In veel huishoudens belanden de schillen van de aardappels, het groen van de wortels en de steeltjes van de broccoli bij het GFT-afval. Zonde! Maar weinig mensen weten dat dit voedselafval heel voedzaam en dus gezond kan zijn. Ze bevatten bovendien veel smaakstoffen. Met deze 5 tips & tricks leer je met deze etensresten heerlijke gerechten te maken. Zo doe je niet alleen iets goeds voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee!

Allereerst: let er bij het gebruik van groente- en fruitresten altijd op dat deze biologisch zijn. Zo weet je zeker dat er geen resten van bestrijdingsmiddelen op zitten.

1) Bladgroen in smoothies of pesto

Gooi het bladgroen van onder andere wortels, koolrabi, rode biet of radijs niet weg! Dit is veilig om te eten en is bovendien heel gezond. Je kunt de blaadjes bijvoorbeeld, net als peterselie, als specerij gebruiken in diverse gerechten. Of pureer ze samen met jouw favoriete fruit in een smoothie. Een andere optie is om het bladgroen te verwerken in een heerlijke pesto. Meng het bladgroen met noten naar keuze, olijfolie, zout, peper en wat Parmezaanse kaas in een vijzel of keukenmachine en je hebt in een handomdraai jouw eigen pestovariant gemaakt.

Let op: zoek van tevoren uit welk bladgroen eetbaar is. De bladeren van bijvoorbeeld rabarber bevatten veel oxaalzuur en zijn daarom niet geschikt voor consumptie!

Maak jouw eigen pesto met overgebleven bladgroen.

2) Chips van groente- en fruitschillen

Chips hoeven niet altijd van aardappelschijfjes gemaakt te worden. Je kunt ze ook perfect van de schil maken! Maak hiervoor de aardappelschillen goed schoon, besprenkel ze met wat plantaardige olie, bestrooi ze met heerlijke kruiden en specerijen en bak ze in de oven op 200°C in ongeveer 15 minuten goudbruin. Doordat je zelf bepaalt hoeveel olie en zout je gebruikt als je ze klaarmaakt, kunnen deze huisgemaakte chips een gezond alternatief zijn voor de traditionele producten uit de supermarkt.

Maar het zijn niet alleen groenteschillen die zich lenen voor de bereiding van chips. Van de schil van een banaan kun je bijvoorbeeld  ook  chips maken. Ongelofelijk, nietwaar? Was eerst grondig de schil van de banaan. Snijd deze vervolgens in dunne reepjes. Kook de reepjes ongeveer tien minuten, rol ze door bloem en bak ze dan in olie. Voeg ten slotte een gezonde dosis kruiden aan jouw bananenchips toe. De schil van de banaan bevat nog meer gezonde ingrediënten dan de vrucht zelf.

Heb jij al eens chips van aardappelschillen gemaakt?

3) Heerlijke bouillon van groenteresten

Groentebouillon is een must-have in elke keuken en je kunt het zonder veel moeite zelf maken met overgebleven groenteresten. Vries hiervoor de resten na het snijden van jouw groenten altijd in. Zodra je genoeg verschillende soorten groenteresten hebt verzameld, breng je deze aan de kook in een pan met voldoende water. Breng de bouillon op smaak met verse kruiden, zout en peper. Zeef vervolgens de restjes eruit en giet de bouillon in schone, gemakkelijk te sluiten bakjes.

Deze zelfgemaakte groentebouillon blijft makkelijk een paar dagen vers in jouw (Liebherr) koelkast. Uiteraard kun je de bouillon ook in porties invriezen voor een langere houdbaarheid. De groentebouillon kan worden gebruikt als basis voor sauzen of als vervanger voor instant soep.

Gooi voedselafval niet weg, je kunt er een heerlijke bouillon mee maken!

4) Giet het kookwater niet weg!

Bij veel mensen staat er meerdere keren per week pasta op het menu. De pasta wordt al dente gekookt in water met veel zout. Dit pastawater is echt te goed om weg te gooien, je kunt er nog veel meer mee doen! Breng jouw (pasta)saus op smaak met het water of gebruik het om de saus iets te verdunnen. Het zoute water met zijn heerlijke aroma is ook ideaal om peulvruchten te laten weken of als ingrediënt in pesto. En wist je dat je het kookwater ook goed kunt gebruiken om jouw planten water te geven? Het water bevat namelijk waardevolle mineralen.

Let op met water van gekookte aardappelen. Aardappelen bevatten giftige solanine die bij het koken in het water terechtkomt. Daarom is het beter om het kookwater van de knollen weg te gooien.

Gooi het kookwater van jouw pasta niet weg!

5) Kweek jouw eigen groenten

Nieuwe groenten kunnen gemakkelijk worden gekweekt uit afgesneden eindstukken. Voor sla, lente-uitjes, prei en bleekselderij moet je een stuk van 5 cm lang afsnijden; voor uien is 2 cm voldoende. Leg daarna deze eindstukken in water om te kunnen wortelen. Na vijf tot zeven dagen kun je de steel uit het water halen en in aarde planten. Geef af en toe water en binnenkort kun je genieten van jouw zelf geteelde groenten!

Het is heel eenvoudig om jouw eigen groenten te kweken.

Meer doen tegen voedselverspilling?

Met een Liebherr koelkast voorzien van BioFresh laden worden verse producten bij een temperatuur van 0°C en met de ideale luchtvochtigheid bewaard. Zo blijven groente, fruit, vlees, vis en zuivel veel langer vers en hoef je minder weg te gooien. Hier lees je alles over BioFresh.

Sommige groente- en fruitsoorten kunnen beter in de koelkast worden bewaard terwijl er ook soorten zijn die beter af zijn buiten de koelkast. En wist je dat sommige groente- en fruitsoorten onnodig snel rijpen als ze bij elkaar worden bewaard? In dit artikel lees je er alles over.

 

Heb je vragen over het hergebruiken van voedselafval of over het optimaal gebruiken van jouw koelkast? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht of discussieer met ons op Facebook.