Sărbătoarea Paştelui este marcată de obiceiuri străvechi ce ţin de credinţa unei curăţiri şi înnoiri interioare, manifestată prin primenirea casei şi înnoirea hainelor.
Masa tradițională pentru Paști este alcătuită la creștinii români din: preparate de miel, ca dulciuri se mănâncă cozonacul cu diverse umpluturi și pasca cu brânză. Alături de aceste bucate se pregătesc ouă roșii. Știi care e semnificația bucatelor care se consumă în această perioadă?
Dacă este sa vorbim despre bucatele tradiționale de Paște, care au o semnificație aparte pentru toți creștinii, atunci merită amintite în primul rând pâinea și vinul, menționate de mai multe ori în textul sacru al Bibliei ca alimente încărcate de o bogată simbolistică, apoi ouăle înroșite, pasca, preparatele din miel și cozonacul.
Ouăle înroșite
Folclorul conservă mai multe legende creștine care explică de ce se înroșesc ouăle de Paști și de ce ele au devenit simbolul sărbătorii Învierii Domnului. Una dintre ele relatează că Maica Domnului, care venise să-și plângă fiul răstignit, a așezat coșul cu ouă lângă cruce și acestea s-au înroșit de la sângele care picura din rănile lui Iisus. Domnul, văzând că ouăle s-au înroșit, a spus celor de față: „De acum înainte să faceți și voi ouă roșii și împestritate intru aducere aminte de răstignirea mea, după cum am făcut și eu astăzi”.
Culoarea roșie cu care le vopsesc creștinii la Paști, reprezintă pe de o parte focul, cu puterea lui purificatoare, dar și sângele lui Iisus care s-a scurs pe cruce pentru mântuirea lumii.
Pasca
La Cina cea de Taină, Iisus și apostolii au mâncat miel după ritualul evreiesc, iar azima este reprezentată de pască. Pasca frântă și vinul turnat semnifică sacrificiul christic.
Pasca este preparată în ajunul Învierii. Adevărata pască este aceea care se taie în bucățele mici, se pune în pachețele și se duce la biserică pentru a fi sfințită. Bucățile de pască sunt duse acasă și păstrate pentru a-i face pe credincioși părtașii binecuvântării lui Dumnezeu, având puterea de a alunga bolile și necazurile.
Mielul
Mielul viu și nu friptura de miel a fost dintotdeauna considerat un simbol al Mântuitorului Iisus și nu este deloc de mirare date fiind referirile dese din Biblie la dragostea pe care o purta Dumnezeul lui Israel față de puii de animale, în special mieluții și vițeii reușind să îi aducă mereu zâmbetul pe buze. Prin asociere, chiar Iisus, fiul lui Dumnezeu, s-a bucurat de o dragoste la fel de sinceră și curată.
Această sacrificare a mielului pascal a prefigurat jertfa Mântuitorului de pe Golgota, care a adus eliberarea omenirii din robia păcatului.
Cozonacul
Similar cu pasca, cozonacul de Paște reprezintă o pâine dulce a învierii și renașterii întregii creații, putând la fel de bine să fie pus pe masa în loc de pască sau împreună cu aceasta. Întrucât cozonacii sunt asociați si cu sărbătoarea Crăciunului sau alte sărbatori religioase, simbolistica lor pascală este puțin diminuată față de aceea a păștii, dar rămâne valabilă reprezentarea ritualică a jertfei Mântuitorului, prin stropirea cozonacului cu vin sfințit, la biserică.
Concluzionând, se poate spune că bucatele tradiționale de Paște sunt în bună măsură o garanție a continuității tradiției religioase în plan culinar, ele aducându-ne mereu aminte de momente importante din istoria creștinismului sau de persoane ori fiinte care au îndeplinit un rol hotărâtor pentru soarta Bisericii creștine.
Vă dorim o masă bogată și Paște Fericit!