Panthermedia_carrot_slider

Este cunoscut ca și leguma ochilor sau a pielii și ca un leac pentru astenia de primăvară, însă mai are foarte multe de oferit!

Morcovul are foarte multe de spus când vine vorba de nutriție, și ne-am gândit să dăm mai multă atenție acestei legume incredibile. Pe lângă valorosul complex de vitamine B, morcovul mai conține acid folic și bioflavonoide ce susțin respirația celulară, vitaminele D, E, K, uleiuri esențiale, fier, magneziu și fosfor. Dar ceea ce face ca morcovii să fie cu adevărat deosebiți, din punct de vedere al sănătății, este faptul că sunt bogați în alfa și beta – caroteni (”fratele și sora” vitaminei A), astfel fiind lideri absoluți în lumea legumelor. Carotenoidele sunt distrugători ai radicalilor-liberi și sunt foarte eficiente când vine de protejarea celulelor, intrându-și în rol atunci când  o celulă a fost vătămată, susținând astfel mecanismele de reparare ale sistemului imunitar. Morcovii sunt indispensabili când vine vorba de combaterea carențelor de vitamine – spre exemplu, în combaterea letargiei, în cazul asteniei de primăvară.

Carotenul, ca precursor al vitaminei A, este foarte folositor și se crede că îmbunătățește abilitățile cognitive, fiind necesare și niște grăsimi sub formă de unt sau uleiuri extra virgine ce conțin vitamina E,  atunci abia fiind sintetizată corect vitamina A solubilă în grăsimi. Morcovii, cu concentrația lor mare de vitamina A, sunt foarte buni pentru ochi și piele, ajutând la îmbunătățitea văzului (Ați văzut vreodată iepuri cu ochelari?:)))) și la elasticitatea pielii. Se crede că elementele constinuente ale morcovilor ar avea efect pozitiv când vine vorba de astm, stress sau răceli –  și, pe deasupra, morcovii furnizează fibre naturale necesare oricărei diete.

Când vine vorba de depozitarea  morcovilor, este recomandat să tăiați frunzele verzi, în caz contrar după câteva zile de la recoltare frunzele se vor înmuia și vor atrage umezeala din morcov, rezultând veștejirea acestuia. Astfel, puneți morcovii în frigider cât mai repede, unde pot fi depozitați până la 50 zile; sau, mai bine, depozițati-i într-un compartiment BioFresh de la Liebherr unde pot fi ținuți până la 80 zile.

Bucurați-vă de sănătate și consumați morcovi!

Ai întrebări sau comentarii despre această postare? Scrie-ne! Folosește funcția de comentariu de mai jos sau vino pe Facebook!