Wat als we deze winter werkelijk zonder stroom vallen? Uit de actualiteit is gebleken dat niet enkel felle onweersbuien, kortsluiting en overbelasting het elektriciteitsnet kunnen platleggen. Maar wat gebeurt er dan met het voedsel in de koelkast of de vriezer? En wat als u op dat moment met vakantie bent?
Koelelementen voor uw diepvriesvak zijn in verschillende maten verkrijgbaar in de Liebherr-webshop.
We kunnen u alvast geruststellen: Vooral voedsel dat in diepvriezers wordt bewaard, zal niet meteen bederven bij een stroomstoring. Bevroren voedsel blijft nog 10 tot 110 uur geschikt voor consumptie. Hoe lang het voedsel eetbaar blijft, hangt af van het type toestel. Liebherr-apparaten schakelen ook automatisch weer in na de stroomstoring. Dat is vooral handig als u op dat moment niet thuis bent.
In het algemeen:
- Als de temperatuur in een diepvriesvak op minstens -9 °C blijft, kunt u de bewaarde voedingsproducten ook na een stroomonderbreking nog steeds gebruiken
- Hoe beter de isolatie, hoe langer bevroren voedsel vers blijft, zelfs zonder elektriciteit.
- Hoe voller, hoe beter. Hoe meer voedsel u in de diepvriezer bewaart, hoe minder lucht er kan opwarmen. Ook voor het energieverbruik is het dus beter om zoveel mogelijk producten in het vriesvak of de diepvriezer te leggen. Als u weinig producten in de diepvriezer hebt, raden we aan om de lege plekken op te vullen met koelelementen. Zo bespaart u niet alleen elektriciteit en bent u goed voorbereid in het geval van een stroomstoring, maar hebt u altijd koolelementen bij de hand om kwetsbare producten veilig te vervoeren, vooral in de warme zomermaanden.
Welke vriezers hebben de langste bewaartijd in geval van een storing?
Op die vraag kunnen we jammer genoeg geen eenduidig antwoord geven. De meeste Liebherr koel-vriescombinaties houden de kou 24 uur of langer vast in het vriesvak. Het 4-sterren-vriesvak in koelkasten houdt de kou in de meeste gevallen ook 16 uur vast. En zelfs de kleine diepvriesvakken in tafelkoelkasten hebben een gemiddelde bewaartijd van 10 uur in geval van een stroomstoring. In diepvrieskisten blijven bevroren producten echter het langst vers, zij hebben een bewaartijd die tot 110 uur kan oplopen.
In de Liebherr diepvrieskist GTP 2756 blijft het voedsel 110 uur vers in geval van een stroomstoring.
U kunt de exacte bewaartijden bij een stroomstoring vinden op onze website, in de sectie technische gegevens van het betrokken apparaat.
Hoe weet ik dat er een stroomstoring is geweest?
Afhankelijk van het model hebben Liebherr-apparaten een temperatuuralarm. Wanneer de temperatuur in het vriesvak tot -10 °C of meer stijgt, klinkt er een alarmsignaal. Bij koelkasten en diepvriezers met een elektronisch bedieningspaneel, verschijnt er ook een melding op het display. Na de stroomonderbreking verschijnt bij apparaten met FrostControl ook de hoogste temperatuur die tijdens de storing werd bereikt op het display. Zo kunt u controleren of het bewaarde voedsel nog geschikt is voor consumptie.
Na de stroomonderbreking werkt het apparaat aan de meest recente temperatuurinstelling.
Hoe kan ik het temperatuuralarm uitschakelen?
U kunt het alarmsignaal op de koelkast of vriezer zelf uitschakelen. Op apparaten met een display drukt u gewoon op het symbool ‘Stroomuitval’. Het geluidssignaal wordt dan uitgeschakeld en de waarschuwingssymbolen verdwijnen weer zodra de vereiste temperatuur is bereikt. Bij apparaten zonder display kunt u het alarm uitschakelen door op de toets ‘Alarm’ te drukken.
In de handleiding wordt beschreven hoe u dit bij uw Liebherr-toestel moet doen. Hebt u de handleiding niet bij de hand, dan vindt u ze door de 9 cijfers van het servicenummer van uw koelkast of vriezer in te voeren op onze startpagina.
Wat te doen met ontdooide producten?
Maar wat moet u doen als de stroomonderbreking langer heeft geduurd en een aantal voedingsproducten zijn ontdooid? Met deze tips kunt u voedselverspilling zoveel mogelijk beperken:
- Controleer de geur en het uitzicht van de producten. Gooi alles wat er niet meer goed uitziet of slecht ruikt weg.
- Roomijs en babyvoeding moet u altijd weggooien als ze ontdooid zijn.
- Voor rauw gehakt, vlees, vis, gevogelte, worst en ingewanden gaat u als volgt tewerk: als ze nog vers ruiken, gebruik de producten dan onmiddellijk.
- Fruit dat er nog goed uitziet, kunt u best koken met suiker en gebruiken. Indien nodig kan het opnieuw voor een korte periode worden ingevroren.
- Groenten mag u alleen gebruiken als ze in het midden nog bevroren zijn. Indien nodig kunt u ze ook voor een korte periode opnieuw invriezen.
- Brood, cake en gebak moeten snel weer worden ingevroren. Dit geldt niet voor gebak dat room en boterroom bevat. Als deze producten nog vers ruiken, moet u ze onmiddellijk opeten of op een andere manier gebruiken.
Ontdooid roomijs moet u na een stroomonderbreking weggooien.
In geval van twijfel moeten kant-en-klaarmaaltijden worden vernietigd. Als ze van binnen nog bevroren zijn, kunt u ze voor een korte periode opnieuw invriezen.
Wat gebeurt er met het voedsel in de koelkast?
In de koelkast blijft voedsel niet zo lang vers als in de vriezer. Daarom kan er geen bewaartijd worden opgegeven in geval van een storing. U kunt het best vertrouwen op uw reukzin en de producten grondig inspecteren. Als ze nog goed ruiken en u ziet geen veranderingen, zijn ze in de meeste gevallen nog geschikt voor consumptie. Na een korte stroomonderbreking kunnen alle soorten groenten, maar ook fruit, harde kaas en eieren dikwijls nog zonder probleem worden gegeten. Vlees- en zuivelproducten moet u wel grondig controleren. Als u twijfelt, gooi ze dan weg.
Hebt u al te maken gehad met stroomstoringen? Wat vindt u van de functies die Liebherr hiervoor heeft ontwikkeld? Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.