Wie het woord “Sinterklaas” hoort, legt gemakkelijk de link naar de traditionele en heerlijke Sint figuurtjes in chocolade. Elk jaar opnieuw is het voor jong en oud moeilijk om aan de verleiding te weerstaan. Maar zodra de Sint weer vertrokken, blijven we met een gigantische berg chocolade achter. Op dat moment zijn dit de vragen waar we voor staan: Is koelen van chocolade, laat staan invriezen wel zo’n goed idee? En welk effect heeft het op de smaak en de houdbaarheid?

Bewaren in een diepvriezer

Bewaartesten bij -18°C hebben uitgewezen dat de zintuiglijke eigenschappen van de chocola bij deze temperatuur heel goed bewaard blijven. Daarom is een vriezer de beste keuze als u lekkernijen die u alleen tijdens bepaalde periodes van het jaar kunt kopen, wilt bewaren.

Bewaren in een koelkast

In de verpakking, kan chocolade bij elke temperatuur en vochtigheid maandenlang in de koelkast worden bewaard zonder afbreuk te doen aan geur en smaak. Als de verpakking is geopend, moet de chocolade luchtdicht worden verpakt om geen vreemde geuren te absorberen.

Vergelijkende tests tussen bewaren op kamertemperatuur en bewaren op koelkasttemperatuur tonen duidelijke kwaliteitsverschillen. In het geval van gevoelige chocoladetruffels begon na drie maanden een verschil in kwaliteit op te treden. Bij ‘normale’ melkchocolade duurde het zes maanden voor er verschillen werden ontdekt. Pralines met vloeibare vulling kunt u beter bewaren in de koelkast. Voor u al het lekkers opeet kunt u het beste de chocolade op kamertemperatuur laten komen.

Conclusie

  • Chocolade kan jarenlang worden bewaard in een diepvriezer;
  • Chocolade bewaren in een koelkast is beter dan op kamertemperatuur;
  • Als de verpakking is geopend, moet de chocolade luchtdicht worden verpakt om geen vreemde geuren te absorberen.

De meeste chocolade lekkernijen moeten natuurlijk gewoon zo snel mogelijk worden opgegeten! Velen zullen het dan ook eens zijn met de Ierse auteur Oscar Wilde, die zei:

“Ik kan alles weerstaan, behalve verleiding.”

Hebt u vragen over het bewaren van chocolade? Of misschien wel dé tip waar u de lekkerste chocolade kunt vinden? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.