Bent u het moe om uw vriezer regelmatig te moeten ontdooien? Dankzij de NoFrost-technologie van Liebherr kunt u eindelijk afscheid nemen van deze karwei! Ontdek in dit artikel hoe NoFrost werkt en wat de voordelen van deze technologie zijn.
Het einde van een tijdperk … zonder enige nostalgie!
Herinnert u zich de pijnlijke missie van het ontdooien van de vriezer? Een vervelend karwei dat u zo lang mogelijk uitstelde. Tot een paar jaar geleden verliep het meestal als volgt: natuurlijk eerst de vriezer zorgvuldig leegmaken. Daarna werd het eten haastig opgestapeld in manden of een ander bergingsmiddel (ja, de koeltas had toen zijn intrede nog niet gedaan!). Na een tijdje begon het voedsel dat zo werd opgeslagen te reageren op deze ongewone temperatuuromgeving: de tol van het “ontdooiproces”… De enige winnaar in het verhaal was uiteindelijk de plaatselijke kruidenier of supermarkt, omdat niemand dit voedsel, waarvan de versheid ondertussen twijfelachtig geworden was, nog wilde eten.
Dankzij de NoFrost-technologie van Liebherr is het nu een ander verhaal. Het ontdooien van vriezers en koel-vriescombinaties behoort niet alleen tot het verleden, maar deze apparaten bieden nu ook langdurige versheid aan van professionele kwaliteit. Maar hoe werkt NoFrost nu eigenlijk?
Geen ijsvorming meer dankzij de NoFrost-technologie
Even de basisfysica in herinnering brengen: wanneer lucht in contact komt met een koudere zone, wordt waterdamp gevormd. Dit is condensatie, hetzelfde fenomeen dat wordt waargenomen in de winter wanneer de warme kamerlucht tegen het koude oppervlak van de ramen slaat. Op dezelfde manier vormt condensatie zich in een vriezer wanneer de vochtigheid van de lucht of van warme producten op de verdamper wordt afgezet, een systeem van leidingen waarin het koelmiddel circuleert.
In de oude diepvriezers werden de verdamperleidingen geïnstalleerd in aluminiumpanelen onder elke lade en daar werd het ijs gevormd. Bij NoFrost-apparaten wordt het koelcircuit daarentegen in een gesloten compartiment aan de bovenkant van de unit geplaatst en verspreidt een ventilator de koude lucht van de verdamper door de hele unit. Dit is waarom we over geventileerde koude spreken.
Het principe van geventileerde koude
Deze verdamper ontsnapt echter niet aan ijsvorming. Een sensor houdt rekening met de aanwezige ijslaag op de verdamper en start indien nodig het ontdooiingsproces: de ventilator schakelt dan uit en een elektrisch verwarmingssysteem verzekert de ontdooiing. De verdamperleidingen worden warm, het ijs smelt en het smeltwater wordt verzameld in een opvangbakje dat zich boven de compressor aan de achterkant van de unit bevindt. In werking is de compressor altijd een beetje warm waardoor het water dat zich in het bakje bevindt geleidelijk verdampt. Daarom wordt er nooit ijs gevormd in de vriezer en kleven de producten niet meer aan elkaar vast. Het is dus niet langer nodig om uw vriezer te ontdooien!
Nog een bijkomend voordeel van de NoFrost-technologie: de verdamper wordt bovenaan het apparaat geplaatst en niet tussen elke lade, dit maakt binnenruimte vrij. U kunt dus de glasplaten en laden verwijderen als u grotere producten wilt opslaan. Zo ontstaat VarioSpace: een praktisch systeem voor extra bewaarruimte zodat zelfs de hoogste ijstaart kan worden bewaard. Dit systeem is ook beschikbaar op de SmartFrost-toestellen.
En de energiebesparingen?
Een vraag rijst echter: verbruikt de NoFrost-technologie met zijn ventilator niet meer energie? In principe wel, omdat de ventilator elektriciteit nodig heeft om te werken, maar een traditioneel apparaat verbruikt meer elektriciteit met een dikke ijslaag. Hierdoor is het energieverbruik tussen de twee soorten apparaten vergelijkbaar. Liebherr heeft ook een intelligent systeem ontwikkeld om de tijdens de koelcyclus gegenereerde warmte terug te winnen en te gebruiken om de verdamper te ontdooien. De ontdooicyclus wordt dus verminderd met 10 minuten, met bijna geen toename van de temperatuur in het apparaat waardoor het niet nodig is om extra energie te gebruiken voor het ontdooiproces.
Als uw vriezer niet volledig gevuld is, staat de Vario-isolatieplaat u toe om de binnenruimte te verkleinen en tot 50% energie te besparen. Inderdaad, een half leeg apparaat verbruikt meer dan een vol apparaat. De bereikte energiebesparing hangt af van waar u de plaat in de vriezer plaatst. Over het algemeen geldt dat hoe kleiner de gekoelde ruimte is, hoe meer u bespaart, maar er moeten ten minste drie laden boven de plaat in werking blijven. De Vario-isolatieplaat is verkrijgbaar voor kastvriezers van 60 en 70 cm breed, inclusief BluPerformance-modellen. De bereikte energiebesparing staat op de plaat.
De Vario-isolatieplaat: tot 50% energiebesparing
Als u overweegt een Liebherr NoFrost-diepvriezer aan te schaffen, hier een klein trucje: apparaten met NoFrost kunnen geïdentificeerd worden dankzij de hoofdletter “N” in de referentie. Bijvoorbeeld: GNP 5255.
Vond u dit een leuk artikel? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht of discussieer met ons op Facebook.