PantherMedia 6902677

Când copiii nu vor să își manânce spanacul, părinții spun: ”Este foarte bun pentru tine și te va face puternic – ca Popeye Marinarul!” Dar cât de sănătos și cât fier conține spanacul?

Spanacul te face puternic

Puternic ca Popeye Marinarul – spanacul nu numai că are nutrienți valoroși, dar mai și ajută la dezvoltarea mușchilor

Puternic ca Popeye Marinarul – spanacul nu numai că are nutrienți valoroși, dar mai și ajută la dezvoltarea mușchilor

Popeye Marinarul mânca spanac verde pentru a-l face puternic, dar nu recomandăm deloc ”spanacul lui la conservă”, pentru că această legumă delicioasă este de preferat să se consume cât mai proaspătă și să nu fie tratată termic sau gătită. Dacă vrei beneficii optime din nutrienții spanacului, optează pentru leguma crudă sau puțin dată pe abur, pentru că vitaminele se pierd la încălzire. Conform unui studiu suedez, nitrații din spanac ajută la dezvoltarea musculară și oamenii care consumă mult spanac sau alte legume ce conțin nitrați, și-au ajutat cu adevarat dezvoltarea musculară – deci Popeye Marinarul avea dreptate până la urmă!

Mitul ”fierului din spanac”

Spanacul a fost considerat de multă vreme o adevărată „bombă de fier”, dar nu este chiar așa. Mitul s-a perpetuat pentru mult timp și totul din cauza unei omisiuni matematice! Timp de decenii, s-a crezut despre spanac că ar conține de zece ori mai mult fier decât conține în realitate. Defapt, 100 gr de spanac conțin 3.8 mg de fier (chiar redus la 2.9 mg la gătire) și nu cum s-a comunicat inițial, adică 38 mg! Deși eroarea a fost descoperită în anii 1930, mulți oameni încă sunt convinși de faptul că spanacul conține foarte mult fier. Asta nu înseamnă că spanacul nu e bun pentru tine; este o sursă valoroasă de nutrienți, fiind bogat în magneziu și multe vitamine, și cu 3,8 mg de fier, tot este mai bogat în fier decât salata verde (2.0 mg/100 gr)!

Capricios, proaspăt și gustos

Poți să savurezi spanacul în diferite moduri – pentru început în salate sau smoothie-uri! De asemenea merge extraordinar cu paste și este o garnitură delicioasă la pește sau cartofi. Dacă îl condimentezi și cu puțină smântână peste el, cu siguranță vei îți convinge copiii să mănânce această legumă cu frunze verzi – așa că de ce nu încerci? În cazul în care nu știi ce să servești imediat, compartimentul BioFresh de la Liebherr îți va menține spanacul proaspăt până la 2 săptămâni și în frigiderele fără BioFresh se vor menține proaspete până la 5 zile.

Tu cum preferi să mănânci spanacul? Care sunt rețetele tale preferate? Folosește funcția de comentariu de mai jos sau alătură-te discuțiilor noastre de pe Facebook.