Himbeeren_SliderZmeura, alături de căpșuni și coacăze, sunt printre fructele preferate ale multor oameni. Nu numai că au un gust extraordinar, dar sunt excelente pentru sănătate.

Te-ai răsfățat cu zmeură până acum? Fructele acelea de pădure mici și delicioase…dar stai un minut, din punct de vedere botanic, zmeura (Latinul: Rubus idaeus) nu este un fruct de pădure! Ele fac parte din familia rose (Latinul: Rosaceae), ca și căpșunile și sunt drupe, pentru că nu au un pericarp ce conține câteva semințe, ci au mai multe fructe mici ce conține fiecare câte o sămânță. Și ca să adăugăm, sunt două tipuri de zmeură: de vară și de toamnă.

Dacă ești norocos să ai zmeură în grădină, se pare că practic ai propria ”farmacie” în curte! Zmeura este bogată în vitamine, oligoelemente și compuși secundari vegetali; de asemenea, se zice că au proprietăți antibiotice, de stimulare a apetitului și diuretice. Mai stimulează anticorpii, sistemul imunitar și optimizează metabolismul. Pe lângă vitaminele A și B, ele conțin un nivel ridicat de vitamina C, și acidul predominant este acidul citric, ce influențează ciclul ureei, oferind un efect diuretic și de curățare. Și cu mulți acizi activi, inclusiv ”aspirina naturală” (acidul salicilic), pectina și câțiva tanini, zmeura ajută ficatul să îndepărteze toxinele și are proprietăți antipiretice. Pe deasupra, zmeura este foarte bună pentru digestie, oferind un aport mare de fibre!

Sfaturi de depozitare:

Evident că zmeura are gust mai bun când este culeasă și are o durată de viață de o zi într-un frigider convențional. Dar electrocasnicele Liebherr cu BioFresh vor ține zmeura proaspătă până la trei zile și dacă vrei să o congelezi, tava congelatorului este cea mai bună soluție. Mai mult ca sigur ești familiar cu problema zmeurelor congelate ce sunt lipite între ele și își pierd aspectul la decongelare, dar în tava de congelare zmeurele pot fi împrăștiate și înghețate individual, porționate foarte ușor mai târziu- foarte avantajos dacă vrei să folosești zmeura pentru decorarea prăjiturilor sau milkshake-urilor.

Pentru mai multe sfaturi despre congelare accesează și următoarele postări:

10 sfaturi pentru mâncarea congelată

Congelarea – ambalarea este esențială pentru păstrarea prospețimii

Ai întrebări sau comentarii despre această postare? Folosește funcția de comentariu din josul paginii/alătură-te discuțiilor pe Facebook.