PantherMedia A19869591

Toată lumea a văzut mâncare mucegăită. O gustare cândva apetisantă devine dezgustătoare în totalitate – degradarea a început și nici nu miroase frumos! Dar de ce mâncarea mucegăiește și cum putem să prevenim acest lucru?

Pâinea este mucegăită din nou. Nu se poate! A stat în coșul de pâine doar pentru câteva zile și acum un ”puf” revoltător a apărut pe ea! Dar ce putem să facem? Deși mucegaiul nu arată ca o ciupercă sau drojdie, toate fac parte din aceeași familie. Până acum au fost identificate câteva mii de specii de mucegai și sunt peste tot…se găsesc pe toate continentele, în apă, în aer și în sol. De asemenea, prosperă pe aproape toate tipurile de mâncare – în special în medii calde și umede.

Mucegaiul în sine nu este otrăvitor, dar are un gust a învechit când îl mănânci. Dar, în anumite condiții, se formează produsele metabolice sau toxinele fungice, cunoscute ca ”micotoxine” ce sunt otrăvitoare pentru oameni și pentru animale. Printre micotoxinele cancerigene se găsește și aflatoxina B1 și ochratoxina A. Oricine vrea să evite interacțiunea cu astfel de toxine, ar trebui să arunce imediat mâncarea mucegăită. Și nici nu ar trebui dată această mâncare animalelor pentru îngrășare, deoarece micotoxinele pot produce boli. Acestea se pot depozita în grăsimea animalelor sau în măruntaiele acestora și ajungând astfel în organismele noastre când mâncăm. Mediile reci încetinesc, în general, procesele chimice și biologice, deci unele alimente ar trebui depozitate în frigider.

Cum se dezvoltă mucegaiul?

Partea colorată și vizibilă a mucegaiului este atelierul de înmulțire a ciupercii. Sporii rotunzi(conidiile) sunt răspândiți în aer sau transmiși de oameni. Când găsesc un substrat adecvat sporii încep să germineze și să crească în mâncare. Apoi încep să crească ciupercile tubulare, aproape invizibile și apoi, după câteva zile, sporii se mută la suprafață și ”mucegaiul” devine vizibil. Asta înseamnă că mâncarea este contaminate chiar dacă îndepărtezi mucegaiul vizibil. Deci toată mâncarea mucegăită trebuie aruncată.

Dar ce putem să facem?

Mai jos este o listă cu măsurile ce poți să le iei pentru a proteja cât mai mult timp mâncarea de mucegai:

Când cumperi mâncarea asigură-te că nu are urme de mucegai.

  • Când cumperi mâncare ce este sensibilă la mucegai, depoziteaz-o într-un loc răcoros și uscat – căldura și umezeala favorizează creșterea mucegaiului.
  • Cumpără doar fructe și legume proaspete și nelovite și depozitează-le adecvat.
  • Cumpără doar alimente cu ambalajele intacte.
  • Întotdeauna să ții cont de data expirării.
  • Alintentele ce au fost tăiate sau măcinate trebuie strânse la un loc și consumate imediat. De ce? Pentru că o suprafață mai mare înseamnă că mâncarea face contact cu un nivel mai mare de oxigen, lucru ce favorizează formarea mucegaiului.
  • După cumpărarea alimentelor proaspete, depozitați-le rapid în frigider sau în compartimentul BioFresh( la aparatele Liebherr).
  • De obicei curăță ustensilele, frigiderul și coșul de pâine și lasă-le să se usuce.
  • Mâncarea mucegăită trebuie aruncată la gunoi sau direct la container.
  • Recipientele în care au fost depozitate alimentele mucegăite trebuie curățate cu atenție.
  • Nu este ușor să îndepărtezi mucegaiul de pe recipientele poroase din lemn sau argilă.Dacă apare mucegai în ele, ar trebuie aruncate.

 Ai întrebări sau comentarii? Scrie-ne sau foloseșțe funcția de comentariu dein josul paginii sau incepe/alatură-te discuțiilor noastre pe Facebook.