Hoewel je het hele jaar door prima kunt barbecueën, wordt het ook wel eens aangeduid als ‘favoriete zomersport’. Als de temperatuur stijgt, raken parken en tuinen overvol met allerlei fanatieke (amateur) grillers met kant en klare wegwerp barbecue tot complete high-end buitenkeukens. In dit artikel leggen we de verschillende manieren van barbecueën aan jou uit.

De start van een barbecue-avond begint met de perfecte barbecue. Maar wat is de perfecte barbecue? Bestaat deze wel? We weten allemaal: smaken verschillen en de perfecte barbecue is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Over het algemeen wordt er een onderscheid gemaakt tussen direct en indirect barbecueën.

In het geval van direct barbecueën (grillen) wordt het vlees op een RVS- of gietijzeren rooster direct boven het vuur gelegd. Het voordeel van grillen is dat jouw vlees snel dicht kan schroeien, het een mooie kleur en grillpatroon krijgt en het vaak redelijk snel klaar is.

Bij indirect barbecueën wordt het vlees niet direct boven het vuur gelegd maar wordt de hete lucht om het vlees heen geleid. Hierdoor kun je ook bij hele lage temperaturen koken: ‘low & slow’. Zo kan low & slow maken van pulled pork wel 16 uur duren. Bij het barbecueën op houtskool zorgt de gecreëerde rook voor karakteristieke aroma’s die eventueel nog versterkt kunnen worden door het toevoegen van bijvoorbeeld rookhout.

Zo zijn er verschillende barbecues, voor direct grillen, voor indirect bereiden of in sommige gevallen allebei. Een smoker, kamado en barbecues op houtskool, gas of elektrisch hebben elk hun voor- en nadelen en specifieke toepassing.

Wat is het verschil tussen een barbecue en een smoker?

In een smoker kan het vlees indirect worden gegaard door hete rook. Hier wordt vaak wat vetter vlees voor gebruikt zoals bijvoorbeeld spareribs. Door de houtskool en eventuele toevoeging van rookhout ontstaat een karakteristiek rokerig aroma. Het grote verschil met een gewone barbecue is dat het vlees niet direct boven het vuur ligt. Door het indirect garen in de rook is de kooktijd aanzienlijk langer. Een smoker is daarom uitstekend geschikt voor low & slow bereidingen. Deze manier van garen is veel milder voor het vlees waardoor het erg sappig en mals wordt.

Bij een barbecue op houtskool of gas en een elektrische barbecue zonder deksel ligt het vlees direct boven de hittebron. Het voordeel hiervan is dat de bereidingstijd veel korter is. Deze barbecues zijn geschikt voor bijvoorbeeld biefstuk of rib-eye die kort aan beide zijden dichtgeschroeid worden. Hierbij is opletten wel belangrijk, anders is de ene helft verbrandt terwijl de andere helft nog rauw is. Bij direct grillen komt er minder rook vrij dan bij indirect bereiden, zeker bij gasbarbecues en elektrische barbecues.

Barbecues met een deksel zijn afsluitbaar om de hitte binnen te houden. Deze modellen zijn geschikt voor zowel direct als indirecte bereiding. Welke voor jou het meest geschikt is, is mede afhankelijk van voorkeur en omstandigheden. Heb je buren? Hou je van barbecueën op openbare plaatsen? Of gewoon op jouw eigen balkon? Wil je rooksmaak aan jouw vlees? Je kunt het beste een expert advies vragen welke barbecue voor jou het meest geschikt is.

Wat is het meest geschikte vlees?

Rundvlees, varkensvlees en kip zijn veruit het meest populair op de barbecue. Maar ook vis en groente kunnen uitstekend op de barbecue bereid worden.

Het is belangrijk om goed op de kwaliteit van het vlees te letten. Een goed stukje vlees met eventueel een eigengemaakte marinade geeft een mooier resultaat dan de standaard voorverpakte barbecuepakketten. Wat jij het liefste maakt is natuurlijk afhankelijk van jouw eigen smaak, de barbecue, de manier waarop jij het wilt bereiden en jouw eigen persoonlijke touch.

Op de juiste manier gekoeld

Alle ingrediënten zijn in huis, drankjes staan klaar, de barbecue is warm en het is eindelijk tijd om aan de slag te gaan. Het eten dat op de barbecue bereid gaat worden mag niet onnodig lang buiten de koelkast bewaard worden, met name bij vlees en vis moet je hier goed op letten. Sommige producten kunnen direct vanuit de koelkast op de barbecue, anderen moeten eerst even op temperatuur komen. Dit is in de achtertuin vrij makkelijk te bereiken, maar als je in het park gaat barbecueën is het verstandig om een koeltas of koelbox met koelelement te gebruiken. Dit is niet alleen veiliger voor het voedsel maar houdt ook je drankje lekker koud.

Meer tips over het bewaren van vlees lees je in ons artikel “Vlees bewaren: alles wat je moet weten“.

 

DOE MEE EN WIN!

Win één van de honderd barbecue-waardebonnen t.w.v. € 25 dankzij onze wedstrijd in samenwerking met het kwaliteitslabel Keurslager!

 

Wat leg jij het liefst op de barbecue? We zijn benieuwd! Laat een reactie achter onder dit bericht of discussieer met ons op Facebook.