Bakken van een appeltaart zonder eieren, boter en suiker onmogelijk? Ik laat je zien dat het wel kan. Dit is mijn recept voor een caloriearme appeltaart die niet alleen heerlijk, maar ook nog eens eenvoudig en snel te bereiden is. De appeltaart light dus.De appeltaart is populair bij jong en oud. Vaak verbergt appeltaart echter zware en ongezonde ingrediënten achter zijn gezonde, op fruit gebaseerde, imago. Gelukkig kun je nu ook een gezonde en lekkere appeltaart bakken door de hoeveelheden van de gebruikelijke ingrediënten aan te passen en een aantal ingrediënten te vervangen door gezondere alternatieven, om zo een appeltaart light te bakken:
- Volkoren speltmeel in plaats van traditioneel tarwemeel (verkrijgbaar in de meeste supermarkten of biologische winkels).
- Rijstmeel geeft de taart een mooie goudgele kleur en verlaagt ook het glutengehalte met een paar procent, waardoor het beter verteerbaar is.
- Rijststroop in plaats van suiker; een natuurlijke zoetstof die veel gezonder is dan rietsuiker en een mildere smaak heeft. Je kunt ook andere alternatieven zoals rijstmoutstroop, agavesiroop (een sterkere zoetstof) of ahornsiroop gebruiken.
- Bio sinaasappel (bio omdat de schil in dit recept wordt gebruikt) en vanille. Je kunt ook kaneel aan je taart toevoegen om het een herfstaroma en smaak te geven.
- En tot slot, natuurlijk, appels.
Dit recept gebruikt slechts één appel, omdat we een kleine taart maken. Wil je een meer rustieke taart, dan kun je de hoeveelheid appels verdubbelen.
Ingrediënten
Voor een springvorm van 20 cm (voor ca. 8 personen)
- 180 g volkoren speltmeel
- 50 g rijstmeel (alternatief: gebruik extra speltmeel voor sterkere smaak of tapioca/maïsmeel voor een luchtigere taart)
- 6 g wijnsteenbakpoeder *
- 3 g bakpoeder *
- een snufje zout
- 2 appels
- 90 g rijststroop (of alternatief)
- 60 g arachideolie (pindaolie)
- 100 ml water
- 75 ml vers geperst sinaasappelsap
- ½ bio sinaasappel met geraspte schil
- 2 cm vanillestokjes (zaadjes)
* in plaats van wijnsteenbakpoeder kan ook alleen bakpoeder worden gebruikt
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor. Bekleed de 20 cm springvorm met bakpapier.
Elektrische oven: 180 °C, Heteluchtoven: 160 °C, Gasoven: stand 3.
2. Zeef het meel, wijnsteenbakpoeder en bakpoeder in een grote kom. Voeg een snufje zout toe en vermeng alles met een garde. Zet de kom apart.
3. Was en schil de appels en snijd ze doormidden. Snijd de helft van een appel in zeer dunne plakjes van ongeveer 1-2 mm dik (gebruik eventueel een groentesnijder). De zeer dun gesneden appelschijfjes voorkomen dat vocht ongelijkmatig over het deeg wordt verdeeld. Wanneer je een hele appel gebruikt, dan wordt de taart sappiger, maar blijft deze toch fris en luchtig. Snij je de appelschijfjes te dik, dan zal het beslag minder glad zijn en kan de taart tijdens het snijden afbrokkelen.
4. Snijd de rest van de appels in dikkere plakjes van 3-4 mm en leg deze in een kom. Voeg een beetje sinaasappelsap en een beetje rijststroop toe, meng alles goed met een spatel en laat alles dan rusten.
5. Pak een andere kom en giet hierin de resterende stroop en sinaasappelsap, arachideolie, water. Voeg de geraspte sinaasappelschil, de zaden van de vanillestokjes en de dungesneden appelschijfjes toe en meng alles goed.
6. Voeg de droge en vloeibare ingrediënten bij elkaar en roer deze goed.
7. Meng net zo lang tot een mooi glad beslag zonder klonten ontstaat.
8. Giet het beslag in de springvorm en verdeel het beslag gelijkmatig met een spatel. Leg de dikker gesneden appelschijven op het beslag en druk deze licht aan.
9. Bak de taart in een voorverwarmde oven gedurende 50 minuten tot deze goudbruin is. Controleer met een cocktailprikker of de taart gaar is. Laat de taart, met de ovendeur op een kier, in de oven afkoelen om te voorkomen dat de taart instort. Vochtige appeltaarten die zonder eieren worden gebakken, hebben de neiging om in het midden in te storten. Deze appeltaart wordt niet zo vochtig, waardoor dat gevaar niet bestaat. Maar omdat sommige appels bijzonder sappig kunnen zijn, raad ik je aan het goed in de gaten te houden.
De taart kan het beste lauwwarm of op kamertemperatuur worden geserveerd.
Voor de echte zoetekauw kun je een paar lepels siroop of wat poedersuiker (bij voorkeur rietsuiker) toevoegen.
Deze caloriearme appeltaart is heerlijk ’s morgens tijdens de koffiepauze, als hapje tussendoor met een kopje thee of als lekker, licht dessert na het avondeten. Wanneer je ook geniet van de appeltaart, niemand zal merken dat dit een gezondere taart zonder eieren en boter is! Buon appetito!
Fran Bettoni
Heb je dit recept geprobeerd? We zijn benieuwd wat je van deze appeltaart vond! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.
Of schrijf u in voor onze FreshMag nieuwsbrief!
[wysija_form id=”1″]