Of het nu fruitige thee, kruidenthee of zelfs zwarte thee is, de meeste soorten kan je makkelijk zelf bereiden. Alles wat je nodig hebt, is een beetje creativiteit en enkele ingrediënten. Sommige daarvan groeien misschien zelfs in je eigen tuin. Het resultaat? Een gezonde, lekkere en rustgevende warme drank waar je ook op warme dagen kan van genieten. Je leest hier welke fruitsoorten, kruiden en andere ingrediënten perfect geschikt zijn voor je DIY-theeproject.
Sommige theesoorten kunnen vrij gemakkelijk zelf worden gemaakt. Lees er hier meer over.
Er zijn talloze soorten thee, die bovendien – meer dan welke andere drank ook – op de meest uiteenlopende manieren kunnen worden gedronken. Als we het hebben over thee, bedoelen we specifiek een drank bereid met water die gemaakt wordt met delen van de theeplant. Officieel zijn vruchten- en kruidentheeën ‘theeachtige’ dranken of infusies, maar in de volksmond noemen we ze ook gewoon ‘thee’. In de 17e eeuw al kreeg deze populaire warme drank voet aan de grond en werd hij in heel Europa gedronken en verhandeld. Men gaat ervan uit dat thee oorspronkelijk uit China komt, waar hij al meer dan 5.000 jaar wordt beschouwd als een gezondheidsbevorderende drank.
Zelfs vandaag nog drinken mensen thee omwille van de gezonde eigenschappen ervan. Zo verlichten sommige soorten zoals kamille, anijs of venkel buikklachten en verzachten andere zoals salie de eerste tekenen van een verkoudheid. Maar ook als je geen klachten hebt, is een lekker warm kopje thee drinken altijd een moment om te koesteren. Dat komt omdat deze veelzijdige drank ontspannend werkt, je humeur een boost geeft en je van binnenuit opwarmt. Ben je die goede oude zakjes muntthee in je keukenkast echter beu, lees dan zeker verder om te ontdekken welke fruitsoorten en kruiden je bij de hand moet hebben de volgende keer dat je de waterkoker opzet.
Vruchten- en kruidenthee uit je eigen tuin
De klassieke infusie: kruidenthee. Je kunt de juiste kruiden in je eigen tuin vinden of zelfs op je vensterbank kweken. Vooral kruiden zoals kamille, salie, munt, citroenmelisse, lavendel, paardenbloem of brandnetel zijn erg populair. Maar ook heel wat fruitsoorten zijn wonderwel geschikt om je eigen thee te maken. Kijk maar eens wat er al in je koelkast ligt. Voeg bijvoorbeeld sinaasappels, bosbessen, appels, peren of aardbeien toe aan je thee voor een welgekomen afwisseling. Laat de verse ingrediënten – zoals munt of citroen – meteen in het hete water trekken of droog ze eerst en gebruik ze later.
Voor een heerlijke vruchtenthee is het de moeite waard om eens in uw koelkast te kijken.
Je kunt ook dehydrators en droogapparaten gebruiken om je theemengsels volledig te drogen, zodat ze niet beginnen te schimmelen. Droog je slechts af en toe een kleine hoeveelheid, dan kan dat perfect in een donkere, droge en koele kamer of zelfs in de oven. Verwarm de oven in dat geval voor op ongeveer 50 °C. Hoelang je theemengsels in de oven moeten, hangt af van wat je droogt. Het tempo waaraan ze drogen, verschilt van ingrediënt tot ingrediënt. Kruiden en bloesems zijn meestal na een half uur klaar, terwijl fruit er urenlang over kan doen. Let wel, laat de ovendeur een beetje open om het vocht eruit te laten. De ingrediënten zijn klaar voor de infusie zodra de kruiden en bloesems een beetje uit elkaar vallen als je ze aanraakt of zodra het fruit hard is. Hoe verleidelijk het ook is in de zomer, laat je ingrediënten niet in direct zonlicht drogen. Waarom niet? Omdat alle goede eigenschappen dan verloren gaan en de kruiden en het fruit zelfs kunnen rotten. Wie zijn of haar kruiden niet zelf kan kweken, kan gedroogde kruiden kopen op verschillende biologische markten en in speciaalzaken.
Het gaat allemaal om de juiste mix!
Een beetje overdonderd door de quasi eindeloze combinaties voor het perfecte theemengsel? Geen nood, we hebben een gids om je wegwijs te maken. Als je een parfum koopt, heeft men het weleens over basis-, top- en hartnoten. Hetzelfde principe kan ook op theemengsels worden toegepast. Ongeveer de helft van de thee bestaat uit de basisnoot en die is bepalend voor de belangrijkste eigenschap van de thee. Kamille bijvoorbeeld werkt rustgevend en salie heeft een antibacteriële werking. De hartnoot is goed voor zo’n 30% van de thee en bepaalt het karakter van het mengsel. Hiervoor worden meestal kruiden en bloesems gebruikt. De resterende 20% van het mengsel is de topnoot, die naast enkele andere eigenschappen vooral voor het aangename bouquet zorgt. Hier kunnen fruitsoorten zoals citroen of bessen in verwerkt worden. Je kunt je mengsels uiteraard mixen en matchen zoals jij dat wilt en mettertijd ontdekken welk mengsel je favoriet is.
Inspiratie voor beginnende theemakers
Een doe-het-zelf-thee is heerlijk en ook een ideaal cadeau-idee.
In het begin helpt het om een eenvoudige ingrediëntenlijst te gebruiken, zoals:
- 60 g lindebloesem
- 20 g munt
- 20 g lavendel
- 10 g korenbloembloesem
- 10 g frambozen- of aardbeiblaadjes
De bereiding zelf is kinderspel: meng de ingrediënten goed en verpak het mengsel. Of meng een dubbele hoeveelheid, doe een deel ervan in een mooi potje met een etiket en geef het aan iemand cadeau.
Voorbereiding en bewaring
Ook al lijkt thee maken een makkie voor sommigen, toch moet je met bepaalde dingen rekening houden. Zo wordt aangeraden om geen kokend water te gebruiken om de thee te bereiden, omdat er dan bittere bestanddelen kunnen vrijkomen en dat de smaak kan beïnvloeden. Gebruik daarom voor het beste resultaat water met een temperatuur tussen 60 en 80 °C. Laat het mengsel daarna vijf tot acht minuten trekken voor je de thee opdrinkt.
Als je het theemengsel niet allemaal ineens gebruikt, bewaar het dan in een luchtdichte glazen pot, zodat het mengsel geen vocht kan opnemen.
Veel plezier met het maken van je eigen theemengsels!
Lees ook:
Waar of niet waar? Paddenstoelen mag je niet invriezen!
Wildvlees – een delicatesse uit de bossen en de weiden
Vond je dit een leuk artikel? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht of discussieer met ons op Facebook.