O simplă căutare pe Google cu „măsline” vă va afișa peste 95 de milioane de rezultate. O pereche de structuri ovale și în partea de jos puțin trunchiate, numite măsline. Este de asemenea numele unei garnituri în formă de inel, utilizată în instalații sanitare. Opt orașe din Statele unite sunt numite Olive (traducerea în engleză pentru „măslină”), iar alte câteva sunt numite Olive Township (traducerea în engleză pentru „tărâmul măslinelor”). În acest articol, cu toate acestea, probabil vom afla și mai multe despre singurele și unicele măsline, fructele arborelui de măsline.

 

masline-curiozitati

 

Generalități

Vă prezentăm câteva aspecte interesante despre măsline:

  • Există măslini vechi de peste 1000 de ani.
  • Cu cât este mai bătrân arborele, cu atât este mai valoros fructul.
  • În ultimii ani, Spania a fost în topul consumului de ulei de măsline anual pe cap de locuitor: aproape 3 galoane (11 litri), urmată de Grecia cu 2,6 galoane (10 litri). În România consumul este de doar 0,2 litri pe cap de locuitor.
  • Culoarea uleiului de măsline poate varia de la verde maroniu până la galben deschis, în funcție de preparare și ingrediente. Culoarea nu influențează, însă, calitatea.
  • Uleiul de măsline e foarte bun pentru părul uscat! Masați scalpul cu ulei pur de măsline și întindeți pe restul părului, lăsându-l așa pentru o oră. Spălați-l ușor, cu un șampon fin și părut va primi o strălucire, iar pielea capului va fi mai sănătoasă.
  • 90% din măslinele recoltate sunt folosite pentru a face ulei de măsline. Numai 10% sunt folosite pentru a fi servite întregi la masă.
  • În funcție de varietate, între 5 și 10 kilograme de măsline sunt necesare pentru a face 1 litru de ulei de măsline.

Măslinul

maslinul-copac

Măslinii sunt ușor de recunoscut datorită funzelor lor alungite și gri, precum și datorită trunchiurilor noduroase și răsucite. Clima mediteraneană este locația ideală pentru ei, însă pot fi găsiți arbori mari și în America Latină, Australia, Japonia sau America de Sud. Turcia și Maroc sunt și ele în topul crescătorilor de măslini și ai producătorilor de ulei de măsline. Sunt cunoscute la acest moment peste 1000 de varietăți, dar unele sunt limitate și se găsesc doar în sate/regiuni locale.

Verzi sau negre: ce înseamnă culoarea măslinelor

Măslinii au prima floare după 4 ani de la plantare. Iar prima recoltă o veți avea după 10-15 ani. Ce culoare vor avea măsinele? Verzi? Negre? Poate chiar mov? Răspunsul e simplu: măslinele verzi sunt cele recoltate când încă nu sunt complet coapte. Cu cât sunt mai coapte, cu atât sunt mai închise la culoare, până la negru. Măslinele verzi au un gust puternic, iar cele negre au o ușoară aromă picantă. Savoarea lor este puternic influențată și de momentul marinării lor după ce au fost culese.

Măslinele negre ajung uneori la acea culoare printr-un mic truc. Sunt folosite săruri de fier pentru a le închide culoarea. Se folosește această modalitate la măslinele fără sâmburi și sunt de obicei foarte ieftine.

masline

Beneficiile măslinelor în sănătate

Măslinele pot fi gustoase, însă nu e recomandat să le mâncați direct din arbore! Măslinele trebuie să fie prelucrate după ce sunt recoltate pentru a deveni comestibile. Măslinele negre sunt bogate în grăsimi, dar cea mai mare parte din ele sunt nesaturate și pot fi foarte bune pentru sistemul cardiovascular. Spania recomandă cetățenilor săi să mânânce cel puțin 7 măsline pe zi. Sunt întotdeuana binevenite într-o salată, în antreuri reci, pentru tapas, pe o pizza.. dar mai ales într-un Martini!

Măslinele – mai mult decât un simplu fruct

Industria cosmetică a redescoperit uleiul de măsline în ultimii ani, astfel încât produsele organice au devenit tot mai populare. Uleiul de măsline este folosit în producția de săpunuri, geluri de duș, șampoane sau loțiuni. Măslinele nu trebuie numai să ofere foarte mult în termen de gust, acestea pot fi prezente și în regimul dumneavoastră zilnic de frumusețe!

Depozitare

Măslinele de masă pot fi păstrate în părțile superioare ale frigiderului dumneavoastră până la 40 de zile.

Uleiul de măsline se ține într-o zonă ree, ferită de lumină. Lumina directă a soarelui încheie procesul de îmbătrânire din ulei. Unele din componentele sale sunt de asemenea predispuse la oxidare. Întotdeauna păstrați recipientul închis atunci când nu este în uz.

Pentru utilizarea de zi cu zi, un dulap este un spațiu de depozitare potrivit.

Dacă v-a plăcut acest articol, abonați-vă la newsletter și fiți la curent cu toate noutățile din Lumea Prospețimii prezentată de Liebherr. Sau, dacă aveți întrebări sau diverse comentarii cu privire la ceea ce ați citit, vă rugăm abordați-ne! Utilizați secțiunea de comentarii de mai jos sau ne găsiți pe Facebook.