Het is een situatie waarmee u waarschijnlijk al te maken hebt gehad: telkens wanneer u uw diepvriezer opent, lijken de lades moeilijker en moeilijker te openen omdat er ijs op begint te vormen.  En na elke inspanningssessie denkt u: Ik moet echt gauw de diepvriezer een keer ontdooien – vroeg het maar niet zoveel tijd en moeite! Vandaag geven we u wat nuttig advies over hoe u het ijs in uw diepvriezer kwijtgeraakt en over de beste manier om uw voedsel zorgvuldig te bewaren tijdens het ontdooien.

 

Diepvriezers ontdooien: waarom is het eigenlijk nodig?

We bekijken eerst waarom diepvriezers überhaupt moeten worden ontdooid. In essentie kan vocht op twee manieren het toestel binnenkomen: via het voedsel dat erin wordt bewaard en via het regelmatig openen van de deur. Vocht slaat neer in het interieur als ijs, zodat het moeilijker wordt om de lades te openen. Bovendien betekent deze ijsvorming dat er meer energie nodig is om de gewenste diepvriestemperatuur te behouden. Er wordt bijgevolg meer elektriciteit gebruikt.

unheated-room_1_liebherr

Hoe vaak moet ik mijn diepvriezer ontdooien?

Om ijsvorming voor te blijven en het energieverbruik dus zo laag mogelijk te houden, is het raadzaam om uw diepvriezer één of twee keer per jaar te ontdooien. Afhankelijk van de vochtigheidsgraad van de omgeving kan het nodig zijn om hem nog frequenter te ontdooien. Door uw diepvriezer regelmatig te ontdooien, zorgt u ervoor dat hij altijd optimaal blijft presteren.

Wat moet ik doen met mijn bevroren voeding terwijl ik de diepvriezer aan het ontdooien ben?

Voor u uw vriezer begint te ontdooien, moet u hem volledig leeg maken. Als u van plan was om in de nabije toekomst een smakelijk feestmaal op tafel te toveren, is dit het perfecte moment om dat te doen! Of misschien hebt u enkele vriendelijke buren die bereid zijn u te helpen door u even wat van hun vriesruimte ter beschikking te stellen? Een andere mogelijkheid is dat u uw voedsel in krantenpapier verpakt en het op een koele plaats legt of dat u het in de verwijderde diepvrieslades laat met een paar ijszakken om het ontdooien uit te stellen.

Een tip: Ontdooi uw diepvriezer in de winter (een dag waarop het vriest zou perfect zijn!) aangezien lage buitentemperaturen veel milder zullen zijn voor uw bevroren voedsel. Dit zal het hele ontdooiproces veel efficiënter en minder stresserend maken. Als u een toestel heeft met de SuperFrost-functie, activeer die dan ongeveer 24 uur voor het ontdooien. Dit zal de temperatuur verlagen van de normale -18 °C naar -32 °C, waardoor uw voedsel nog kouder wordt en minder snel zal ontdooien. (Zo krijgt u ook meer tijd om de diepvriezer te ontdooien.)

Hoe ontdooit u uw diepvriezer snel en veilig?

Voor u uw diepvriezer begint te ontdooien, moet u hem eerst uitschakelen en moet u de stekker uit het stopcontact trekken. Begin uw diepvriezer te ontdooien door de deur te openen zodat het ijs langzaam kan smelten. U kunt dit proces versnellen door een kom heet water in het toestel te zetten en de deur te sluiten. De ijslagen zullen dan sneller smelten en u verwijdert al het loskomende ijs op eenvoudige wijze waar het zich op de zijpanelen heeft gevormd. De beste manier om het dooiwater en het overtollige ijs te verzamelen is met een spons of een dweil, waardoor u voorkomt dat er water op de vloer eindigt.

Als er zich veel dooiwater vormt en een spons of dweil niet langer voldoet, kunt u helemaal onderaan in de diepvriezer een diepe bakplaat of pan plaatsen om het meeste dooiwater op te vangen. We raden aan dat u tijdens het dooiproces bij uw diepvriezer blijft en voortdurend loskomend ijs verwijdert en de natte delen met een dweil of spons afveegt.

 

 

Hoe moet ik mijn diepvriezer reinigen?

Zodra u al het overtollige ijs en water hebt verwijderd, is de diepvriezer klaar om te worden gereinigd. Warm water met een klein beetje afwasmiddel erbij is perfect geschikt voor dit doel. Gebruik geen substanties zoals azijn. Deze tasten de kunststof aan. Wanneer u de diepvriezer een grondige reinigingsbeurt hebt gegeven, spoel hem dan met schoon water en droog hem grondig af.
Uw diepvriezer is nu klaar om opnieuw te worden gebruikt: steek de stekker terug in het stopcontact, zet hem aan en vul hem terug met uw voedingswaren zodra de temperatuur opnieuw laag genoeg is. Vergeet niet dat ontdooid voedsel niet opnieuw mag worden ingevroren, omdat de kwaliteit ervan heel erg is aangetast.

hand in gummihandschuh gelbes ringt aus nassen staubtuch

 

De verpakking van het voedsel blijft rijpvrij met NoFrost

Nu u het bovenstaande advies over ontdooien heeft gelezen, bent u goed voorbereid om diepvriezerijs aan te pakken. Als u dit omslachtige proces echter liever vermijdt, bevelen we u aan een Liebherr-diepvriezer met NoFrost-technologie te kiezen. Met Liebherr NoFrost-technologie behoort ontdooien tot het verleden. Koude circulerende lucht bevriest het voedsel en vocht wordt verdreven zodat de diepvriezer zoveel mogelijk ijsvrij blijft en opgeslagen voedsel nooit met rijp bedekt wordt.

nofrost_2016

Hebt u vragen of opmerkingen? Schrijf ons! De commentaarfunctie vindt u onder deze bijdrage. Of discussieer met ons op Facebook.