calitatea legumelor ca lanțul rece să fie menținut fără întrerupere. În plus, trebuie să acordați atenție sporită instrucțiunilor de pe ambalaj atunci când le preparați, deoarece legumele sunt, în esență, încă crude – trebuie să fie gătite răspunzător, dar să nu fie fierte exagerat, pentru că așa vor fi distruși toți nutrienții. Urmați instrucțiunile și veți avea cu siguranță un platou plin cu legume gustoase ce împachetează frumos în conținutul lor atâtea vitamine hrănitoare.

legume-congelate-la-conserva-1

Pierderea de vitamine în timpul preparării legumelor conservate

Legumele conservate în cutii sau borcane își încep „călătoria” în același mod ca cele congelate, prin faptul că procesul de la recoltare până la curățare, tăiere, conservare.. se întâmplă foarte rapid. Cu toate acestea, procesul este și foarte diferit: legumele sunt menținute pentru câteva minute în apă fierbinte sau aburi, la temperaturi de până la 120°C, pentru a le găti și steriliza apoi. Odată ce s-au răcit, se adaugă un lichid special – de obicei un amestec de apă, zahăr, sare, conservanți și alte substanțe în funcție de tipul legumelor. Legumele conservate în acest mod au un conținut mai scăzut de vitamine din cauza timpului mai îndelungat de gătire, dar au avantajul unei durate mult mai lungi de conservare. De asemenea, ele trebuie doar să fie încălzite puțin înainte de a fi servite, ceea ce înseamnă că nu se mai pierd și alte vitamine înainte de a ajunge în farfurie.

legume-congelate-la-conserva-2

Legumele proaspete au un avantaj general valabil

Proaspete, congelate sau conservate? La sfârșitul zilei, când vine vorba să faceți cumpărături, totul se reduce la preferințele dumneavoastră strict personale. Cu toate acestea, un lucru este cert: atunci când legumele domestice sunt în sezon, profitați la maxim și cumpărați-le proaspete ori de câte ori aveți ocazia. Evident, e ușor în lunile calde, însă în timpul iernii știm că nu există la fel de multe opțiuni. Sfatul nostru: faceți-vă un stoc de salată, spanac, varză, morcovi, sfeclă roșie și ceapă, deoarce acestea sunt alternativele cele mai bogate în vitamine cu care puteți depăși sezonul rece. Iar dacă fermierii locali nu au nimic de oferit în timpul lunilor mai reci, legumele congelate sunt cu siguranță pe locul doi în top.