Peștele proaspăt și crustaceele nu numai că au un gust extraordinar, dar sunt și foarte bune pentru sănătatea ta! Dar, pentru a ne asigura că peștele își păstrează prospețimea, trebuie să fii foarte atent cum îl depozitezi. Contrar zicalei populare: ”tigaia este cel mai bun loc pentru a pune un pește proaspăt”, vor fi momente când vei vrea să gătești peștele și crustaceele peste câteva zile.
Din moment ce peștele are un gust foarte bun și este foarte sănătos, nu este de mirare că nutriționiștii ne recomandă să mâncăm pește cel puțin o dată pe săptămână! Totuși peștele tău nu va rămâne proaspăt pentru mult timp decât dacă este pus în frigider. Vei fi înântat să știi că un frigider Liebherr îți oferă toate condițiile necesare pentru o depozitare optimă a peștelui! Dar trebuie să ții cont de câteva aspecte atunci când depozitezi peștele în frigider…
Acordă o atenție deosebită prospețimii când cumperi pește
Cu cât este mai proaspăt peștele când îl cumperi, cu atât poate fi mai lungă perioada de depozitare. Și cum îți dai seama dacă peștele este proaspăt?
- Peștele trebuie să fie aproape indoor, cel mult să miroase a mare sau iod. Cu cât este mai vechi peștele, cu atât miroase mai tare.
- O suprafață lucioasă, fermă și elastică este un semn de prospețime.
- Condiția ochilor este esențială – un pește proaspăt are ochi bombați, deschiși la culoare și translucizi. Cu cât ochii sunt mai pali, mai plați și mai gri, cu atât peștele este mai vechi.
- Interiorul branhiilor ar trebui să fie roșu deschis și lucios. Cu cât branhiile sunt mai galbene/maronii sau se detașează de cap, cu atât este mai vechi peștele.
- Dacă este posibil, apasă cu degetul pe pielea peștelui. Peștele proaspăt este ferm și pielea revine la forma inițială imediat ce iei degetul de pe el. Peștele plat nu trebuie să se onduleze când ridici degetul.
- Ideal ar fi ca vânzătorul să depoziteze peștele în gheață și nu pe gheață, pentru a se răci uniform.
Temperatura optimă de depozitare
În general, microorganismele afectează durata de viață a alimentelor și refrigerarea încetinește activitatea acestora, prelungind astfel viața alimentelor – lucru valabil și pentru pește.Totuși, frigiderele obișnuite sunt deseori prea calde în interior pentru a depozita peștele și crustaceele. Acestea trebuie depozitate optim la temperaturi între -2°C și 0°C. Astfel peștele proaspăt va rezista maxim o zi într-un frigider obișnuit. Evident, poți scade temperatura interioară a frigiderului, dar acest lucru va dăuna celorlalte alimente depozitate. Cel mai bine, în acest caz, este să umpli un container acoperit cu cuburi de gheață și să depozitezi peștele în el. În acest fel poți să păstrezi peștele într-un frigider convențional pentru mai mult timp.
Lucrurile sunt mult mai simple pentru cei ce dețin aparate dotate cu BioFresh sau, mai bine, cu BioFreshPlus. Temperatura în compatimentele BioFresh este menținută la aproximativ 0°C, lucru ce prelungește automat cu două zile perioada de depozitare a peștelui.
Chiar mai bine, peștele proaspăt poate fi depozitat până la 4 zile în compartimentul BioFreshPlus, la o temperatură de -2 °C. Aparatele dotate cu tehnologia BioFresh și BioFreshPlus sunt ideale pentru cei ce preferă să mănânce pește sau fructe de mare proaspete.
Depozitarea unor cantități mai mari
Pescarii amatori își doresc să congeleze cantități mai mari de pește. Pentru a face asta peștele trebuie să fie proaspăt prins și, înainte de congelare, trebuie curățat, spălat și uscat pentru a elimina orice exces de apă. Ideal este ca peștele să fie pregătit imediat după prindere pentru consumul ulterior. Dacă ai prins chiar tu peștele, ar trebui să îl curăți și/sau să-l faci fileuri, apoi să îl pui la pre-congelat într-o tavă fără ambalaj, pentru a evita lipirea bucăților. Apoi, peștele sau fileurile pot fi puse în pungi pentru congelare pentru o depozitare mai compactă și o congelare completă.
Alegerea unui ambalaj corect, etanș, este este extreme de importantă. Pungile pentru congelare sunt ideale pentru acest lucru și condițiile optime de depozitare sunt create dacă peștele este vidat. Peștele ambalat ar trebui marcat cu data depozitării, greutatea și tipul peștelui.
Pentru cantități mai mari de pește, funcția SuperFrost de la Liebherr ar trebui activată înainte de depozitare. Această funcție coboară temperatura din congelator sau ladă frigorifică, oferind un impuls de aer rece, pentru ca temperatura din congelator să nu crească peste nivelul setat atunci când depozitezi cantități mai mari de alimente necongelate.
Notă: peștele congelat nu ar trebui depozitat pe o perioadă mai mare de 12 luni (în funcție de conținutul de grăsime), deoarece grăsimea din pește se poate râncezi.
Cum să decongelezi peștele
Peștele congelat se decongelează cel mai bine în frigider. Dacă este folosit în ciorbe, peștele poate fi gătit și semi decongelat. Peștele care va fi gătit la cuptor sau tigaie trebuie decongelat complet.
Află mai multe despre BioFresh în video-ul de mai jos:
Dacă ai vreo întrebare despre BioFreshPlus, scrie-ne! Folosește funcția de comentariu de mai jos sau alătură-te discuțiilor noastre de pe Facebook.