rosii

Proaspăt culeasă, preparată ca sos, scoasă din conservă sau pusă în supă – roșia este un adevărat jucător esențial în atât de multe feluri de mâncare! Ne-am gândit să vă arătăm de ce roșiile sunt atât de populare și de ce nu toate sunt la fel.

 

Roșiile sunt clasificate ca fiind de top

În întreaga lume, roșia este în top 10 fructe. Da, este un fruct – unul foarte popular, de altfel. De fapt, sunt produse la nivel global mai multe roșii decât orice alt fruct (170 milioane de tone), chiar mai mult decât bananele (100 milioane de tone).

Beneficii pentru sănătate

Roșiile au un conținut scăzut de calorii, constând aproape în întregime din apă. Când sunt expuse la mult soare și condiții ideale de sol, roșiile conțin niveluri mai ridicate de vitamine A, B, C și E decât aproape orice alte legume. Sunt, de asemenea, bogate în magneziu, fier, calciu și fosfor.

Substanțele fitochimice, cunoscute și sub numele de „carotenoide”, sunt responsabile pentru culoarea roșiilor, care variază de la galben la roșu. Pigmentul roșu este deosebit de benefic pentru întărirea sistemului imunitar și nivelul cel mai ridicat de pigment se regăsește în ketchup și piure de roșii. Pentru ca organismul să absoarbă optim și să se folosească de licopen (pigmentul roșu), roșiile ar trebui gătite înainte de servire. Ca în multe alte cazuri, gustul roșiilor și bucuria noastră atunci când le servim este o chestiune subiectivă. Cu toate acestea, există mai mulți factori care pot favoriza maturitatea și gustul roșiilor. Soiul joacă în mod natural un rol important în aromă, precum și conținutul de zahăr și acid, fermitatea roșiilor, modul în care sunt preparate și bineînțeles – unul din factorii cheie – temperatura la care sunt servite. Unii preferă roșiile reci, în timp ce alții le preferă calde.

despre rosii

Care este cel mai bun mod de a depozita roșiile?

  • Când depozitați roșiile în frigider, asigurați-vă că sunt complet coapte. Deși temperaturile scăzute din frigider încetinesc ritmul de degradare, tot ele și estompează coacerea lor.
  • Roșiile sunt fructe climaterice, ceea ce înseamnă că ele continuă să se coacă după recoltare. Ar trebui să le așezați în frigider numai după ce și-au atins nivelul ideal de maturitate.
  • Odată ajunse la nivelul optim de coacere, puteți servi imediat roșiile, să le preparați sau să le refrigerați.
  • Pentru o experiență de gust mai intensă, vă recomandăm scoaterea roșiilor din frigider puțin timp înainte de a fi servite, astfel încât să ajungă la temperatura camerei.

Și, pentru cele mai proaspete experiențe, puteți crește propriile roșii în grădină sau chiar pe balcon. În acest fel vă veți asigura că și-au atins nivelul optim de coacere înainte de a le culege și astfel pot fi servite imediat.

 

Disponibile pe tot parcursul anului

Faptul că roșiile sunt atât de mult consumate și atât de populare se datorează și faptului că acestea pot fi achiziționate pe tot parcursul anului. În România, roșiile cultivate pe piața internă sunt disponibile din mai până în octombrie, sezonul principal fiind extins din iunie până în august. Cu toate acestea, România importă marea majoritate a roșiilor sale din țări precum Grecia, Spania, Franța, Italia și Olanda. În timpul lunilor de iarnă, importurile din Maroc și Israel asigură că livrările de roșii nu sunt niciodată în deficit.

Soiurile oferite sunt în continuă creștere

În ultimii ani, varietatea de roșii a crescut constant. Eram obișnuiți ca alegerile noastre să fie limitate la roșii rotunde, alungite, „inimă de bou” sau cherry. În prezent, alte soiuri și hibrizi acoperă piața și devin tot mai populare.

Roșiile de pe vrej se mențin mai mult timp după recoltare și coacerea este realizată uniform chiar și pe plantă, ceea ce nu se întâmplă dacă acestea sunt recoltate prea devreme. Coacerea optimă înseamnă să se ajungă la nivelul în care roșiile conțin substanțe nutritive și au un gust excepțional.

despre rosii

Știați că..?

  • Sunt peste 20.000 varietăți de roșii?
  • Cea mai grea roșie înregistrată vreodată a avut 4 kg?
  • „La Tomatina” este un festival anual ce are loc într-un mic orășel spaniol unde aproximativ 40.000 oameni aruncă roșii unul în celălalt?

 

Dacă aveți întrebări sau comentarii despre acest articol, vă rugăm să ne trimiteți un mesaj. Pur și simplu utilizați secțiunea de comentarii de mai jos sau începeți o conversație pe pagina noastră de Facebook sau dați un follow pe Instagram.