Depozitați cartofii în frigider? Dacă da, ce aspecte trebuie luate în cosiderare? Răspunsurile le găsiți în postarea de astăzi de pe blog.
Dragi cititori ce iubiți cartofii,
Cartoful este una dintre cele mai importante surse de hrană pentru oameni, nutrețuri pentru animale sau materii prime industriale. Îi întâlnim sub forma cartofilor prăjiți, chipsurilor, tocinilor, cartofi fierți, piure de cartofi, cartofi la cuptor sau cartofi aruncați pe câmp în foc și arși. Ce înseamnă acest lucru? Evident, înseamnă că iubim cartofii, în orice formă! Știați că anual se recoltează aproximativ 376 milioane de tone de cartofi? Apropo, o întrebare dezbătută destul de des: Se pot depozita cartofii în frigider?
Sfaturi de depozitare a cartofilor acasă:
- Depozitați cartofii într-un loc răcoros (sub 15 grade Celcius), uscat și întunecat.
- Depozitați cartofii în pungi de hârtie sau saci, pentru a minimiza evaporarea și pentru a preveni zbârcirea sau înverzirea prematură prin expunerea la lumină.
- Cartofii nu trebuie depozitați în folie de plastic, pentru că se formează rapid umiditate, formându-se chiar și mucegai.
- Cumpărarea unei cantități mici de cartofi este o idee foarte bună, mai ales că în zilele noastre casele nu mai au cămări cu temperaturi scăzute. Este posibilă o depozitare intermediară în frigider (la cel puțin 4 grade Celsius).
Temperatura optimă de depozitare a cartofilor este cuprinsă între 7 și 10 grade Celsius
Pentru cartofii recoltați după data de 10 August (cei culeși înainte de această dată sunt numiți cartofi noi) temperatura optimă de depozitare este de 4 grade Celsius. De ce este această temperatură optimă? Pentru că la 4 grade procesul natural de îmbătrânire a cartofilor este încetinit. Astfel cartofii nu se zbârcesc rapid. Totuși multe specii acumulează la această temperatură zaharuti libere. Cartofii pentru procesare, cum sunt varietățile speciale pentru ”french fries”, sunt depozitați la temperaturi între 7 și 10 grade Celsius.
Aceste zaharuri sunt esențiale în dezvoltarea reacției Maillard când vine vorba de produsele prăjite. Reacția Maillard a fost descoperită în 1910 de chimistrul francez Louis Camille Maillard. El a observat pentru prima dată ca zahărul sau proteinele reacționează la temperaturi mari, schimbând culoarea și aroma alimentelor gătite. Astfel se formează acrilamida, care este dăunătoare. Dacă nu sunteți siguri ce soi de cartofi aveți, asigurați-vă că nu coborâți temperatura de depozitare sub 7 grade Celsius. Totuși pentru că în frigider temperaturile sunt mai joase, este recomandată o depozitare într-o cămară răcoroasă sau pivniță.
Frigiderul incorporabil Liebherr IKBV 3254 cu „compartiment pivniță” pentru depozitarea cartofilor
Deoarece multe case nu au cămară răcoroasă, Liebherr oferă un frigider incorporabil IKBV 3254, un mod ideal de a stoca cartofii la domiciliu. Așa-numitul „compartiment pivință” poate fi ajustat pentru un interval larg de temperaturi. El este reglabil de la 4 la 14 de grade Celsius și, prin urmare perfect aliniate cu cerințele de depozitare ale cartofilor.
Voi cum depozitați cartofii? Înscrieți-vă gratuit la newsletterul nostru și veți primi pe mail cele mai noi postări! Dacă mai ai întrebări te invităm să adaugi un comentariu sau să participați la discuțiile noastre de pe Facebook.