Iedereen weet het: België is het koninkrijk van bier. Het wordt er aanbeden, maar, zoals u hieronder zult ontdekken, misschien niet zo veel als in veel andere landen over de hele wereld. Bier heeft een rijke geschiedenis en traditie, en het levert ook veel belangrijke voedingsstoffen. Ga dus lekker zitten met een koud biertje en geniet van tien behoorlijk interessante en merkwaardige biernieuwtjes.

“De grootste uitvinding in de geschiedenis van de mensheid is ongetwijfeld bier. Het wiel was natuurlijk ook een geweldige uitvinding, maar het gaat lang niet zo goed samen met een pizza.”

1) Monniken verbeterden de bierproductie in de middeleeuwen

Lang geleden werd bier meestal thuis gebrouwen. Doorgaans werd de ene dag brood gemaakt, en dan werd een onvolledig afgebakken brood als startcultuur genomen voor het brouwen de dag nadien. Eenmaal gemengd met water kon het fermenteren beginnen met behulp van gist en micro-organismen in de omgevingslucht. In het sprookje ‘Repelsteeltje’ van de gebroeders Grimm wordt waarschijnlijk naar deze huishoudelijke routine verwezen: “Heden bak ik, morgen brouw ik, overmorgen haal ik het koningskind”. Tijdens de middeleeuwen legden de monniken zich toe op bierproductie in hun kloosters, en tot op vandaag vinden wij hun aanpak van het ambacht zeer professioneel. Ze observeerden en onderzochten de afzonderlijke stappen van de bierproductie en verbeterden zo geleidelijk het brouwproces.

2) Het is wetenschappelijk bewezen: bier doet de borsten van mannen niet groeien!

Hop bevat sporen van stoffen die fyto-oestrogenen worden genoemd, chemicaliën die op dezelfde manier werken als hormonen. Aangezien de hoeveelheid hop in bier onvoldoende is om een overeenkomstig effect te hebben, hebben deze fyto-oestrogenen geen invloed op het menselijke lichaam. De bewering dat bier vrouwelijke hormonen (oestrogenen) bevat die de borsten van mannen kunnen doen groeien, is al vele malen wetenschappelijk weerlegd.

3) Waarom zeggen mensen “proost” en klinken ze met hun glazen?

Hoe is het ritueel van het ‘proosten’ en het klinken van de glazen tot stand gekomen? Er zijn veel verklaringen en één suggestie luidt dat het klinken van de glazen in vroegere tijden ontstond om mensen hun leven te vrijwaren … In de middeleeuwen kon je uit het stevige klinken van robuuste bierkroezen zogenaamd afleiden dat hun inhoud niet vergiftigd was. Men ging er immers van uit dat het bier tijdens het klinken van de ene kroes in de andere werd gemorst, en zo wist u zeker dat uw drinkbroeders geen kwade bedoelingen hadden en u niet om het loodje wilden leggen!

4) De Tsjechen zijn de grootste bierdrinkers ter wereld

De Tsjechen hebben met zo’n 144 liter per jaar de grootste bierconsumptie ter wereld per hoofd van de bevolking. Een beetje verrassend, op de tweede plaats, volgt Namibië met 108 liter, terwijl België laag in de ranking staat op de 18de plaats met 70 liter.

De top 8 van bierdrinkende landen

  1. Tsjechische Republiek – 143,3 liter per hoofd
  2. Namibië – 108
  3. Oostenrijk – 106
  4. Duitsland – 104,2
  5. Polen – 100,8
  6. Ierland – 98,2
  7. Roemenië – 94,1
  8. Seychellen – 90

5) Van bier krijgt u geen ‘bierbuik’

In de regel ontwikkelt u geen ‘bierbuik’ door het drinken van bier. Het is veeleer zo dat de bestanddelen hop, mout en alcohol samen de eetlust stimuleren. Als u door het bierdrinken vaker vet voedsel eet, kunnen al die overtollige calorieën wel resulteren in een ‘bierbuik’.

 

We hopen dat u genoten hebt van dit artikel. Hebt u interessante weetjes over bier die u met ons wilt delen? Neem dan gerust contact op via Facebook!