PantherMedia A19362886

Din luna mai până în luna iulie este sezonul căpșunilor în Europa centrală și de vest. Acest fruct mic și roșu, apreciat de toate vârstele, nu numai că este delicios, dar este și foarte sănătos. În postarea de astăzi vă vom arăta care sunt beneficiile acestui fruct plin de vitamine și cum se depozitează cel mai bine.

Încă din cele mai vechi timpuri, poeții romani Ovidius (18 DH), Plinius cel Bătrân (79 DH) și Virgilius (19 ÎH) au fost iubitori de căpșuni, descriindu-le ca niște ”fructe mici și dulci ale zeilor” și numindu-le ”Frega” sau ”Fregum”. Tindem să credem că denumirea botanică ”Fragaria”, este derivată din latinul ”fragrare” (aromat). Căpșunile au inspirat și tributuri muzicale și cu melodia ”Strwberry Fields Forever”, cei de la Beatles au creat o odă muzicală notabilă dedicată căpșunilor (chiar dacă după câteva secole mai târziu!). Dar, să revenim: sezonul căpșunilor, în zonele noastre, de obicei este cuprins de la sfârșitul lunii mai până în iulie și se pare că mulți oameni sunt atrași de câmpurile cu căpșuni pentru a-și culege singuri gustoasele fructe. Și pe bună dreptate, pentru că aceste mini ”bombe cu vitamine” conțin și:

  • Vitamina A
  • Vitamina C
  • Vitamina E
  • Acid folic
  • Biotină
Căpșunile: o desfătare gustoasă și sănătoasă!

Căpșunile: o desfătare gustoasă și sănătoasă!

Este remarcabil cum crește conținutul acizilor și zaharului din fructe odată cu coacerea acestora, devenind astfel mai gustoase, fiind astfel fără îndoială iubite de adulți și copii. Și nu este nicio surpriză de ce căpșunile sunt unele dintre cele mai apreciate fructe.

Unde ar trebui depozitate căpșunile?

În general, căpșunile sunt cele mai gustoase atunci când sunt culese! Având în vedere că ele se strică foarte repede, ar trebui depozitate imediat în frigider, în sertarul pentru fructe, timp de 1-2 zile. Recomandăm să le spălați și să le curățați, apoi să le așezați într-o tavă pe o bucată de hârtie. Frigiderele Liebherr cu tehnologia BioFresh asigură un mediu optim de depozitare pentru căpșuni, cu un nivel ideal de temperatură și umiditate, pentru a menține fructele proaspete până la 7 zile. Dar, deoarece căpșunile reacționeză la presiune și umezeală, pierzându-și aroma, nutrienții și froma, recomandăm depozitarea lor pentru o perioadă mai îndelungată doar în cazuri excepționale. Când cumpărați căpșuni din supermarket, îndepărtați folia de pe ambalaj înainte de a le depozita sau găuriți-o, pentru a preveni formarea mucegaiului.

Aspecte ce trebuie luate în considerare când congelăm căpșunile

Căpșunile pot fi congelate până la doi ani, dar păstrarea formei acestora va fi dificilă, datorită conținutului ridicat de apă – astfel căpșunile decongelate nu sunt ideale pentru decorarea torturilor. Dar sunt extraordinare pentru spume de fructe, rețete cu cremă de brânză și înghețată.

Sfatul nostru: spălați căpșunile înainte de a le congela. Totuși, aveți grijă că sunt sensibile la spălarea cu apă rece sau sub jeturi directe de apă. Cel mai bun mod de a curăța căpșunile este într-un bol cu apă și, după spălare, ar trebui puse la uscat pe o tavă. În acest moment ar trebui îndepărtate tulpinile și frunzele, pentru a evita o alterare a gustului.

Sertarul pentru legume și fructe oferă condiții optime.

Sertarul pentru legume și fructe oferă condiții optime.

Aparatele Liebherr ce sunt listate mai jos sunt dotate cu un sertar pentru legume și fructe ce poate fi folosit pentru a congela optim căpșunile astfel încât să nu se lipească între ele. Apoi pot fi împărțite cu ușurință în porții și transferate într-o pungă sau recipient de congelare. Căpșunile ar trebui împrăștiate cu grijă și în mod egal în sertar și lăsate la precongelare timp de 10-12 ore.  Important: pungile/recipientele ar trebui să fie sigilate complet pentru a preveni să pătrundă umezeala.  Orice căpșună cu urme de mucegai sau cu urme mari de lovitură ar trebui îndepărtate în același timp, deoarece pot să cauzeze alterarea celorlalte fructe.

Aparate Liebherr ce au sertar pentru fructe și legume:

Congelatoare cu NoFrost și lățime de 60 cm (Premium)

  • GNP 3056 • GNP 2756 • GNP 2356 • GNP 1956

Congelatoare cu NoFrost și lățime de 60 cm (Comfort)

  • GNP 3013 • GNP 2713 • GNP 2313 • GNP 1913

Congelatoare cu NoFrost și lățime de 70 cm (Comfort)

  • GP 4013 • GP 3513 • GP 3013

Așa că bucurați-vă de sezonul acestor ”tentații roșii mici” și savurați-le aroma din plin!

Ai întrebări sau comentarii despre această postare? Scrie-ne! Folosește funcția de comentariu de mai jos sau vino pe Facebook!